HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 

http: www.hrvatsko-pravo.hr

http: www.hrvatsko-pravo.com

 

14. siječanj 2010.

                                                                                              

KOJE LI IRONIJE: SANADER U KUĆNOM PRITVORU !

 

Navikli smo već na svakakve privilegije, kao magare na batine, onih što su u Hrvatskoj uzurpirali časni naziv i posao političara, čovjeka koji radi za druge. No, vijest da je dr. Ivi Sanaderu na šest mjeseci produžena zakonska privilegija da ima državni automobil najviše srednje klase i tjelesnu zaštitu osobnih čuvara nije samo to, vijest o privilegiji. Obrazloženo je to, naime, time što je Sanader postao najnepopularniji političar u Hrvatskoj ( po čijoj to anketi ili stručnoj procjeni, po kojim pokazatelj nigdje nije navedeno) pa mu to treba jer bi ga netko mogao napasti. Nije navedeno „tko i što“ je to i što je protiv takvih zakonski poduzeto, da bi napali tmurnog zlosretnog Ivu. Naravno, nikome pametnome to i ne pada na pamet, opasnost je, valjda, od onih koji su nekontrolirani, psihopate i osvetnici raznih fela, ako takvih ima prema Ivi. Uostalom i sadašnji Papa i prošli Papa bili su žrtve takvih napada. Tko bi onda mogao napasti Sanadera, osim takvih…. zasigurno nitko, jer šuti se o tim napadačima. Pa zašto onda čuvari i automobil?

 

Pa iz onog razloga što se po SAD i drugim zemljama radi, da se osumnjičenima koji nisu iza rešetaka, oko vrata stavljaju ogrlice, na ruke narukvice, na noge nanogvice, s uređajem za emitiranje signala identifikacije, da su stalno pod kontrolom, da nigdje ne mogu takvi uteći. Ali auta i čuvara takvi nemaju. Nakon izjava ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka koje nisu bile ni potvrda ni demanti policijskih istražnih radnji na temu Sanadera, nakon 10-ak afera grabežnog sadržaja gdje se Sanader spominje kao protagonista i naredbodavac, očito je da je ova tobožnja mjera njegove zaštite u stvari njegov javni-kućni pritvor. I politički pritvor, jer zna se gdje je, s kim kontaktira, navodno da skuplja neke potpise za svoju stranačku rehabilitaciju i tome slično. Ublaženo je to umilnim riječima o brizi za njega, javnost je ujedno ustrašena da bježi od njega jer je moguć karambol od nekoga…

 

Dr. Sanader, dakle, sada u inozemstvo, ili dijasporu, može samo ako to najavi i ako to njegovim čuvarima nadležni odobri, jer čuvarima, ipak, trebaju dnevnice i dokumenti međunarodnog značaja za opremu koja im treba. Isto to vrijedi i za moguće Ivino šalabajzanje po Hrvatskoj. Uostalom i čuvari će biti njemu nepoznati, za razliku od dosadašnjih s kojima je, navodno, bio veoma blizak, što je uostalom i značajka te profesije čuvanja. Jasno da je to sve obična farsa, jer ako ima optužbi protiv Sanadera, istražnih radnji, valjda će i sud imati prilike po tome reći svoje, a tome nema za sada ozbiljnijih najava. Ovako, on je ipak samo u kućnom pritvoru, na teret državnih obveznika, važno je Sanadera onemogućiti u stranačkim mešetarenjima preko kojih se mešetari u Saboru i Vladi. I to je sve. Koje li ironije, nekadašnji svemoćnik Sanader sada je javno uhićen, dakle,  žrtva onih koje je inaugurirao u glavne poslušnike svoje vlasti.

No, niti to ga ne amnestira od krivnje za zlo koje je Hrvatskoj učinio u doba svoje velevlasti. Demokracija i pravna te pravedna država i dalje nam time tone u novi krug bezvlašća i nezakonitosti, ovaj put javnim- kućnim pritvorom dr. Ive Sanadera. On je to provodio u praksi, sada je to i sam iskusio.

 

 

SLOMLJENI SILNIK: RADOMIR ČAČIĆ  PLAČE

 

Galamdžija bez premca, umišljen, arogantan, stalno u velikoj žurbi, da se ne može s njim ni razgovarati ni polemizirati, da ga se ne može ništa ni pitati nakon nečega što je izbljuvao, sada je slomljen čovjek. U petak je bila automobilska nesreća, zanimljivo na privatnom putu u Mađarsku, u automobilu opet najviše klase, vele u vlasništvu strančice bogatuna HNS, a tek u ponedjeljak uvečer je o tome izvijestio javnost preko specijalizirane kuće za kontaktiranje s medijima, tek onda kada je obaviješten da je nesreća za koju je odmah priznao krivnju dobila i oznaku „sa smrtnim posljedicama“. A tu onda više nema skrivanja, bez obzira na zemlju i na novac koji počinje svoju igru, kao pomoć rodbini unesrećenih i kao plaća odvjetnicima, i kao plaćanje troškova državnim organima. I sve je to zadesilo Radimira Čačića, pa je onda redom navođeno da je plakao, da je slomljen, da moli da ga se pusti da sam odboluje tuđu smrt, da se ima razumijevanja, da je to njegova osobna stvar. I tako i jeste. Zapravo, kratko i javno rečeno, ode u sekundi jedna silna moć od novca i okrutne riječi čime je obilovao. Žalim one smrtno stradale, one ozlijeđene i njihove obitelji i sjećam se…

 

Prije 15 godina, u vrijeme parlamentarnih izbora Dobroslav Paraga  napravio je nemoguće: okupio je strančice oporbe: SDP, HSS, IDS, HSLS i još neke patuljke i ponudio koncepciju zajedničkog izlaza na izbore pred tada svemogućim HDZ-om i njegovom usisnom moći. „Usisna moć HDZ-a“ bila je sjajna sintagma tada još vižljaste Savke Dapčević Kučar o moći HDZ-a. Budiša, Račan, Jakovčić i drugi „čelni oporbenjaci“ mudro su se smijuljili, znali su da je to jedino rješenje, da treba još nešto novaca za to i čvrste organizacije. I, eto, Radimira Čačića na vrhu te oporbene sante. Napravio je on i malo čišćenje, to jest HSP- 1861 i Dobroslav Paraga precrtani su sa zajedničke saborske liste. Oporba je na izborima sačuvala parlamentarni značaj, to jest i dalje su se njezini sabornici uspješno borili za svoje saborske mirovine a istinska pravaška riječ dobila je crveni karton, iz Sabora i medija. Posljedice su jasne: Hrvatska je zemlja lošeg života, neviđene korupcije i pljačke, međunarodna sprdnja kojoj svatko malo nešto „štipne“ od teritorija ili mora, opet izvor dobre radne snage, starih kuća i palača te beskrajni rezervoar jeftine nezagađene vode i zemlje, šuma i lijepog mora. I Radimir Čačić u tome je sudjelovao svojim likom i djelom. Za Hrvatskom on ne plače!

 

 

GRADONAČELNIK KARLOVCA UVODI ZNAČAJNE NOVINE

 

 

Gradonačelnik grada Karlovca mlađahni Damir Jelić u srijedu je odveo 50-ak gradskih pročelnika, direktora i ravnatelja škola i gradskih tvrtki na duhovnu obnovu u samostan Svetog Ilije na Buško jezero kod Tomislavgrada.. Autobus plaća grad, a spomenuti dužnosnici valjda imaju putni nalog jer radni su dani u tjednu pa im je nadležna upravna struktura trebala odobriti odsustvovanje s posla a rečeno je da će im njihove tvrtke i ustanove naknadno povratiti novac za boravak u samostanu, u inozemstvu, odnosno u dijaspori. Gradonačelnik je naširoko pojasnio značaj te duhovne obnove, opovrgnuo da se radi o prozaičnom team buildingu a po tremama očito da  spomenuti dužnici nemaju pojma komunicirati ni međusobno ni sa zaposlenima, da zapravo tek trebaju  naučiti rukovoditi i kako raditi na svojim dužnostima. U Karlovcu svi znaju da je to istina, da se radi o ljudima koji su skidali hlače na javnim mjestima, koji vozikaju školske kombije a onda drugi djelatnici u školama, ako se nešto dogodi u školi, djecu moraju svojim vozilima prebacivati u bolnicu, da je tamo tipova koji su poznati po šakanju, kafić-laktarenju i slično. Nejasno je kako su neki već i 15 godina na raznim dužnostima. I tako, Karlovačka županija imala je načelnika koji je svojim gostima servirao biljku u narodu znanu kao bunika pa je jedan takav prijatelj nakon svega umro, da ima spretnih organizatora kojima prijatelji prebiju oporbu, koji gase svjetla javne rasvjete jer je novac otišao na svečanosti i slično. Župan Ivan Vučić za sada se nije oglasio, a ni predstojnik državne uprave u županiji Željko Spudić.

prof. Mladen MUIĆ, novinar