HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 

http: www.hrvatsko-pravo.hr

http: www.hrvatsko-pravo.com

 

09. ožujak 2009.

 

DR JOSIP GAMULIN, POLITIČAR I NEUSTRAŠIVI BRANITELJ LJUDSKIH PRAVA 1. SVIBANJ 1939 – 1. OŽUJAK 2009.

 

 

dr Josip Gamulin ili život za slobodu HrvatskeIspraćen je danas na lokalnom groblju u okolici Toronta, u Kanadi, na svoj posljednji počinak dr Josip Gamulin, hrvatski političar, humanist, liječnik, novinar, neustrašivi i odlučni branitelj ljudskih prava i slobode hrvatskog naroda. Nakon sloma Hrvatskog proljeća 1971. godine Sibe, kako su ga prijatelji zvali, napušta Hrvatsku i odlazi kao liječnik u Italiju i Libiju, da bi na koncu sa svojom obitelji bogatom mnogobrojnom djecom, otvorio ordinaciju u Torontu odakle razvija veliku i bogatu  političku aktivnost u obrani ljudskih prava hrvatskih političkih uznika i protiv jugoslavenske komunističke diktature.

 

Kao odvažni aktivist i rječiti govornik okuplja i povezuje mnogobrojne Hrvate Toronta, Kanade i šire hrvatske političke emigracije. Povezuje se sa raznim disidentskim i političkim skupinama od Ukrajinaca, Poljaka, Albanaca, Slovenaca, Litvanaca, pa sve do indijskih Sikha,  Kurda i predstavnika drugih potlačenih naroda. Godinama organizira i održava brojne prosvjede širom Kanade a posebno u Torontu i Ottawi gdje uspijeva pridobiti pažnju velikog broja lokalnih i kanadskih tiskovnih i elektronskih medija, koji su bezbroj puta izvještavali o uspjelim prosvjedima u obrani prava potlačenih i obespravljenih Hrvata i drugih naroda bivše Jugoslavije.

Čuven po uspjelim, ponekad i danonoćnim  prosvjedima i odjecima takvog oblika demokratske borbe, u kojoj je više puta bio pritvaran na intervenciju jugoslavenskih vlasti, dr Gamulin je bio izabran za pročelnika za promidžbu krovne hrvatske političke udruge u emigraciji Hrvatskog narodnog vijeća.

 

Sibe upoznaje sa tlačenjem hrvatskog naroda mnoge utjecajne kanadske političare, u njegov dom su dolazili čak i neki u ono vrijeme bivši i budući kanadski premijeri i ministri, pokazujući i na taj način solidarnost i poštovanje za borbu koju je Sibe Gamulin vodio desetljećima sve do svoje prerane smrti.

 

Sibe organizira ranih osamdesetih godina u Torontu alternativnu dnevnu službu vijesti koju su prvo putem telefona a kasnije i putem radio valova na Radio Libertas-u pratile tisuće hrvatskih građana u iseljeništvu a potkraj osamdesetih i u Hrvatskoj i po cijelom svijetu preko kratkih radio valova. Uz sve te bezbrojne akcije Sibe je stigao voditi svoju liječničku ordinaciju na zadovoljstvo svojih pacijenata, skrbiti za svoju obitelj sa osmero djece. Gamulin i Paraga na prosvjedu pred parlamentom provincije Ontario 1989. godine

 

Nakon uspostave višestranačja u Republici Hrvatskoj, dr Gamulin strašno razočaran Tuđmanovom politikom gušenja demokracije i podjelom Bosne sa Miloševićem na izborima 1992. godine dolazi u Hrvatsku, organizira prosvjede u Zagrebu i aktivno sudjeluje u izradi programa i izbornim aktivnostima Hrvatske stranke prava.

 

Bez ikakvog priznanja i zahvalnosti od službene vlasti Republike Hrvatske, za svoj veliki doprinos u širenju istine o potlačenosti Hrvatske u komunističkoj Jugoslaviji, dr Josip Gamulin bio je nezasluženo i licemjerno odgurnut u stranu, čime je učinjena još jedna velika nepravda prema njemu, njegovoj žrtvi i njegovoj obitelji koja je zajedno s njim izgarala do posljednjeg daha šireći istinu o ugroženosti i neslobodi njihove Hrvatske.

 

Gotovo nikada se toliko nepravedna tišina nije nadvila nad nekim koji je izgarao za Hrvatsku kao što je to bio dr Josip Gamulin. Hrvatska televizija drznula se je danas obilježiti rođendan hrvatskog zlotvora i masovnog ubojice Vladimira Bakarića, ali niti jednom riječi nije obilježila smrt dr Josipa Gamulina. Mi koji smo imali čast osobno ga poznavati nadamo se da ćemo dočekati dan kada će dr Gamulin dobiti zasluženo mjesto  u novijoj povijesti Hrvatske.

 

Neka mu dragi Bog udijeli zaslužen mir i blagoslov za sve dobro što je učinio i svu patnju koju je pretrpio.