HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 

http: www.hrvatsko-pravo.hr

20. srpanj 2011.

 

HTV GRUBO KRIVOTVORI ISTINU O ZATVARANJU       GOLOG OTOKA

 

     PARAGINA SUDSKA TUŽBA IZ 1986. GODINE IZAZVALA ZATVARANJE TITOVOG AUSCHWITZA

 

U emisiji TV kalendar od 09. srpnja 2011. godine, emitiranoj nekoliko puta toga dana, u prilogu posvećenom utemeljenju kaznionice na Golom otoku dana 09. srpnja 1948. godine, potkrala se je nedopustiva faktografska pogreška da se „o užasima na Golom otoku počelo  javno govoriti tek poslije uspostave demokratske Hrvatske kada je taj logor i zatvoren pa se s vremenom pretvorio u ruševine.“

                                  

NA SLICI: „…TEK JE PARAGA DUBOKO U OSAMDESETIM GODINAMA RAZOTKRIO PRAVI, ISTINSKI I DEFINITIVNI OBRAZ GOLOG OTOKA ŠTO JE DOVELO DO NJEGOVOG ZATVARANJA…“ –  TJEDNIK MLADINA, LJUBLJANA 29.01.1988.

 

Kao višegodišnji zatvorenik najzloglasnijeg komunističkog zatvora u Titovoj Jugoslaviji Dobroslav Paraga pokrenuo je radi okrutnosti i zlostavljanja zatvorenika na Golom otoku sudski spor protiv Socijalističke Republike Hrvatske i Jugoslavije na zagrebačkom sudu 1986. godine  putem kojeg je  uspio fokusirati pažnju međunarodne politike i svjetske javnosti na progone i gaženje ljudskih prava političkih zatvorenika.

 

Zbog velikog međunarodnog pritiska i zgražanja javnosti u cijelom svijetu nad okrutnim postupcima prema zatvorenicima na Golom otoku komunističke vlasti su na sjednici Izvršnog vijeća Sabora SR Hrvatske od 20. srpnja 1987. godine u dogovoru sa saveznim vlastima u Beogradu, donijele odluku o zatvaranju Golog otoka do 31. 12.1988., što je provedeno i Goli otok je prestao postojati kao zatvor još u vrijeme jugoslavenske federacije.

 

Prema tome, gruba je povijesna i faktografska neistina izrečena u emisiji TV kalendar da se o užasima Golog otoka počelo govoriti tek poslije 1990. godine kada je taj logor i zatvoren, s obzirom da je cijeli svijet saznao za Goli otok 1987. godine prateći Paragino suđenje u Zagrebu i kada je ta zloglasna Titova kaznionica i zatvorena, dakle, nekoliko godina prije nego što je izneseno u prilogu TV kalendara.

 

Naravno, HTV je pokazao po ne zna se koji put svoje pravo lice, jer je u cijelosti odbio objaviti ispravak neistinite informacije, premda mu to nalaže Zakon o medijima.