HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 

http: www.hrvatsko-pravo.hr

http: www.hrvatsko-pravo.com

 

02. travanj 2009.

 

OPTUŽEN POKAJNIK SIMO DUBAJIĆ A GDJE SU NAREDBODAVCI?

 

Radi cjelovitog informiranja javnosti obavještavamo da je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo istražni zahtjev protiv osnovano osumnjičenog partizanskog ratnog zločinca Sime Dubajića, zbog zločina protiv čovječnosti i ratnoga zločina u Kočevskom rogu svibnja i lipnja 1945. godine, ali na osnovi kaznene prijave Hrvatskog centra za istraživanje zločina komunizma, od 8. rujna 2006. godine, kao što je i izdavanje međunarodne tjeralice za osnovano osumnjićenim Dubajićem uslijedilo na osnovi zahtjeva Hrvatskog centra za istraživanje zločina komunizma za izdavanjem kaznenoga naloga i međunarodne tjeralice, navedeno u kaznenoj prijavi, podnijete Uredu predsjednika vlade Republike Hrvatske prije gotovo tri godine.

 

Kaznena prijava HR Centra IZK od 8. rujna 2006. obuhvaća prijavu ne samo osnovano osumnjičenog Sime Dubajića, nego i osnovano osumnjićene Milke Planinc, nekadašnje politkomesarke XI dalmatinske (biokovske) brigade Jugoslavenske armije (i nekadašnje jugo-premijerke i šefice CK SKH nakon nasilnog sloma Hrvatskog proljeća), i sve do nedavno je postojala politička blokada o privođenju Milke Planinc, i izdavanje tjeralice Interpola preko MUP RH za Simom Dubajićem, a što je HR Centru IZK potvrđeno u zagrebačkoj Krim-policiji jer su kriminalisti potvrdili da imaju zabranu uhićenja i privođenja Milke Planinc i dr. osnovano osumnjićenih za partizanske ratne zločine.

 

Pozdravljamo odluku DORH-a, odnosno ŽDO u Zagrebu, objavljena 30. ožujka 2009., ali žalimo što je izdavanje kaznenoga naloga i istražnoga zahtjeva DO trajalo gotovo tri godine za vrijeme koje je jedan svjedok već preminuo, jer krim-istraga povodom kaznene prijave HR Centra IZK je davno završena i istražni materijal predat ŽDO-u. Međutim, postoji corpus delicti ili posmrtni ostaci ubijenih hrvatskih ratnih zarobljenika i ubijenih hrvatskih civila na Kočevskom rogu, i potrebno je samo utvrditi da se određeni partizanski komandant nalazio u to vrijeme na mjestu zločina da bude osuđen, te očekujemo od DORH-a podizanje optužnice protiv prijavljenih Milke Planinc, Sime Dubajića i petnaestak drugih prijavljenih osnovano osumnjićenih nekadašnjih partizana.

 

Podsjećamo da je HR Centar IZK nedavno u Apelu, upućenom američkom predsjedniku Obami, zahtijevao pomoć američkog saveznika da Republika Hrvatska postane pravna država u smislu da se skine blokada procesuiranja određenih osnovano osumnjičenih nekadašnjih partizanskih i komunističkih zločinaca.

 

Voditelj Hrvaskog centra za istraživanje zločina komunizma, Goran Jurišić, Zagreb