HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 

http: www.hrvatsko-pravo.hr

10. studeni 2011.

 

KARDINAL STEPINAC SUSTAVNO TROVAN USPRKOS SUDSKIM SVJEDOČENJIMA SVEĆENIKA JURAJA BATELJE I ŽIVKA KUSTIĆA

 

 Nedavno se je pojavio u Glasu Koncila Z. Kotnik, svjedok o sustavnom trovanju blaženog kardinala Alojzija Stepinca, koji je podatke do kojih je došao kao djelatnik obavještajne službe za zaštitu ustavnog poretka proslijedio tadašnjem šefu Ivanu Brzoviću postavljenom od zloglasnog Tuđmanovog adlatusa  sa dva prezimena, koji nije ništa poduzeo već je bilo kakvo pokretanje istrage kategorički odbio.

NA SLICI: POSTULATOR JURAJ BATELJA NA SUDU ZANIJEKAO ISTINU O TROVANJU NADBISKUPA STEPINCA 

Trovanje nadbiskupa Alojzija Stepinca, u lepoglavskom zatvoru, po nalogu komunističkih vlasti, organizirao je i provodio djelatnik komunističkih tajnih služba, i nekadašnji oficir zloglasne OZN-e, Rifat Pašić.

 Pašić je i prije organiziranja i provedbe trovanja zagrebačkog nadbiskupa, u komunističkim krugovima bio poznat po poslijeratnim zločinima i organiziranim ubojstvima koja je provodio na području Zagreba.

 Kao oficir OZN-e Rifat Pašić bio je, nakon dolaska komunista u Zagreb 1945. godine, zapovjednik zloglasnog logora na „Kanalu“ u Zagrebu, na mjestu gdje se danas nalazi zagrebački Autobusni kolodvor.

 U svojoj izjavi Kotnik tvrdi da se je taj ubojica anifašist, inače njegov tetak, hvalio pred njim i njegovim roditeljima da je u više navrata u Lepoglavi sudjelovao u trovanju zagrebačkog nadbiskupa, što je bila osjetljiva partijska zadaća.

 

Hrvatska stranka prava 1861. podnijela je 1998.godine kaznenu prijavu sa opsežnim dokaznim materijalom protiv Josipa Manolića tadašnjem glavnom državnom odvjetniku RH Marijanu Hranjskom, međutim, on je kao pravi boljševik i jugokomunist, kaznenu prijavu pospremio u ladicu, i sa Manolićem organizirao sudski progon predsjednika stranke Dobroslava Parage radi klevetanja visokih državnih dužnosnika, što je potrajalo pune četiri godine, sve do sredine 2002. godine.

 

Na tom suđenju pale su mnoge maske, osim Manoliću, koji se je od tužitelja pod teretom dokaza, postepeno pretvarao u optuženika, sucu koji je opsovao u sudnici podnositelja kaznene prijave Paragu, i nakon nekoliko godina, premda mlad, tragično završio svoj kratki život, postulatoru za proglašenje blaženim Stepinca, svećeniku Juraju Batelji, koji je na sudu pred sucem,Manolićem i Paragom zanijekao da je ikada tvrdio da je Stepinac bio trovan, kolumnistu Jutarnjeg lista svećeniku Živku Kustiću, koji je povukao sve svoje ranije javne tvrdnje da je kardinal Stepinac bio otrovan, već da su to samo njegova vjerovanja, itd.

 

Istina o trovanju blaženog nadbiskupa Stepinca i Paraga ostali su još jedanput potpuno sami.

 

Sada nakon 13 godina od kaznene prijave HSP 1861. za trovanje Stepinca, svjedok koji je u krvnom srodstvu sa trovačem smogao je hrabrosti progovoriti. Kamo sreće da je imao te hrabrosti između 1998-2002. godine kada je trebao ta svoja znanja ponuditi sudu u kaznenom postupku koji je Manolić vodio protiv Parage radi kaznene prijave o trovanju hrvatskog blaženika.

 

Krvnik Rifat umro je tek 2006. godine, pa se postavlja pitanje moralne i svake druge odgovornosti  svjedoka Kotnika kojeg će doživotno mučiti krivnja kakvu je dodatnu nepravdu prema istini i blaženiku Stepincu omogućio svojim otezanjem i šutnjom umjesto da je progovorio kada je trebalo.