HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 

http: www.hrvatsko-pravo.hr

09. kolovoz 2011.

                                                                                                                      

DEMOKRATSKI SVIJET 2011.GODINE DAO JE ZA PRAVO PREDSJEDNIKU STRANKE PRAVA PARAGI I GENERALU BLAŽU KRALJEVIĆU A OSUDIO TAJNI PAKT TUĐMANA I MILOŠEVIĆA

 

 

 

NA SLICI:

HAŠKO TUŽITELJSTVO REHABILITIRALO 2011. GODINE PRED OČIMA CIJELOG SVIJETA ISTINU O  POSTROJBAMA HOS-A I POLITIKU STRANKE PRAVA DOBROSLAVA PARAGE

 

Dobroslav Paraga, nasilno smijenjeni predsjednik HSP-a uvijek se protivio uništenju i podjeli Republike BIH, i prvi je stao u njenu obranu.  Nakon izjava u odborima za nacionalnu sigurnost, oružane snage, vanjske poslove i ljudska prava u Predstavničkom domu i Senatu Kongresa SAD održao je novinsku konferenciju u National Press Clubu u Washingtonu, 25.5.1993., poslije susreta sa američkim kongresmenima i senatorima, na kojoj je  posvjedočio  o ¨zakonu spojenih posuda¨: podjeli RBiH između RH i SRJ, dogovorenoj na tajnom sastanku između predsjednika Hrvatske Tuđmana i Srbije Miloševića u Karađorđevu 1991. godine. 

 

… Kao predsjednik HSP ja osuđujem okrutnu politiku Franje Tuđmana prema Bosni i Hercegovini.  Snage Tuđmanova agenta Mate Bobana sudjeluju u etničkom čišćenju muslimanskog pučanstva i podjeli zemlje.  Raspolažemo dokazima da su Tuđman i Milošević raspravljali i složili se oko podjele BiH.  Boban je likvidirao mnoge Hrvate koji su se tome protivili, pa tako i generala HOS Blaža Kraljevića i osam njegovih pomoćnika.  Tuđman i Milošević pomažu jedan drugome da ostanu na vlasti.  Ponekad izravno surađuju.  Politička ubojstva postala su uobičajena. …

 

U Hrvatskoj moj zamjenik, g. Paradžik prije 20 je mjeseci ubijen iz zasjede.  Njegovi ubojice još uvijek su hrvatski policajci. 

 

U manje od dvije godine 26 članova moje stranke ubijeno je pod sumnjivim okolnostima.  Nitko ni u jednom slučaju nije proglašen krivim.  Do sada su tri pokušaja ubojstva bila uperena protiv mene.  Umjesto da se svi ti krivci izvedu pred sud, sudi se meni, i to pred Vojnim sudom.¨ 

 

Kad se vratio iz SAD u Zagreb, vrh RH je njegov istup ocijenio ¨štetnim i opasnim za režim¨, pa je Dobroslav Paraga, od većine koju čini HDZ, smijenjen sa svih dužnosti u Hrvatskom saboru i uz pomoć unutarstranačkih izdajnika predvođenih Đapićem nasilno smijenjen sa mjesta predsjednika Hrvatske stranke prava.  Državni odvjetnik RH Stjepan Herceg požurio se protiv njega pokrenuti novi kazneni postupak zbog ¨širenja lažnih vijesti¨ i zbog navodne ¨veleizdaje¨.

 

NA SLICI: DOBROSLAV PARAGA I GENERAL BLAŽ KRALJEVIĆ UBIJEN PRIJE 19 GODINA PO NALOGU  ZLOČINCA TUĐMANA I MANOLIĆA A PRODAN OD DVA IZDAJNIKA ANTE ĐAPIĆA I ANTE PRKAČINA

 

 

Od tada trebalo je proći punih 18 godina pa da na jednom takvom relevantnom mjestu kao što je Haški sud glavni tužitelj u postupku protiv Tuđmanovih kvislinga Prlića i dr. progovori i rehabilitira pravu i stvarnu ulogu koju su imale postrojbe HOS-a pod zapovjedništvom generala Blaža Kraljević i HSP pod vodstvom Dobroslava Parage u obrani cjelovitosti BIH od tajnog međudržavnog hrvatsko-srpskog pakta za njezino uništenje.

 

DIJELOVI ZAVRŠNOG GOVORA HAŠKOG TUŽITELJA KENNETHA SCOTTA POSVEĆENIH GENERALU KRALJEVIĆU I POSTROJBAMA HOS-A

 

Tužitelj Kenneth Scott izjavio je u svojem završnom govoru na suđenju Praljku, Prliću, Stojiću, Ćoriću, Petkoviću i Pušiću da su „…sada, oni  također trebali ukloniti organizaciju pod nazivom HOS-a, jer ona je također za njih bila neugodna.

 

Protivljenje bosanskih Hrvata projektu Herceg-Bosne nije bilo ograničeno samo  na umjerene frakcije HDZ-BiH . Tu je bila i Hrvatska stranka prava i njezino vojno krilo poznato kao Hrvatske obrambene snage HOS-a , koji su bili HDZ-a i HVO-glavni rivali za hrvatsko članstvo i njihovu podršku u Bosni i Hercegovini.

 

Važna točka: Ideološki, HOS se je razlikovao od Herceg-Bosanaca na vrlo važan način, u tom  što je HOS favorizirao jednu zajedničku hrvatsko-muslimansku BiH, nasuprot  hrvatsko-srpske podjele koju su podržavali Tuđman i Herceg-Bosanci.

 

HOS je bio blisko povezan sa tijelima vlasti BiH i  oružanim snagama BiH države.

 

HOS i njegov čelnik, Blaž Kraljević, priznali su vlasti BiH u Sarajevu, a ne Herceg-Bosance u Grudama i Mostaru,  priznajli su Izetbegovića, a ne Bobana, kao vrhovnog zapovjednika.

 

Svjedok obrane Jurčević zabilježio je u svom izvješću da je Kraljević, citat - tako da ovo dolazi iz obrane svjedok: "Kraljević je podupirao suradnju između Hrvata i Muslimana i Bošnjaka. Početkom kolovoza 1992, vlada u Sarajevu imenovala je generala Kraljevića članom Armije BiH Glavnog stožera.

 

"ABiH i Izetbegović su bili spremni staviti Hrvate na visoke položaje zapovijedanja, ako su bili spremni to učiniti i spremni da se podrede njegovoj vlasti? Da, on je bio, a imamo i HOS Blaž Kraljević kao dokaz za to. Iz tih razloga, HOS je bio popularan među Muslimanima, kao i Hrvatima, te je u mnogim općinama, kao što su Zenica, bilo  više Muslimana nego Hrvata u HOS.

 

HOS je bio dovoljno težak suparnik pa su se u HVO, u ljeto 1992, bojali da će HOS-a možda čak i postati dominantna snaga u takvim mjestima kao što su Čapljina i Ljubuški.

 

To je lako bilo za vidjeti iz tih okolnosti da su HOS, kao vojno-sposobnu hrvatsku organizaciju koja je  bila mnogo bliže orijentirana prema vlastima BiH u Sarajevu, a ne Herceg-Bosne, Boban, Praljak i drugi vidjeli kao prijetnju.

 

Zbog toga, 9. kolovoza 1992, Blaž Kraljević i osam drugih članova HOS-a ubijeno je u zasjedi u Kruševu pokraj Mostara.

 

Svjedok obrane Jurčević svjedoči da je ovaj dio njegova izvješća bio potpuno točan, a to je ono što je rekao: "Zbog mnogih razlika između dijelova HVO-a i HOS, Kraljević je uskoro ubijen u zasjedi u blizini Mostara.

 

"U tom trenutku, svima iz oružanog sukoba između HOS-a i HVO-a bilo je izbjeći ugovor potpisan 23. kolovoza 1992. između Mate Bobana i načelnika Glavnog stožera HOS-a Ante Prkačina.

 

"Nakon toga, HOS je potpuno  raspušten a skupine ili pojedini članovi  HOS-a prešli su u HVO ili Armiju BiH." Nakon ubojstva Kraljevića, HVO je brzo preuzeo mnoge HOS-jedinice.

 

Važno je napomenuti da se je čovjek koji je bio zamjenik Blaža Kraljevića, Ivica Primorac,  neposredno prije njegovog bijega iz HOS-a HVO-u, a samo malo prije Kraljević ubojstva, sastao nekoliko puta sa Mate Šarlijom, također poznatim kao Daidza, i sa Slobodanom Praljkom, a također je razgovarao s Bobanom.

 

Isti Primorac je zatim postao pomoćnik načelnika Glavnog stožera HVO za profesionalne jedinice i nastavio ovu ulogu do kolovoza 1993. On dakle odlazi sa mjesta zamjenika zapovjednika HOS-a, a optužba tvrdi, u dogovoru sa HVO, te je nagrađen sa visokom položajem u HVO vojsci.

 

Kao što je potvrdio i svjedok obrane Jurčević, ubrzo nakon što je Primorac prebjegao iz HOS-a  u HVO-a Kraljević je ubijen, većina HOS jedinica bila je podređena HVO-a u Sporazumu koji je potpisao Boban.

 

Slobodan Praljak potvrdio je Franji Tuđmanu da je on, to jest, Praljak, bio, citiram, "osobno uključen sa Prkačinom" u, citat, "uništavanje HOS."

 

Na sastanku u Tuđmanovu uredu  26. rujna 1992 Praljak je izjavio: "Gospodine predsjedniče, molim vas, želio bih reći da to nije tako jednostavno. Otvoreno govoreći -". "Otvoreno govoreći, koristili smo se gospodinom Prkačinom, ja osobno i u suradnji s drugima, za uništavanje HOS-a tamo dolje. On je učinio dobar posao tamo dolje. "

 

To je bio doista dobar posao za Praljka i Herceg-Bosance. HOS je bio uništen, misija ostvarena.“