Slobodna Dalmacija: 10. 08. 2002.

DOBROSLAV PARAGA IZNOSI PODATKE O NOVCU KOJI JE, NAVODNO, OTJECAO IZ HRVATSKE

Ferdinandu Jukiću 6 milijuna “opranih” dolara za “Badel”

ZAGREB - Optuživši pokojnog Gojka Šuška, Hrvoja Šarinića i Dunju Zloić-Gotovinu za "pranje novca" u austrijskim i švicarskim bankama, predsjednik HSP-a 1861. Dobroslav Paraga je na press-konferenciji u petak iznio i detalje priče o kojoj, kaže, postoje dokazi.

- Novac je na račune Hrvatskog nacionalnog fonda u Villachu stizao iz hrvatskog proračuna, a ne donacijama iz inozemstva. Taj novac se preko Muenchena, Londona, Bruxellesa i Zuericha vraćao natrag u Austriju odakle je prebacivan na račune pojedinaca i određenih tvrtki - kazao je Paraga. Prema njegovim riječima, samo na jednom računu u Bank fuer Kaernten und Steiermark nalazilo se više od 160 milijuna DEM-a proračunskog novca koji su iz Zagreba u torbama donosile osobe s prezimenima Bohuš, Muždalo, Barbarić i Zloić. Ferdinandu Jukiću je na taj način isplaćeno šest milijuna dolara za kupnju Badela - rekao je Paraga, nazvavši stranog državljanina prezimena Bohuš arhitektom HDZ-ove mreže za pranje proračunaskog novca.

Kako je prošlo toćno deset godina od ubojstva generala HOS-a Blaža Kraljevića i njegove osmeročlane pratnje, Paraga je spomenuo kako Državno odvjetništvo do danas nije pokrenulo istražni postupak.

N. NEVEŠĆANIN