HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 

 17. veljače 2021.

 

NA POMOLU VELIKA PLJAČKA UMJETNINA PROSLAVLJENOG AUSTRALSKO HRVATSKOG SLIKARA CHARLESA BILLICHA U RODNOM LOVRANU

U kasne sate 30. siječnja saznali smo za činjenicu da će se umjetnička djela Charlesa Billicha prodavati u dobrotvorne svrhe. Dana 28. siječnja 2021. Vijeće Općine Lovrana donijelo je odluku prema kojoj će se osamnaest djela Charlesa Billicha, za koja tvrde da ih posjeduju, prodavati na aukciji pri čemu će načelnik biti taj koji će dati finalno odobrenje kupca. Prema spomenutoj odluci, svi će prihodi biti donirani Gradu Petrinji u Hrvatskoj koji je nedavno razorio tragični potres.

NA SLICI: NAKON HOSPITALIZACIJE NOVI UDAR NA ŽIVOT I ZDRAVLJE UMJETNIKA

Iako se ova gesta čini velikodušnom i dobrotvornom ona je sve samo ne to. Očito je da općina Lovran namjerava učiniti nešto nečasno i uvredljivo kako prema samom umjetniku Charlesu Billichu tako i prema žrtvama potresa čija se tragedija koristi u upitne svrhe.

Važno je znati da je Charles Billich htio otkupiti ove slike koje je općina Lovran dobila u postupku utjerivanja duga koji je posve nesrazmjeran u odnosu na vrijednost umjetničkih djela Charlesa Billicha koja su tom prilikom konfiscirana.

Javnosti je sada također poznato da je općina Lovran naručila procjenu od strane tvrtke naziva „Quadro Nero.“ Uspoređujući službenu prodaju koju ostvaruje Billich Gallery u Sydneyu očito je da su spomenuta umjetnička djela uvelike podcijenjena čak i do deset puta manje od njihove stvarne vrijednosti.

Nadalje, ovakve cijene ozbiljno narušavaju brand i u suprotnosti su sa stvarnim legitimnim vrijednostima Billicheve umjetnosti u odnosu na službene legitimne prodajne cijene koje je definirala tvrtka Billich Merchandise Pty. Ltd.

Billich Gallery slična je djela prodala za mnogo tisuća jedinica. Ove uvelike podcijenjene cijene navedene u katalogu Općine Lovran netočno navode autora djela kao Karla Bilića (koji je zapravo rođen pod imenom Carlo Billich u Lovranu 6. rujna 1934.) a čije zakonsko ime glasi Charles Billich.

Što ovaj slijedi događaja čini još neshvatljivijim jest način na koji su ova djela konfiscirana od Charlesa Billicha pod spornim okolnostima za koje čvrsto vjerujemo da su bile stvorene pod lažnim izlikama. Charles Billich i dalje osporava valjanost konfiskacije i tvrdi da općina Lovran nije vodila adekvatne razgovore s njim u vezi prisilnog zatvaranja njegova pomorskog muzeja Fortezza gdje su potom konfiscirali njegovu imovinu, uključujući i umjetnička djela i skulpture koji su bili izloženi. Općina Lovran tvrdi da joj Billich nije platio nekoliko računa. Ne znajući da se ovo događa, Billich je ove situacije postao svjestan 2004. godine kada je njegova imovina prisilno zaplijenjena od strane grada Lovrana pod, kako mnogi vjeruju, sumnjivim okolnostima.

Nakon ovog incidenta Charles Billich bio je u slaboj, gotovo nikakvoj komunikaciji s Općinom Lovran vezano za cijeli slučaj i čak je ponudio prodaju nekolicine svojih djela kako bi nadoknadio navodni dug gradu Lovranu o kojem je imao minimalna saznanja. On je htio riješiti stvar no očito nekome nije bilo do rješenja. Niti u kojoj fazi nije adekvatno informiran o svom dugu a umjetnička djela koja je nudio očito su bila podcijenjena kako bi se stvorio dojam da umjetnička djela koja nudi na prodaju nisu dovoljna.

NA SLICI: ZAGREB

Iako neki ove tvrdnje Charlesa Billicha možda mogu smatrati nagađanjima, nešto što definitivno nije nagađanje jest da događaji od prije sedamnaest godina koje je opisao Charles Billich imaju nevjerojatan odjek i u novije vrijeme.

Tijekom protekle tri godine radio sam na dokumentarnom filmu i igranom filmu koji se temelji na životnoj priči Charlesa Billicha. Imao sam priliku usko surađivati s Charlesom i njegovom suprugom Chrisom tijekom proteklih nekoliko godina i od tada sam, između ostaloga, postao i službeni glasnogovornik i predstavnik Billicheva brenda u svemu što je povezano s Hrvatskom.

Nepravda i korupcija na koju Charles Billich nailazi u zemlji vlastita rođenja zaista su ga pogodile. Billich i dalje nosi emocionalne ožiljke i nevjericu od izdaje koju je doživio od vlasti u vlastitom rodnom gradu i trenutna ga je situacija dodatno šokirala. Sve ovo povrh muka koje je doživio u djetinjstvu svjedočeći stravičnim zločinima i ubojstvima nevinih ljudi koja je počinio komunistički diktatorski režim Jugoslavije koji je okupirao Hrvatsku.

Nakon oslobođenja Hrvatske Charles Billich vratio se u svoju domovinu s namjerom davanja doprinosa u obnovi zapadnih vrijednosti samo da bi se ponovno prema njemu nepravedno odnosili oni povezani s ranijim režimom.

Od prevare koju je Charles Billich doživio od strane općine Lovran on zazire od svake pomisli povratka u svoj rodni grad i tvrdi da se nikada više neće vratiti u Lovran. Muči ga pritom nepravda koja je počinjena protiv njega do te mjere da je odbio putovati u Lovran u svrhu snimanja dokumentarnog filma o svom životu.

Međutim nakon dovršetka dokumentarnog filma inzistirao sam na tome da posjeti Lovran i naglasio mu koliko je važno da riješi ovu situaciju i koliko je važno postići pravdu. Jedino ga je činjenica o postizanju pravde motivirala da još jedan posljednji put pokuša riješiti ovaj problem.

Našem posjetu njegovu rodnom gradu pridružili su se i holivudski redatelj Neil Johnson i naša producentica Vesna Trokter. Dana 19. srpnja Neil Johnson i ja ušli smo u gradsku vijećnicu Lovrana tijekom radnog vremena kako bismo napravili termin za Charlesa Billicha i mene osobno radi sastanka s načelnikom ili nekim od članova općinskog vijeća. Tom prilikom zatražili smo odobrenje da Charles Billich posjeti spornu lokaciju kako bi mogao vidjeti svoja djela koja se nalaze u stalnom postavu općinskog vijeća. Billich nas je čekao izvan zgrade općinskog vijeća sve dok nije dobio dozvolu za ulazak.

Rečeno nam je da je općina Lovran tog konkretnog dana zatvorila urede ranije jer su počeli ljetni godišnji odmori i da nitko ne može razgovarati s nama. Rečeno mi je da ostavim svoje kontakt podatke te da će mi se netko iz ureda načelnika svakako javiti sljedećeg tjedna.

NA SLICI: SA PAPOM FRANJOM NA TRGU SV. PETRA U VATIKANU

Također mi je rečeno da ne mogu pružiti potporu Charlesu Billichu da stupi u zgradu jer je za taj dan zatvorena. Ljubazno sam zamolio jednog od djelatnika ureda da bih htio barem napraviti nekoliko fotografija izloženih umjetnina kako bi g. Billich mogao vidjeti svoja djela na što sam dobio pozitivan odgovor.

Potom je druga djelatnica općinskog ureda izjurila iz svog ureda u pokušaju da nas spriječi u fotografiranju i priopćila mi da nemam dozvolu slikati Billicheva djela na što sam odgovorio da imam svako pravo i dozvolu vlasnika umjetničih djela. Na to je izjavila da nemam pismenu dozvolu iako sam ju imao te sam joj također rekao da vlasnik prava na ova djela doslovce stoji ispred zgrade vijećnice te da i sam želi ući unutra.

Obojica Neil i ja osobno bili smo u potpunom šoku radi ovako neprijateljskog prijema koji je toliko značajan čovjek doživio od strane Općine Lovran kao jedna od njegovih značajnijih poznatih osoba i najstariji građanin rođen u starom Lovranu kojem je zabranjen ulazak u zgradu općinskog vijeća gdje su za javnost izložena njegova vlastita umjetnička djela.

Očito tijekom kratkog Billicheva posjeta Lovranu nije bilo napretka u komunikaciji s gradskom upravom niti je netko od uprave stupio sa mnom u kontakt kako što mi je obećano. Ovo je također značilo da Billich neće moći izraziti svoju želju da kupi svoje umjetnine. Iako i dalje dovodi u pitanje način na koji su konfiscirana njegova djela i činjenicu da njegova djela vrijede mnogo više nego što iznosi navodni dug, Billich je i dalje želio kupiti natrag svoje slike kako bi izbjegao druge teške pravne postupke.

Nisam imao mira i nisam mogao ostaviti ovu nepravdu neriješenu pa sam u siječnju 2020. putovao iz Australije isključivo kako bih se sastao s gradskim dužnosnicima u drugom pokušaju rješavanja ove stvari. Htio sam im pružiti ruku pomirbe i obavijestiti ih o predstojećim filmskim projektima te kako bih raspravio kupovinu slika u ime Charlesa Billicha.

U Lovran sam stigao s našim odvjetnikom Donom Markusicem koji je ujedno i moj suradnik. Nakon što smo pogledali umjetnine, obavijestio sam prisutne da sam nazočan kao Billichev predstavnik i da Billich želi otkupiti svoja umjetnička djela. Obavijestio sam ih i o predstojećim filmskim projektima i izrazio želju sastati se s načelnikom koji se očito nije mogao sastati s nama. Uvjeravali su me da će se o ovoj stvari raspravljati i da će me nakon toga kontaktirati budući da sam imao pitanja na koja osoba iz općinskog vijeća s kojom sam se sastao, na njih nije imala odgovore.

Htio sam biti optimističan u pronalasku rješenja no bilo je jasno da ovo nije bilo u interesu vlasti Općine Lovrana. Iako sam opetovano molio da me kontaktiraju kako bismo razgovarali o projektima i kupnji, nisu mi se javili.

Godinu dana kasnije, 30. siječnja 2021. saznajemo da Općina Lovran kako se nama čini prodaje Billicheva djela kako bi navodno prikupio novac u dobrotvorne svrhe. Charles Billich, Billich Gallery, naš odvjetnik niti ja kao predstavnik njegovih hrvatskih poslova nismo dobili nikakve informacije o spomenutim odlukama što cijelu stvar čini još sumnjivijom s obzirom da smo jasno rekli da Charles Billich želi natrag kupiti svoja djela još prije godinu dana.

NA SLICI: BILLICH GALLERY U SREDIŠTU SYDNEYA

Uz pretpostavku da Općina Lovran nije imala loše namjere i da su zaista iskreni kada je riječ o dobrotovornoj akciji i da je u cijeloj stvari došlo do loše komunikacije, ovim putem želimo im pružiti priliku da razmotre naš prijedlog kako bi umjetnik Charles Billich mogao otkupiti svoja umjetnička djela te istovremeno dopriniijeti dobrotvornim donacijama za Petrinju.

SLUŽBENI PRIJEDLOG

U ime Charlesa Billicha, galerije Billich Gallery i tvrtke Billich Merchandise Pty. Ltd. javno želimo objaviti da želimo podnijeti prijedlog Općini Lovran da ova umjetnička djela proda Charlesu Billichu, Billich Gallery i Billich Merchandise Pty. Ltd. koji će se obavezati kupiti Billicheve slike po cijeni koja je navedena prema procjeni tvrtke Quadro Nero te da će svi prihodi od prodaje biti usmjereni izravno za dobrotvorne svrhe za pomoć pogođenima potresom u Petrinji prema nominacijama Billicheva tima kako bi se izravno pomoglo pogođenima potresom. Vjerujemo u to da će iskreni interesi Općine Lovran koja želi pomoći stradalima u potresu u Petrinji naići na pozitivan odgovor na naš prijedlog koji će također ujedno rezultirati i rješenjem problema s Charlesom Billichem.

Ovim putem želimo zatražiti priliku da mu se omogući da otkupi sva svoja djela ili da mu se ona po mogućnosti vrate bez naknade uključujući ona koja su izložena u Lovranu. Charles Billich i dalje vjeruje da su mu nepravedno oduzeta i da njihova vrijednost prelazi dug za koji Općina Lovran tvrdi da joj je dugovao u to vrijeme.

ZAKLJUČAK

Osim nesretna odnosa prema Charlesu Billichu punom nepoštovanja od strane Općine Lovrana naše istraživanje za Billicheve filmske projekte otkrilo je da je Charles Bilich žrtva nepravilnosti i netransparentnih postupaka u njegovoj domovini.

Debakl u Lovranu nije izolirani incident. Postoji niz primjera koji ostaju neriješeni u sustavu koji je očito iznevjerio i Charlesa Billicha, sustavu koji je mnogo svojih karakteristika naslijedio od tiranske korumpirane ideologije komunističke Jugoslavije koja je u trenutku bijega Charlesa Billicha 1950-ih okupirala Hrvatsku.

Smatramo da ispravno vjerujemo kako je ovo skandalozan čin i najveća pljačka umjetnina u povijesti ove zemlje koja je počinjena protiv australskog i hrvatskog najistaknutijeg živućeg umjetnika.

Moramo promisliti i zapitati se zašto su djelovali toliko nečasno protiv jednog od svojih međunarodno najpoznatijih sinova koji je činio sve na čast svom rodnom gradu i koji je uložio toliko svog novca na obogaćenje turističke i kulturne ponude koji je Lovran doveo na svjetsku pozornicu. Ovakvo destruktivno ponašanje nema smisla.

Ovo pitanje ostavljam otvorenim. Kako je moguće da sporni dug od nešto više od 190.000 kuna (oko 25.500 eura prema aktualnim tečajnim podacima) opravdava konfiskaciju umjetničkih djela čija vrijednost prelazi milijun eura a koja se prodaju pod krinkom procjena koje su daleko potcijenjene a uz to se njegova umjetnost bez privole koristi preko desetljeća. Uvjeravam vas da je ovo samo malen dio nepravde protiv Charlesa Billicha.

Napomena: Voljni smo podijeliti dokaze koji dokazuju naše tvrdnje i započeti ćemo pravne postupke.

Slijedi kratka izjava samog Charlesa Billicha:

Ponudio sam Lovranu platiti neku beznačajnu svotu koju su htjeli. NIkada nisu pokazali značajniji interes. Čine mi neprocjenjivu štetu, meni i Billich Gallery panično prodajući moja djela dobrano ispod cijene. Gdje je kraj njihovoj besramnosti? Ovo je uvredljivo i želim natrag kupiti svoja djela i bio bih više nego zadovoljan kada bi taj prihod bio upućen unesrećenim žrtvama potresa u Petrinji.“

Charles Billich

S poštovanjem,

Steve Ravic

(u ime Charlesa Billicha i Billich Gallery) redatelj / producent tvrtke Majestic Film.

 

                              

                                                               

          

                                                                                                     

                                                                                                 

 Na vrh - Top