HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 08. ožujak 2023.

 

GRAD NAMJERAVA BILLICHU PRODATI  NJEGOVE UKRADENE SLIKE

 

 

THE AUSTRALIAN 7.3.2023.

EKSKLUZIVNO

JAMIE WALKER SURADNIK UREDNIKA

 

Slavni umjetnik Charles Billich sumnja da je njegova ponuda za otkup slika "ukradena" u njegovom rodnom mjestu u Hrvatskoj. Cinično su to iskoristili lokalni moćnici pripremajući skupu kolekciju za dražbu.

 

NA SLICI: PROSLAVLJENI HRVATSKO-AUSTRALSKI SLIKAR CHARLES BILLICH PONIŽEN I OPLJAČKAN U VLASTITOJ DOMOVINI

 

Billich (88) i njegova supruga Christa apeliraju na općinu Lovran na zapadu zemlje da poštuje obvezu lokalnog gradonačelnika da okonča 15-godišnji spor i pregovara o nagodbi s njima.

 

Nakon niza kontakata preko posrednika, redatelja iz Melbournea Stevea Ravića, linija za Lovran je zamrla, potaknuvši zabrinutost da je posao za koji su mislili da je siguran propao.

 

Hrvatske novine Novi list prošli su tjedan izvijestile da će Vijeće općine Lovran prodati 32 slike ponuđačima koji najviše ponude za Billicheve uljane slike i umjetnička djela - sve što je ostalo od skrivene zalihe vrijedne više od 2 milijuna dolara koju je zaplijenila 2008.  tvrdnjom  o neplaćenom porezu i stanarini od strane Sydney-a.

Bračni par inzistira na tome da je ovo bila prijevara kada je Billich, pokušavajući postupiti ispravno u rodnom gradu iz kojeg je pobjegao kao mladić progonjen od strane komunističkog režima u tadašnjoj Jugoslaviji, platio  obnovu pomorskog muzeja i napunio ga s 87 vlastitih umjetničkih djela.

 

Zauzvrat je dobio 10 godina izuzeća na općinske naknade, kažu. Da zlo bude veće, Novi list je objavio da će prihod od planirane dražbe ići za popravak dječjeg vrtića koji zauzima dio muzejskog prostora.

 

Pozivi i e-mailovi g. Ravića načelniku Lovrana Bojanu Simoniću da razjasni situaciju su ostali bez odgovora.

 

„Weekend Australian“ također je ovaj tjedan bezuspješno pokušao doći do g. Simonića.

 

"Jesam li iznenađen? Nažalost nisam", rekao je frustrirani Billich u petak. "Ovo je samo povijest koja se ponavlja. Stara komunisticka garda jos uvijek postoji u Hrvatskoj...kao kameleon samo je promijenila boje. U svojim srcima još uvijek žive pod boljševizmom sovjetskog tipa gdje oni na vlasti čine nepravdu cijelo vrijeme nekažnjeno."

 

Gospodin Ravic, koji je snimio dokumentarac o Billichovom bijegu 1950-ih i živopisnom novom životu koji je iskovao u Australiji, rekao je: "Ovo im je cijelo vrijeme bila namještaljka kako bi kupili vrijeme da zadrže kontrolu nad umjetničkim djelima. To je nastavak onoga što se cijelo vrijeme događalo."

 

Prošlog studenog, nakon godina odbijanja suradnje s Billichem i njegovom suprugom, koja vodi njihovu galeriju u Sydneyu i kontrolira umjetnine koje on proizvodi, općina je konačno pristala ući u pregovore sa g. Ravićem i proslijedila im katalog od 32 djela koja još posjeduje. To se kretalo od uljanih slika do skica i mješovitih ilustracija.

 

Billichevi su željeli samo vrhunska ulja, čija je vrijednost bila veća od 50.000 dolara svaki, i bili su spremni nagoditi se za cijenu.

 

Istovremeno, gospodin Simonić je izjavio: “Ja osobno mislim da Općina nema interesa u njihovom čuvanju." G. Ravić je rekao kako mu je obećano da će Billichevi prvi dobiti mogućnost uzeti sporne slike.

 

"Dana 11. studenoga 2022. ponovno smo sa Općinom Lovran potvrdili namjeru nabave ovih slike prema njihovim određenim procjenama i izrazili zabrinutost zbog najave koja je podrazumijevala da će biti javna dražba", rekao je.

 

Billich je rekao da ostaje odlučan "boriti se za ono što je legalno i s pravom moje".

 

 

          

                                                                                                     

                                                                                                 

 Na vrh - Top