HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 

http: www.hrvatsko-pravo.hr

http: www.hrvatsko-pravo.com

 

18. prosinac 2009.

                                                                                              

CENZURA U „JUTARNJEM LISTU“ ZA GOLOOTOČKI GUANTANAMO!

 

 

Netočna je i neistinita tvrdnja kolumnista i hrvatskoga književnika Miljenka Jergovića, objavljena u njegovu članku u JL, 01. 12. 2009. pod naslovom “Tko će u Hrvatskoj otvarati logore“, da su u jugoslavenskom komunističkom koncentracijskom logoru na Golom otoku bili zatvarani isključivo komunisti, ljevičari, a navodno niti jedan jedini anti-komunist.

 

Povijesna istina, temeljena na dokazanim činjenicama, jeste, da su iz politički motiviranih razloga, radi političke nepodobnosti, robiju na Golom otoku odrobijali i anti-komunisti, a živi primjer je  Dobroslav Paraga koji ima i sudsku potvrdu od bivšega jugo-komunističkog režima da je anti-komunist (do danas nevino osuđeni D. Paraga nije dobio od hrvatskog pravosuđa satisfakciju, tužba protiv države vodi se pred nadležnim sudom već preko 23 godine, niti je od vlasti RH dobio moralno-političku satisfakciju). Pored toga,  D. Paraga nikada nije bio komunist, član komunističke partije (Saveza komunista Jugoslavije i SKH), nije ljevičar i marksist nego demokrat/pravaš, ali je ipak bio kao politički zatvorenik savjesti izoliran u KL Goli otok, osuđen nakon smrti diktatora Tita na politički motiviranom montiranom sudskom procesu u staljinističkom stilu u Zagrebu, na kojemu je tužitelj zahtijevao de facto smrtnu kaznu za ondašnjega studenta Sveučilišta u Zagrebu.

 

“Crimen“ koji je nevino optuženi navodno  počinio je “verbalni delikt“, kako ga je definirao ondašnji izopačeni kazneni zakonik totalitarne socijalističke Jugoslavije pod diktaturom komunističke partije. Naime,  D. Paraga je sa svojim prijateljem Ernestom Brajderom  sakupljao potpise za peticiju za oslobađanje političkih zatvorenika savjesti iz jugoslavenskih zatvora (oko 2 tisuće političkih zatvorenika, u prosjeku svake godine je robijalo u zatvorima bivše SFRJ), da bi zbog sakupljanja potpisa na peticiju od ondašnjih uglednika i javnih osoba u SFRJ bio od strane komunističkoga režima izložen nemilosrdnom progonu i medijskom linču u kojemu je sudjelovao i današnji voditelj pregovora RH sa EU o pristupanju RH u punopravno članstvo EU. Paragini progonitelji bili su komunistički režim Milke Planinc, Vladimira Bakarića, Ivice Račana, Josipa Vrhovca, Stipe Šuvara, kao i neki koji se danas nalaze na tjeralici Interpola zbog osnovane sumnje da su sudjelovali u jugoslavenskom državnom terorizmu. Nadalje, anti-komunista D. Paragu je američki Kongres počastio kao “borca za ljudska prava“, i žrtva komunizma Dobroslav Paraga bio je prvi i jedini Hrvat na svijetu koji je pored disidenta komunizma, Andreja Saharova, bio počašćen od američkog Kongresa i Senata SAD rez. br. 169 od 02. 8. 1989. naslovljenom na njegovo osobno ime i prezime, koja se i danas u Hrvatskoj prešućuje u medijima i ignorira od strane povjesničara i političke javnosti.

 

U navedenoj rezoluciji vrhovno zakonodavno tijelo SAD zahtijeva od jugoslavenske komunističke vlade, između ostalog, istragu zbog ubojstva Paragina prijatelja i suborca Ernesta Brajdera koji je u Zagrebu ubijen za vrijeme udbaške istrage povodom peticije koja je upućena međunarodnoj organizaciji KESS/OESS, u Beč, kao i u Beograd. Zbog toga su Josip Vrhovec i “drugovi“ “poludjeli“, i odlučili nemilosrdno kazniti autore i organizatore sakupljanja peticije kojom se od Predsjedništva SFRJ zahtijevalo poštovanje ljudskih prava.

 

Ove godine je na obljetnicu osnivanja logora na Golom otoku bečki Die Presse, kao i Tageblatt, Die Welt, Stuttgarter Zeitung i dr. europske novine objavile su 16. 7. 2009. i nakon toga opširan članak njemačkog novinara Thomasa Rosera o bivšem jugo-komunističkom logoru “Goli otok“ (“Goli otok: Alcatraz in der Adria“ /Goli otok: Alcatraz na Jadranu/, “Jugoslawiens Guantanamo“ /Jugoslavenski Gunatanamo/ itd.), koji je, naravno, u domaćim mas-medijima u cijelosti prešućen, možda upravo stoga što je u navedenim člancima riječ i o anti-komunistima koje je titoistički režim pokušao “poučiti“ na Golom otoku.

 

Za informaciju  Miljenku Jergoviću, postoji knjiga o KL Golom otoku koju je napisao svjedok vremena i žrtva sa Golog otoka, Dobroslav Paraga, “Goli otok – Istočni grijeh Zapada“ (Zagreb, 1995.), kao i cijela jedna udruga sa bivšim političkim zatvorenicima, Društvo političkih zatvorenika “Goli otok“ koje vodi nekadašnji politički zatvorenik u SFRJ,  Rado Pejić, iz Zadra, koji je također anti-komunist, te time, isto kao i g. D. Paraga, automatski u Republici Hrvatskoj protuustavno i protuzakonito lustriran, i koji se bori protiv cenzure i za slobodu javne riječi i lustraciju (bivših komunista-udbaša).

 

Voditelj Hrvatskog centra za istraživanje zločina komunizma, Goran Jurišić, povjesničar iz Zagreba.