HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 

http: www.hrvatsko-pravo.hr

http: www.hrvatsko-pravo.com

 

19. lipanj 2007.

 

«EUROPA MU JE REKLA NE!»

 

 

Za primanje jedne zemlje u EU ključna je pripremljenost te zemlje za njen ulazak u EU.

 

To je pravilo kojeg se Europa pridržava i to pravilo vrijedi za sve buduće članice, pa tako i za Hrvatsku.

 

Najnovije stajalište nekih članica EU ,da bez razriješenja ustavne krize, nema ulaska Hrvatske u EU samo je paravan da se premijeru Sanaderu i njegovoj politici koju provodi u Hrvatskoj kaže ne.

 

U ove četiri godine, koliko je na vlasti, Sanader niti je htio, niti je radio da bi nešto promijenio na bolje.

 

Ono što je naslijedio,došavši na vlast, nije podigao na višu razinu. Za njegovog vladanja pokrenute su brojne afere, od onih sa hrvatskim generalima, do onih afera vezanih za pogranična pitanja sa susjednom Slovenijom, sve to kako bi se skrenula pozornost sa drugih gorućih i važnih pitanja koja opterećuju našu zemlju.

 

Te i druge afere plasirane su javnosti isključivo iz tih razloga, jer nesposobna vlast kad god je ugrožena stvara afere.

 

Europa je taj nerad prepoznala.

 

Prepoznala je odugovlačenje sa reformama , a to odugovlačenje pogodovalo je i pogoduje jedino kriminalcima i lopovima.

 

Kriminal u Hrvatskoj dosegao je toliku razinu da ovo što se zbilo u HFP-u predstavlja samo «vrh sante ledenog brijega» pa je i pitanje može li ovaj društveni poredak uopće opstati..

 

Jer jedan društveni poredak može opstati samo ukoliko zna kanalizirati nasilje i kriminal i ograničiti ga na određene okolnosti.

 

U Hrvatskoj predugo traje vremenski rez te time dolazi do obnove kriminala i nasilja tako da naše društvo i njegovo ustrojstvo zahvaća sve veća kriza, i dolazi do opasnosti da se sve uruši.

 

Kriminal i pljačka u Hrvatskoj do sada je prikazivan tek kao sitni kriminal, onaj kojeg su počinitelji bili lutalice i sirotinja, oni koje je neimaština bacila u takva nedjela.

 

Samo takve se svladavalo i zatvaralo a jedan dio ih se ostavljao kako bi se uvijek mogla pokazati predstava da je vlast sposobna ovladati takvim nasiljem.

Takvi prijestupnici nisu ti koji su osiromašili i popljačkali Hrvatsku.

 

Nije je popljačkala ni šačica ljudi u HFP-u za čije se malverzacije odavno znalo a tek sad ih se razotkrilo, pred izbore i u vrijeme kad je EU, koristeći ustavnu krizu kao paravan, počela uvjetovati ulazak Hrvatske u EU. Da je tome tako svjedoči i nagli zaokret EU koja već nakon i ove male akcije u suzbijanju kriminala već nagovješćuje mogućnost ulaska Hrvatske nevezano uz Ustav.

 

Baca li Sanader HFP-om narodu i svjetskoj javnosti prašinu u oči?

 

Nedavno je iz HDZ-a u javnost izišla izjava kako HDZ danas češlja poslove Lj. Jurčića.

Četiri godine im je trebalo da počnu češljati sumnjive poslove!

 

Koliko bi im trebalo da počnu češljati u vlastitim redovima ili u svim drugim političkim strankama ili u građevinarstvu, u brodogradnji, u narko miljeu, u agraru, u turizmu, u gradskim poglavarstvima…..

 

Tek kad u tim pravcima budu pokrenute istrage moći će se reći da je počela borba protiv korupcije.

 

Sanader Hrvatsku nije kvalitetno pripremio za Europu, nije ispoštovao njene zahtjeve.

O nakaradnom i bolesnom  pravosuđu i zdravstvu te problemima vezanim uz njih znaju i mala djeca a kamo ne EU.

 

No Europa premijeru još ne postavlja pitanje o stanju slobode i demokracije u Hrvatskoj, jer niti «ne zna» kakve ovdje neslobode i cenzure vladaju.

 

A po tome smo lideri ne u regiji već mnogo, mnogo šire!

MIRKO OMRČEN