HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 

 31. kolovoz 2021.

 

SENATOR CARL LEVIN ODLUČNI ZAGOVORNIK UVOĐENJA VIŠESTRANAČJA, SLOBODNIH IZBORA I ISTRAGE O UBOJSTVU E. BRAJDERA 1989.GODINE

 

 

Koncem srpnja preselio je u vječnost jedan od najuglednijih američkih senatora Carl Levin (87), državnik i odlučni protivnik američkog intervencionizma koji je glasovao protiv slanja američke vojske u Irak i vojnih operacija nad Afganistanom, branitelj demokracije i slobode za sve Amerikance i ljude dobre volje širom svijeta.

 

NA SLICI: SENATOR LEVIN I D. PARAGA-

DOK JE AMERIČKI KONGRES OD JUGOSLAVIJE I KASNIJE HRVATSKE ZAHTIJEVAO ISTRAGE O POLITIČKIM UBOJSTVIMA, HRVATSKA VLADA JE SVE UČINILA DA SE BILO KAKVA ISTRAGA ONEMOGUĆI

 

Umirovljeni senator Levin, skroman i principijelan, za svojih šest mandata u Senatu davao je podršku idejama, ljudima i stvarima i onda kada je to bilo protiv struje vladajućeg establishmenta, kada nije bilo oportuno istinu, pravednost i poštenje stavljati na prvo mjesto.

 

Razotkrivao je goleme financijske prijevare i utaje poreza moćnih financijskih i IT korporacija na štetu američkih građana i cijelog svijeta a kao zagovornik mira u svijetu i u SAD protivio se utrci u naoružanju i slobodnoj prodaji ofanzivnog oružja američkim građanima.

 

Suočio se s titanima JP Morgan Chase-a, Applea, American Expressa i drugih korporativnih divova te izvukao priznanja o prekomorskim bankovnim rajevima i zapanjujućim manevrima izbjegavanja plaćanja poreza koji su učinili profit nevidljivim i smanjili porezna opterećenja.

 

Levin je pokazao kako se profit može neoporezivo otpremati na Kajmanske otoke i kako je Apple shvatio da se dobit knjižena u Irskoj može sakriti od poreznih vlasti Irske i Sjedinjenih Država.

 

Senator Levin pokazao je kako je Apple izbjegao 10 milijardi dolara poreza svake godine od 2009. do 2012. godine; kako je Microsoft prisvojio 8 milijardi dolara singapurskim i irskim podružnicama i smanjio efektivnu poreznu stopu na novac na 3 posto; i kako je Goldman Sachs prodavao klijentima vrijednosne papire za koje se kasnije kladio da će propasti, izazivajući svjedočanstva šefa C.E.O.-a, Lloyda Blankfeina, koji u tome nije vidio ništa loše.

 

Gospodin Levin dokumentirao je sukobe interesa i druge nepravilnosti koje su dovele do financijske krize 2008. koja je zaprijetila globalnim tržištima i proizvela najgoru recesiju od Velike depresije. Godine 2013. izvješće panela gospodina Levina na 300 stranica detaljno je opisalo fijasko gubitka JP Morgan Chase-a u iznosu od 6,2 milijarde dolara od strane trgovaca.

"U korporativnoj Americi najstrašnije mjesto u Washingtonu bio je prvi red u prostoriji za saslušanje u kojoj Carl Levin drži čekić", zaključio je  „Politico“ 2014. godine.

 

Levin je učinio više od bilo koga da razotkrije prijevare, sukobe, prijestupe i čisti idiotizam financijske industrije Wall Streeta od početka financijske krize do danas.

 

VAŽNA ULOGA SENATORA LEVINA U RASPADU KOMUNISTIČKE JUGOSLAVIJE

 

Senator Levin odlučno je utjecao na promjenu politike SAD-a prema Jugoslaviji 1989. godine kada je kroz zakonsku rezoluciju tri mjeseca prije pada Berlinskog zida izvršio pritisak na američku vladu da nevoljko uskrati zeleno svjetlo za gospodarsku pomoć Beogradu dok se ne uvede višestranačje, provedu slobodni i pošteni izbori i sudska istraga o smrti hrvatskog disidenta Brajdera.

 

NA SLICI: AMERIČKA MORNARICA NAZVALA JE RAZARAČ U POČAST SENATORU LEVINU, PREDSJEDNIKU SENATSKOG ODBORA ORUŽANIH SNAGA SAD-A

 

Dakle, radi se o jednoj od najvažnijih stranica u povijesti naroda i zemalja na ovim prostorima,a posebno u odnosu na Hrvatsku, čija Udba je i počinila konkretni zločin represije i ubojstva, o kojoj javnost gotovo ništa ne zna zahvaljujući tome što su na vlasti ostali potomci onih istih koji su Hrvatsku i druge narode držali pod terorom  socijalističke Jugoslavije.

 

Premda je nekadašnja socijalistička Jugoslavija bila snažno održavana od SAD-a nakon razlaza njezinog lidera Tita sa Staljinom 1948. godine i bila neograničeno protežirana upumpavanjem milijardi dolara pomoći, kada je 1989. godine do senatora Levina stigla poruka potlačenih i ugroženih ljudi, političkih zatvorenika i mnogih koji su izgubili život od tajne jugoslavenske policije, nakon nekoliko tjedana sa kolegama senatorima bio je uvjeren da američki Senat svojom rezolucijom može pomoći tim ljudima i razrješenju stanja u bivšoj Jugoslaviji. 

 

Nakon toga, senator Levin zajedno sa svojim kolegom senatorom Donald Riegle iz Michigana, koji je bio na čelu tog zaokreta, i senatorima Edward Kennedy, Alan Dixon, Paul Simon,  Jesse Helms i John Chafee  uvjerio je cijeli američki Senat da jednoglasno prihvati Rezoluciju broj 169. od 4. kolovoza  1989. godine, sa kojom se tražilo sloboda političkog udruživanja, amnestija 2500  političkih zatvorenika u Jugoslaviji i istraga o ubojstvu hrvatskog disidenta Ernesta Brajdera i prekid svih kaznenih postupaka i suđenja protiv Dobroslava Parage.

 

U kojoj mjeri je zločin izvršen nad Ernestom Brajderom u mračnim hodnicima zločinačke zagrebačke i hrvatske Udbe bio dalekosežan do danas pokazalo se već 1989. kada su amerčki senatori i kongresmeni uvjetovali financijsku pomoć Jugoslaviji putem U.S. EXIM banke iz Washingtona, između ostalog i sa provođenjem istrage o ubojstvu Brajdera.

 

O njegovom ubojstvu ovih dana je  progovorio i Željko Kekić Pauk na suđenju V. Šeksu pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu gdje je u zapisnik izjavio “da je ime Ernesta Brajdera bila rak rana   Službe državne sigurnosti odnosno, nisu rasvjetlili da li je skočio sam ili su ga bacili kroz prozor naši operativci.” I da ga je on osobno špijunirao, odnosno tajno pratio.

 

Do koje mjere traje zavjera oko zločina ubojstva Ernesta Brajdera od nasljednika jugoudbe i KOS-a koji drže vlast u Hrvatskoj pokazao je ovog ljeta još jedan događaj točnije smrt dugogodišnjeg dopisnika Vjesnika i drugih jugoslavenskih i hrvatskih medija  Večernjeg lista, HTV-a itd., SILVIJA TOMAŠEVIĆA, koji je umro desetak dana prije senatora Carla Levina.

 

NA SLICI: KAKVE JE TAJNE O UBOJSTVU BRAJDERA OVAJ PRIVILEGIRANI REŽIMSKI NOVINAR PONIO U GROB?

 

Njegova supruga Katja Tomašević bila je u kolima Hitne pomoći dežurna liječnica  prigodom utvrđivanja stupnja ozljeda i eventulanog pružanja prve pomoći 27. studenog 1980. kada je Brajder prema zapisniku Udbe rano ujutro ležao na travnjaku ispred zgrade u novozagrebačkom naselju Trnsko.

 

Nakon što je bila diskretno zamoljena da posvjedoči je li Brajder bio živ ili mrtav kada je odvezen kolima Hitne pomoći sa mjesta događaja, ona je to odbila u paničnom strahu da bi zajedno sa suprugom kasnije preselila u Rim, gdje je on postao doživotni dopisnik jugoslavenskih i kasnije tzv. Hrvatskih medija i do smrti nije razotkrio tajnu smrti Ernesta Brajdera niti na bilo koji način pomogao u rasvjetljavanju okolnosti te tragedije u koju je bila uključena njegova supruga.

 

Je li to zalaganje za istinu o jednom jugoslavenskom i hrvatskom zločinu Udbe ili je to bilo zalaganje za sinekure i privilegije u zamjenu za doživotnu šutnju.

 

Zanimljivo da je pokojni Tomašević u više navrata pratio i intervjuirao sadašnjeg i bivše pape, ali sve to nije utjecalo na njega da bi pomogao sa svojom suprugom rasvjetljavanju okolnosti tragedije hrvatskog mučenika Brajdera.

 

 

 

 


 


 


 


 

 


 

                              

                                                               

          

                                                                                                     

                                                                                                 

 Na vrh - Top