HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 

http: www.hrvatsko-pravo.hr

 

24. prosinac 2011.

                                                                                         

              ZABORAVLJENI HRVATSKI BRANITELJ

                    VITEZ  JOHN ‘OLLY’ SCARROTT

 

John ‘Olly’ Scarrott  jedan je od zaboravljenih hrvatskih branitelja. Nakon nedavno mu dijagnosticirane motoričko neuronske bolesti, njegova priča i doprinos obrani Hrvatske napokon može biti ispričana.

 

NA SLICI: OLLY DRUGI S LIJEVA SA DRAGOVLJCIMA HOS-A U PLESMU, STUDENI 1991.

Visoki Englez širokih ramena, poznat među svojim suborcima kao 'Olly', bio je profesionalni vojnik s iznimnim borbenim iskustvom. Pridružio se Kraljevskoj mornarici kao 16-godišnjak, bio treniran za padobrance, služio u jedinicama 40., 41. i 42. komandosa te sudjelovalo u akcijama za vrijeme ratova na Borneu i Malaji. Naposljetku je radio kao ronilac na velikim dubinama te kasnije kao vojni savjetnik za naftne i plinske tankere u vrijeme  Iransko-iračkog  rata.

 

Kada je započela srpska agresija protiv Hrvatske i kada je svijet pred time zatvarao oči, 'Olly' Scarrott je osjećao moralnu dužnost da priskoči u pomoć. Iako je imao ženu, obitelj i uspješnu karijeru, odabrao je riskirati svoj život i braniti hrvatski narod.

 

Stigavši u listopadu 1991. za vrijeme ključne obrane protiv ofenzive pobunjenih Srba i generala JNA, 'Olly' se javio u stožer Hrvatskih obrambenih snaga smještenima u Starčevićevom domu i priključio se jedinici sačinjenoj od drugih stranih dragovoljaca.

 

Tada je bio smješten u Plesmu, na jugozapadnoj bojišnici Novske sa satnijom „Ante Paradžik“ pod zapovjedništvom Milana Špoljarevića (ubijen u akciji 1995.) te je sudjelovao u nizu operacija protiv srpskih snaga kod Jasenovca.

Ali Alouche i ja smo prvi put susreli 'Ollya' 12. studenog 1991. u Starčevićom domu, nekoliko dana nakon operacija u Rajčićima s Gotovinom i Brigadom Tigrova.

 

NA SLICI: TONY CASCARINO-IRAC I OLLY SCARROTT-ENGLEZ, LEGENDARNI VITEZOVI HOS-A, NA DAN POTPISIVANJA SARAJEVSNKOG SPORAZUMA, SIJEČANJ 1992.

 

Hrvatske prve crte bojišnice kod Drenovog Boka su pretrpjele gubitke sa 4 poginulih i 23 ranjenih te su trebale pojačanja i moralnu podršku. 'Olly' je uzeo Alija i mene pod svoje okrilje i sljedeći dan smo nastavili prema Plesmu.

Dnevne operacije su započele te mračne večeri s minobacačkim napadima na Jasenovac. Nekolicina pripadnika tima, uključujući Thomasa Crowleya (ubijen u akciji 1995.) su bili postavljeni na promatračke pozicije, a 'Olly' i ja smo bili odvezeni na otvoreno polje smješteno 100 metara iza hrvatskih utvrda. 

 

Srbi su bili spazili naš dolazak i otvorili na nas mitraljeznu vatru, osvjetljujući nebo s tracer streljivom (obilježivačima). Hrvatski bunkeri su uzvratili vatru i nastavio se duel mitraljeza. Mi smo se spustili van i istovarili opremu, a s intenziviranjem nadolazeće paljbe koja je bušila zrak iznad nas, vozač je brzo otišao.

 

Neko vrijeme smo nepomično ležali gledajući u noćne zvijezde i obilježivače, razmišljajući o ozbiljnosti naših poteškoća i o ne baš vjerojatnom povratku vozača.

 

NA SLICI: OLLY,  ZASLUŽUJE NAJVIŠA VOJNA ODLIKOVANJA REPUBLIKE HRVATSKE

 

Tada je 'Olly' spomenuo Vukovar, mirno ustao i ignorirajući nadolazeću vatru, montirao minobacač, rekao mi da nastavim s naredbama kontrole paljbe putem svojeg Motorola radija, te minobacačem bombardirao Jasenovac. Nakon nekog vremena čuli smo kako nam prilazi vozilo i gledali kako se HOS-ov vozač vraća kroz polje nasuprot neprijateljskoj vatri te nas spašava.

 

'Ollyeva' i vozačeva hrabrost kojoj sam svjedočio te večeri je nešto čega ću se vječno sjećati do kraja svog života.

18.studenog 1991., na dan kada je Vukovar pao u ruke srpskih snaga, izvršili smo izviđanje blizu srpskih linija pored vodene crpke blizu ceste Drenov-Bok – Jasenovac.

 

Nakon ulaska u minsko polje, upali smo u zasjedu dijelova 11. Partizanske brigade. Alouche je bio teško ranjen snajperskom vatrom i eksplozijom mine, dok je Špoljarević bio ranjen snajperom ubrzo nakon toga. Došlo je do borbe te nas je na koncu spasio dolazak HOS-ovih pojačanja. Dok sam ja evakuirao ranjenog Alija do poljske bolnice u Kutini, 'Olly' i Tom Crowley su formirali zaštitnicu.

 

Nekoliko dana kasnije je Dobroslav Paraga bio uhićen u Zagrebu. Naš tim, uključujući 'Ollya', se vratio u Starčevićev dom i pomogao utvrditi i obraniti stožer nakon napada, prije povratka na prve crte bojišnice.

 

Nakon potpisivanja Sarajevskog primirja,  zaustavljanja srpske agresije i nakon što je hrvatska nezavisnost bila zapečaćena, jedinica je bila raspuštena. Rukovali smo se i pozdravili ispred Starčevićevog doma te sam gledao 'Ollya' kako odlazi na svoj vlak na Glavnom kolodvoru. Ostali smo u kontaktu i on je bio uz mene svih ovih godina,bez obzira na  naše političke i ideološke razlike.

 

John 'Olly' Scarrott je čovjek kojeg  s ponosom mogu zvati svojim  prijateljem i drugom, i čije ime i djela zaslužuju priznanje.


Antaine (Cascarino) Mac Coscair

             

 

 

 

   

 

 

 

 

         

           

           

 

      

 

Na vrh - Top