HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 

 14. prosinac 2019

 

PRAVOSUDNA KORUPCIJSKA HOBOTNICA NA VRHOVNOM SUDU HRVATSKE I U DRŽAVNOM IZBORNOM POVJERENSTVU

TRAŽI SE RAZRJEŠENJE POTPREDSJEDNICE DRŽAVNOG IZBORNOG POVJERENSTVA JASENKE ŽABČIĆ

Jasenka Žabčić potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva i predsjednica revizijskog vijeća Vrhovnog suda Republike Hrvatske nezakonito je kod sebe držala revizijski predmet Rev-236/2016 četiri kalendarske godine i pogodovala Vladimiru Šeksu u tom predmetu presuđenom kao štetniku i na taj način dulje od dvanaest godina onemogućila oštećenima objavu presude za naknadu štete učinjenu u medijima.

NA SLICI: VRHOVNI SUD HRVATSKE - OBRANA ZAKONITOSTI ILI  SREDIŠTE VRHOVNE KORUPCIJE

Protivno svim zakonskim i revizijskim odredbama kao i dotadašnjoj sudskoj praksi sutkinja Jasenka Žabčić u svojstvu predsjednice žalbenog vijeća Županijskog suda u Zagrebu u predmetu Gžn-1309/2007 odbila je žalbu tužitelja jer prvostupanjski sud u izreci presude za naknadu štete po Zakonu o javnom priopćavanju, nije naložio nakladniku Slobodnoj Dalmaciji objavu pravomoćne presude.

Nakon što su oštećeni pokušali u redovnom i ovršnom sudskom postupku ishoditi objavljivanje pravomoćne presude, uložili su izvanrednu reviziju radi objave te presude, međutim, revizija je dodijeljena 27. siječnja 2016. godine revizijskom vijeću kojem predsjeda sutkinja Vrhovnog suda Hrvatske Jasenke Žabčić, u međuvremenu izabrana za sutkinju Vrhovnog suda, koja dobro zna da ne smije predsjedati vijećem niti odlučivati u tom revizijskom predmetu, jer je u istom predmetu sudjelovala u postupku pred nižim sudom.

Sutkinja je suprotno zakonu zadržala predmet kod sebe pune četiri godine bez da ga je riješila, sve do 25. studenog 2019. godine, iz čijeg se rada morala sama odmah izuzeti po sili zakona, nanoseći time neprocjenjivu štetu oštećenima i kompromitirajući najvišu sudsku vlast u zemlji počinivši apsolutno bitnu povredu pravila o izuzeću.

Nedavno je Zdravko Mamić, dugogodišnji čelnik NK Dinama iznio seriju optužbi na rad i postupke predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske Đure Sesse optužujući ga za korupciju velikih razmjera, tako da najnovija afera sa sutkinjom Žabčić poprima skandalozne razmjere jer se radi o nezakonitostima i narušavanju pravnog poretka od strane najviših predstavnika sudbene vlasti koji bi trebali jamčiti svojim članstvom u Državnom izbornom povjerenstvu da će predstojeći izbori za predsjednika Republike Hrvatske 22. prosinca 2019. biti provedeni pošteno i pravedno.

Ne može biti slučajnost da je u oba spora sudjelovao jedan te isti sudac Mladen Ježek koji je u prvom stupnju sudio u predmetu Dražen Ladić protiv NK Dinama jednako kao i u predmetu Slobodna Dalmacija i Vladimir Šeks, da bi ubrzo nakon toga postao javni bilježnik, što je funkcija o kojoj svaki sudac ili odvjetnik može samo sanjati.

U predmetu Dinamo bio je izuzet sa toga predmeta od tadašnjeg predsjednika Općinskog suda u Zagrebu Đure Sesse sa fantazmagoričnim obrazloženjem da prerevno obavlja svoj posao, a u slučaju Slobodna Dalmacija i Vladimir Šeks, sutkinja Jasenka Žabčić onemogućila je objavu pravomoćne presude za naknadu štete po Zakonu o javnom priopćavanju gotovo dvanaest godina, i to prvo kao sutkinja Županijskog suda u Zagrebu odbila je naložiti objavu presude, a zatim kao sutkinja Vrhovnog suda Republike Hrvatske zadržala je reviziju u tom predmetu pune četiri godine i na taj način onemogućila donošenje rješenja i odluke o istom.

 

                              

                                                               

          

                                                                                                     

                                                                                                 

 Na vrh - Top