HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 

http: www.hrvatsko-pravo.hr

http: www.hrvatsko-pravo.com

 

14. ožujak 2009.

 

 

         SEAD HASANEFENDIĆ, AKADEMSKI SLIKAR

                                                                                             1926-2009.

 

Zamijenio je ovaj svijet boljim ugledni hrvatski slikar Sead Hasanefendić, podrijetlom iz Brčkog, Bosanske Posavine koju je zauvijek nosio u svojem plemenitom srcu i umjetničkoj duši i na čije se je motive često vraćao u svojim slikama i pejzažima.

 

Rođen 1926. godine u uglednoj obitelji koja je dala hrvatskom narodu brojne imame, hafize i alime, vjerske službenike islama, Sead je stasajući u građanskom i vjerskom odgoju od ranog djetinjstva usvojio etičke i kulturne vrijednosti kojima se je kasnije inspirirao u svojem nevelikom ali  vrijednom umjetničkom opusu, u kojem prevladava profinjeni kolorizam i sfumato akvarel.

 

U svojem umjetničkim,  nacionalnom i kulturnom uzdignuću i opredjeljenju nikada pa ni u najtežim vremenima nije zatajio svoje hrvatstvo niti pripadnost hrvatskom umjetničkom i kulturnom krugu, pa je i Likovnu akademiju završio u Zagrebu kod vodećih hrvatskih slikara pedesetih godina prošlog stoljeća kao što su Vjekoslav Parać, Frano Šimunović,  Andro Vid Mihičić i mnogi drugi.

 

Sead je bio do smrti član Hrvatskog društva likovnih umjetnika a društveno i nacionalno opredijeljen za viziju Hrvatske i Bosne i Hercegovine kakvu je utemeljio i zagovarao otac Domovine dr Ante Starčević. Nimalo slučajno da je u svojem dugogodišnjem profesorskom i dizajnerskom radu profesor Sead izradio i vrlo poznate etikete za Badelove vinjake Cezar i Zrinski od kojih neke i danas krase ta poznata žestoka pića kao autentični hrvatski brand.

 

U teškim vremenima progona i uništavanja Hrvatske stranke prava 1861. slikar, umjetnik, domoljub i Hrvat Sead Hasanefendić izradio je i dizajnirao umjetničkim darom plakate za predizbornu kampanju HSP 1861. za parlamentarne i lokalne izbore 1997.-2000. godine.

 

Sead Hasanefendić pokopan je u krugu svoje obitelji, prijatelja, umjetnika i kolega na zagrebačkom groblju Mirogoj u petak 13. ožujka 2009. godine. Ne treba ni naglašavati da vodeći takozvani hrvatski tiskani i elektronski mediji o smrti ovog uglednog hrvatskog umjetnika, slikara i intelektualca nisu objavili niti jedan redak ili sliku.

 

Počivao u miru Božjem!Slavonske sume hrastove