Slobodna Dalmacija: 19. 08. 2002.

DRUŠTVO POTROŠAČ UPOZORAVA VLADU NA NEPRIHVATLJIVOST NOVOGA TARIFNOG SUSTAVA

Struja skuplja 200 posto!?

Prosječna obitelj, trotarifni potrošači, koji trenutno za 700 kilovata sati potrošene struje mjesečno izdvajaju 241 kunu, prema novom obračunu plaćat će 553 kune. Limitatori postaju nepotrebni

SPLIT — Ako Vlada RH prihvati HEP-ov novi tarifni sustav, kućanstva će plaćati i do 200 posto skuplju struju! Za razliku od dosadašnjega tarifnog sustava u kojem razdoblje "najskuplje struje" traje samo četiri sata od 17 do 21 sat, prema novom će se prijedlogu HEP-a ova najskuplja tarifa obračunavati od 6 do 22, dakle, 16 sati!

Podaci su to koji proizlaze iz prijedloga novoga tarifnog sustava što ga je od svojih izvora u HEP-u pribavilo Društvo za zaštitu potrošača Dalmacije - Potrošač. Zbog neusklađenosti tog prijedloga sa Zakonom o energiji, spomenuta je udruga pozvala sve potrošače da utrošak električne energije ne plaćaju prema novom tarifnom sustavu ako, naravno, bude prihvaćen, već u visini danas zatečene cijene struje koju im, doznaje "Potrošač", HEP ne smije isključiti.

- Prije svega nam nije jasno što se događa u elektroenergetskom sustavu da se tarifni sustav mora mijenjati. Smeta nam ta tajnovitost HEP-a, kao i neargumentiranost promjena koje nas očekuju. Predloženim sistemom tarifnog modeliranja dolazi, naime, u pitanje racionalnost potrošnje jer se njime stimulira neracionalna, jednotarifna potrošnja, a ukida najracionalnija, trotarifna potrošnja. Uz to, vraća nam se i "paušal", sada pod imenom stalna mjesečna naknada koja će iznositi 15 kuna, za one s limitatorima, i 25 kuna za ostale - objašnjava Nenad Kurtović, član dalmatinskog "Potrošača" i bivši dugogodišnji djelatnik HEP-a, koji je radio upravo u Odjelu za energetiku.

Najveća novost koju donosi novi tarifni sustav odnosi se na ukidanje sadašnje srednje tarife, kojoj su potrošači pribjegavali kupnjom dvotarifnih brojila, dok se razdoblje korištenja jeftine struje ili tzv. niže tarife skraćuje sa 10 na osam sati tijekom dana. Potrošači koji sada imaju jednotarifna mjerila postaju plavi potrošači, a dvotarifni i trotarifni postaju bijeli. Pojednostavljeno, to znači da će jedna prosječna obitelj koja mjesečno troši 400 kilovata sati struje, umjesto sadašnje 227 kune, plaćati 336 kuna, ili čak 148 posto više!

Oni koji imaju limitatore prolazit će još gore. Uzmimo tako ponovno jednu prosječnu obitelj, trotarifne potrošače, koji prema sadašnjem tarifnom sustavu za 700 kilovata sati potrošene struje mjesečno izdvajaju 241 kunu. Ako nastave s jednakim trošenjem električne energije, oni će prema novom obračunu plaćati 553 kune, odnosno 229 posto više nego što sada plaćaju! Limitatori će stoga, potrošačima postati potpuno nepotrebni, ističe Kurtović.

- HEP je tarifnim usmjeravanjem otvorio potrošačima mogućnost da maksimalno neracionalno troše električnu energiju u razdoblju takozvanih vršnih opterećenja sistema jer srednje tarife od 7 do 17 sati, više nema, jeftina struja može se koristiti tek od 22 sata do šest ujutro.

Neracionalno trošenje struje, koje je neizbježno ovakvim tarifnim sustavom, dovest će do "preopterećenja" cjelokupnog ili dijela elektroenergetskog sustava, te nestanka struje na duža razdoblja. Ljudi su, osim toga, posljednjih godina potrošili ogroman novac na kupnju trotarifnih brojila, limitatora i promjenu instalacija, a eventualnim dolaskom novog tarifnog sustava, to im ništa neće koristiti - ističe Kurtović.

Linda VUKOREPA