HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 

http: www.hrvatsko-pravo.hr

http: www.hrvatsko-pravo.com

 

10. siječanj 2009.

                                             

NAKON BRISANJA HRVATSKOG POVIJESNOG GRBA NA REDU ZABRANE I ZA DOM SPREMNI!

 

 

1909.

 

„…Jer Hrvatsku mi moju objesiše,

Ko lopova, dok njeno ime briše,

Za volju ne znam kome, žbir u uzama.“

A.G. MATOŠ

 

 „Hrvatski narod se plebiscitarno izjasnio za hrvatsku državu, i ja bih bio ništarija, kad ne bih bio osjetio bilo hrvatskog naroda, koji je bio rob u bivšoj Jugoslaviji.“

ALOJZIJE STEPINAC, HRVATSKI KARDINAL I BLAŽENIK 1946.GODINE

 

„Da nije bilo HOS-a, Vukovar bi pao već u rujnu mjesecu 1991."

SINIŠA GLAVAŠEVIĆ, HRVATSKI NOVINAR I JUNAK 1991. GODINE

 

„Režim je imao fašistički karakter, ne država. Zašto bi se država morala poistovjećivati s režimom? Taj je režim trebalo promijeniti, jer nije valjao, ali nije se smjela rušiti hrvatska država koju danas, poslije pedeset godina, moramo opet u krvi stvarati.“

DOBROSLAV PARAGA, PREDSJEDNIK HSP-A, TJEDNIK „DANAS“, „CHICAGO TRIBUNE“ 1992. GODINE

 

 

 

Dobrim namjerama često je popločan put do pakla što je ovih dana kada cijelu Hrvatsku trese strah od zimogroznice opetovano dokazao predsjednik vlade Ivo Sanader, koji umjesto da prekine Pavelićevu i Titovu rasprodaju Hrvatske, nastavlja je rasprodavati žešće i bezobzirnije nego li njegovi prethodnici.

 

Umjesto da on hrabro i odlučno s Talijanima prekine Tuđman-HDZ-ov izdajnički pakt o poklanjanju hrvatskog plina Mlecima i kupovinu istog po četverostruko većoj cijeni od Hrvatskoj nenaklonjene Putinove Rusije,  Sanader zabavlja najširu hrvatsku i inu javnost besmislenim i neznalačkim izletima u mračniji dio hrvatske povijesti pa je tako proglasio pozdrav za dom spremni isključivo ustaškim pozdravom.

 

Ponajprije on bi trebao znati da s njim i HDZ-om ne počinje niti će završiti, nadajmo se, hrvatska povijest i hrvatski narod. Da je malo bolje proučio srednjevjekovnu hrvatsku povijest našao bi pozdrave   „spremni“   već u nekim poveljama i darovnicama srednjevjekovnih  hrvatskih kraljeva i pismima hrvatskih banova (namjerno izostavljamo o kojim se dokumentima i kraljevima radi). No kada ne želi vjerovati hrvatskoj nacionalnoj i vojnoj povijesti,  koja uključuje i vojnički pozdrav za dom spremni kod hrvatskog bana Josipa Jelačiča prigodom vojnog pohoda na Mađarsku 1848. godine, valjalo bi mu znati da omalovažavajući napad na starohrvatsku povijesnu i vojnu terminologiju radi tobožnjeg obračuna sa ustaštvom, pokazuje zavidnu količinu njegovog neznanja i neupućenosti u hrvatsku ratnu i vojnu prošlost, ali i u međunarodni vokabular pozdrava i izreka.

 

Sanadera i njegove neobaviještene ministre, premda ministar  obrazovanja Dragan Primorac koji istodobno posjećuje koncerte ratnog pjevača Marka Perkovića Thomposona i Državu Izrael, vjerojatno zna nešto više o tom pozdravu od svojeg pretpostavljenog pa mu ga je bio dužan objasniti prije nego se ovaj osramoti, treba za svagda poučiti da je pozdrav „Spremni“,  i pozdrav Međunarodnog skautskog pokreta i njegovih 28 milijuna članova već više od 100 godina, a dodatak „Za dom“, premda ga je ustaški pokret koristio kao jednu od inačica svojih pozdrava, nije nikakav izvorni ustaški izum(pojavljuje se već 1866. godine, a na pozornici HNK 1876. godine u finalu opere Ivana pl. Zajca  „Nikola Šubić Zrinjski“), jer bi onda po toj glupavoj logici trebalo smjesta zabraniti i hrvatsku nacionalnu valutu kunu koju su također uvele ustaše 1941. godine, ali i hrvatski povijesni grb kojem su ustaše, ali ne uvijek i na svakom mjestu, pridodale slovo U(kojeg bi također trebalo zabraniti), a jugoslavenski komunisti zvijezdu petokraku,  što je u obje varijante izgledalo estetski manje ružno nego li nakazno i izvitopereno nagrđivanje tog istog grba od Tuđmanovih adlatusa i nadobudnih dizajnera. 

 

 U vrijeme velikosrpske agresije tisuće dragovoljaca HOS-a nosilo je na svojim rukavima oznaku sa pozdravom „za dom spremni“,  više od 500 njih je poginulo sa tom oznakom i  međusobno su se pozdravljali sa tim pozdravom. Velika većina dragovoljaca HOS-a bila je neopterećena bilo kakvom ustaškom nostalgijom koju je izmišljao i imputirao im komunistički general Tuđman, njegov ratni saveznik Slobodan Milošević i udbaši krvnika Manolića , a  taj vojnički pozdrav su upotrebljavali već zato što boljeg pozdrava od toga u datim oklonostima nije bilo.

 

Ili Sanader misli da su trebali koristiti pozdrav agresorske srbosoldateske „za Boga i otađbinu“ odnosno jugovojske, zločinačke JNA u kojoj je Sanaderov prethodnik napravio svu svoju mrašnu karijeru, a  koji je glasio: „Zdravo drugovi“!

 

Osim toga, ako je tko i imitirao ustašku vlast i vojne postrojbe  kao počinitelje brojnih zločina tijekom Drugog svjetskog rata radi čega su pored ostalog i propali a krivci osuđeni od hrvatskog naroda i demokratskog svijeta,   onda su njihovi imitatori i nastavljači za doba takozvanog Domovinskog rata bili jedino Tuđman i HDZ o čemu je dokaze sasvim suvišno nabrajati, jer gotovo svi koji su optuženi i osuđeni za ratne zločine u Hrvatskoj i BIH od 1991-1995. bili su pripadnici ili su još i danas upravo Sanaderovog i Tuđmanovog HDZ-a i njihovih satelitskih organizacija. Pametnome i previše. Sanaderu, memento, da tko pod drugim jamu kopa sam u nju pada.