HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 

 28. travanj 2020.

BRUNO KOVAČEVIĆ GLAVNI UREDNIK PROGRAMA HTV-A LAŽNO OPTUŽUJE DRAGOVOLJCE HOS-A KAO RATNE ZLOČINCE

Tvornica dezinformacija Hrvatska radio televizija još jednom je potvrdila svoju glavnu značajku za sve vrijeme svojeg postojanja. Uzalud pozivanja na zakonske paragrafe, propise, ustavnu zabranu cenzure, slobodu govora i pisanja, zakonski zajamčeno pravo na ispravak objavljene informacije, jer kada novinar HTV-a Aleksandar Stanković pljuje po dragovoljcima Hrvatske stranke prava iz redova postrojbi HOS-a onda ne postoji to pravilo ili zakon pomoću kojeg bi se klevete i laži podmuklog i sračunatog Ace mogle ispraviti.

NA SLICI: KLEVETANJE I CENZURA DRAGOVOLJACA HOS-A OD HRVATSKE TELEVIZIJE NA LINIJI VELIKOSRPSKIH LAŽI

Marin Miletić vjeroučitelj i sindikalist iz Rijeke u emisiji Nedjeljom u dva emitiranoj 15. ožujka 2020. uzeo je kao primjer časnih hrvatskih branitelja upravo dragovoljce HOS-a na što mu je voditelj emisije klevetnički replicirao:

“Dobro, to s hosovcima isto nije točno, osuđena su njih petorica za ratni zločin, ali to je sad nevažno.”

Stanković je aludirao na suđenje pred Županijskim sudom u Vukovaru pripadnicima HV-a iz 2007.g. U vrijeme izvršenja ratnog zločina protiv civila brutalnim pogubljenjem obitelji Olujić u Cerni 17. veljače 1992. prvoosuđeni Tomislav Madi, prerano preminuli, kao i ostali osuđenici više nisu bili pripadnici postrojbi HOS-a.

Postrojba HOS-a u kojoj je bio Madi boravila je na vinkovačkom ratištu od kolovoza do konca prosinca 1991. u sastavu 109. vinkovačke brigade kao 6. bojna Marijan Baotić. Nakon uspostave tzv. primirja od 3. siječnja 1992., Madi je sa skupinom boraca HOS-a napustio HOS i prešao iz 109. vinkovačke brigade pod zapovjedništvo 105. bjelovarske brigade, gdje je ostao do kraja veljače 1992. pod nazivom samostalni vod Čikago bez oznake pripadnosti HOS-u.

Dakle, pogrešna je i klevetnička tvrdnja Stankovića da su za zločin u Cerni osuđeni pripadnici postrojbi HOS-a već su to počinili pripadnici 105. bjelovarske brigade HV-a, odnosno bivši, a ne aktivni pripadnici postrojbi HOS-a, od kojih drugoosuđeni Mario Jurić nikad nije ni bio pripadnik HOS-a što je utvrđeno u sudskom zapisniku sa glavne rasprave od 29. kolovoza 2007. godine pred Županijskim sudom u Vukovaru.

I na samom suđenju, odnosno glavnoj raspravi od 17. svibnja 2007. godine na Županijskom sudu u Vukovaru Tomislav Madi je izjavio u sudski zapisnik «da je prije učinjenog zločina u Cerni raskrstio sa HSP-om i iz HOS-a prešao u 2. brigadu HV-a Gromove, zbog čega se Paraga na njega ljutio.»

Svi pripadnici HOS-a za koje bi vrhovništvo HOS-a do 28. rujna 1993. saznalo da bi bili počinitelji kriminalnih djela, a pogotovo najtežih kaznenih djela ratnog zločina, koje bojovnici HOS-a u Republici Hrvatskoj nisu nikada počinili, bili bi trenutno pozvani na odgovornost, razoružani i izbačeni iz vojnih formacija HOS-a, a neki od tih predvedeni su svojedobno i Vojnoj policiji i tužiteljstvu Republike Hrvatske za nedjela općeg kriminaliteta.

Dakle, dragovoljci pripadnici postrojbi HOS-a, nikada do danas nisu osuđeni niti za jedan jedini ratni zločin na području Republike Hrvatske, za što ih lažno optužuje novinar Stanković.

Međutim, još je gore što njegov nadređeni, bivši sportski novinar Bruno Kovačević, koji je zasjeo u stolicu glavnog urednika svih programa HTV-a na višekratne zahtjeve da objavi ispravak te zlonamjerne klevete, to odbija učiniti lažnom tvrdnjom da ispravak ne sadrži jasno određeni tekst koji se zahtjeva objaviti u formi ispravka te da je isti nerazmjerno dulji od informacije na koju bi se ispravak odnosio.

Tako izgovorena i emitirana laž pred milijunskim gledateljstvom HTV-a ostaje zacementirana laž bez prava na ispravak onima koji su poginuli, osakaćeni ili sa teškim posljedicama kao dragovoljci HOS-a sudjelovali u obrani Hrvatske, dok jedan trećerazredni sportski novinar koji je karijeru nezasluženo izgradio na zvjezdanim sportskim uspjesima obitelji Kostelić, pljuje po njihovoj žrtvi, zlorabeći poziciju na koju je političkom odlukom instaliran.

Obraćanje sudu radi objave ispravka značilo bi višegodišnje skupo parničenje, što se u Hrvatskoj odavno pokazalo kao Sizifov posao.

                

 

                              

                                                               

          

                                                                                                     

                                                                                                 

 Na vrh - Top