HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 

http: www.hrvatsko-pravo.hr

http: www.hrvatsko-pravo.com

 

19. srpanj 2010.

                            

                               HRVATI I ČEČENI

 

Razigrani predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović i dalje treba primati podršku i inicijative za svoje isprike ne samo diljem Balkana već i šire. Nadam se da će predsjednik iznaći mogućnost da krene i na širu turneju koju mu dobrohotno nudim. Trebao bi se, naime, ispričati Čečenima za neprilike koje su im u njihovoj krvavoj povijesti priredili Titovi partizani, bolje rečeno Jožini piloti na školovanju u Staljinovom Sovjetskom Savezu krajem Drugog svjetskog rata. Među njima bilo je i Hrvata a o svemu je zanimljivo autobiografsko štivo napisao pilot i istaknuti stručnjak za vojno zrakoplovstvo general Zlatko Rendulić. Knjiga se zove „General avnojske Jugoslavije“ i zaista je zanimljiva. Zlatko Rendulić za razliku od ostalih brojnih Titinih 90- godišnjaka koji su zasuli tržite knjiga svojim biografijama, autobiografijama i sjećanjima nije u poznim godinama života neke zle naravi, očito je da mu je Hrvatska država draga, i zato mu treba vjerovati. Tako general Rendulić spominje neka školska bombardiranja navodno ispražnjenih, raseljenih sela, zatim i razaranja sa tla takvih sela da se dođe do neke građe, a sve to opet po naredbi i zato jer su im sovjetski instruktori rekli da je sve u redu i da tamo više nema  Čečena, a koji očito ništa ne zaboravljaju, a naročito ne Staljina.

 

Dakle, Ivo Josipović opet ima priliku za žaloliko lice i za put u Čečeniju. No, general Rendulić detaljno i s puno ushita navodi kontinente, države, kolonije, oslobodilačke terorističke pokrete, diktatore i njihove trabante kojima je Tito uspješno prodavao avione, oružje, vojna oruđa, municiju, eksplozive i ostale slične potrepštine. General Rendulić veli da je to bila sjajna industrija u Jugoslaviji, i sjajan trgovački posao, da se od toga dobro punio proračun. Zanimljivo, zaista prekrasno štivo, posebno sada u vrijeme koje ne pozna zastarijevanje zločina, jer demokratski doseg je sve viši, jer sve više ima i raznih dokumenata o tome. Dakle, Ivo Josipović u zaštiti imena i djela Josipa Broza Tita može na svjetsku turneju itinererom koji mu je   ispisao Titin general Zlatko Rendulić i posjetiti zemlje gdje je nekada grmilo i gdje se nekada ginulo od Titine pirotehnike.

Uostalom, nisu samo Tuđmanovi generali djelom, blebetanjem i knjigama sami sebi ispisivali haške optužnice.

 

                 DRŽAVNA NAGRADA BIH JUGOSLAVENU

 

Nekada znani nogometni i trenerski internacionalac Ivica Osim ovih dana uspješno

zabavlja javnost svojim mrkim izgledom i riječima da se Jugoslavija mogla očuvati, da rata nije trebalo biti, da je on sa nogometaškom reprezentacijom Jugoslavije osvojio svjetsko prvenstvo 1990. godine. Ta idealistička blebetanja znani Štraus ili Švaba začinjava tvrdnjama da je tada stanje u reprezentaciji bilo bolje nego u državi Jugoslaviji, da bi bilo bolje da vlast imaju nogometaši, i sličnim tlapnjama. Dakako, podsjeća znani Osim da  se uvijek izjašnjavao kao Jugoslaven, pokušava to i objasniti glede prethodno izrečenih besmislica… i ovih dana dobiva državnu nagradu za šport u Bosni i Hercegovini. Vjerojatno nagradu nosa u Austriju, u Graz, gdje sada živi, daleko, daleko od Sarajeva.

 

Sjetih i se i nekadašnjeg znamenitog golmana Envera Marića iz „Veleža“ koji je tamo negdje 1992. godine objasnio da je otišao iz Mostara i zaraćene Bosne i Hercegovine jer toliko voli Mostar da nije mogao gledati kako ga razaraju. Nije rekao ni tko ni zašto, ali dade se shvatiti. Zato mi ovo obraćanje novinara Osimu i sličnima dođe isto kao i Manoliću, Graniću i sličnim junacima muzeja voštanih figura, trla baba lan i nasmijala ljude. Šteta je tek što zaljubljenici u moralne vrednote Ivice Osima nisu svog idola zapitali ponešto oko čuvene „afere Planinić“ iz sredine 60-godina prošlog stoljeća. Tada je Ivica Osim temeljem iskaza  golmana Planinića dobio godinu dana zabrane igranja nogometa  jer ga je dotični golman naveo u svom iskazu o aferi primanja novaca za lažiranje neke utakmice u korist Hajduka. Odslužio je Osim tu kaznu, čak se nije niti žalio, jer nije ni trebao. Bio je iznenada zaista toliko obolestio da mu je i kasnije dugačka igračka karijera tada bila u pitanju. I slikalo ga se sa čašicom alkohola u ruci, dok na primjer uči za neki ispit jer je studirao matematiku. Sve u svemu, Ivica Osim bio bi zaista i legenda  da ne nasmijava javnost jugonostalgijom koja u njegovu primjeru odaje i osobnu tragediju promašena života. 

                                                                                     

                                                                           Mladen Muić, prof.