PRIOPĆENJE ZA TISAK

 

 

Zagreb, 30.8.2002.

USTAVNA ST(P)RAVA

Bivši sudac Ustavnog suda Jurica Malčić piše žalopojku tvrdeći da su mu povrijeđena ustavna prava na jednakost u pravima i slobodama, jednakost pred zakonom i pravo da pod jednakim uvjetima sudjeluje u obavljanju poslova u javnoj službi, i to sve zato što nakon osam godina provedenih u Ustavnom sudu nije izvršen njegov reizbor a “toliko je zaslužan” za održavanje režima Tuđmanovog sustava - održavanog i njegovanog danas po Ivici Račanu:

Jurica Malčić ima pravo jedino u tome što je nakon 10 godina izbačen iz sustava u kojemu se Račan nalazi već preko 30 godina. Da ima pravde, onda Jurica Malčić ne bi ni jednu jedinu sekundu bio sudac Ustavnog suda s obzirom kako je, danas nezaposleni, a tada i te kako zaposleni ministar uprave na predmetu Hrvatske stranke prava protupravno dijelio nepravdu: današnja ministrica pravosuđa postupila je ove godine identično kao ministar uprave Malčić 1993. kada je potezom pera smijenio predsjednika parlamentarne i oporbene Hrvatske stranke prava Dobroslava Paragu. Malčićeva nagrada za uslugu vladajućem režimu stigla je u vidu gore spomenutog mandata u Ustavnom sudu Republike Hrvatske. Kada je Jurica Malčić dijelio “pravdu” onda je to izgledalo tako da smijenjeni predsjednik Hrvatske stranke prava nije “cijeli mandat” odnosno osam godina - sve do 2000. godine dobio pravo uopće biti stranka u postupku pred upravnim tijelom Republike Hrvatske povodom administrativne smjene, a kada mu je Upravni sud konačno to pravo priznao, ministrica pravosuđa pokazala je prezir prema Upravnom sudu ne poštujući odluke toga visokog suda koji i postoji zato da kontrolira njen rad i rad njoj potčinjenih činovnika.

Bajke braće Grimm uvijek završavaju rečenicom: “...ako nisu umrli, žive još i danas” a strava braće hrvatskih dužnosnika - bilo zaposlenih - bilo nezaposlenih završit će rečenicom: “...ako nisu umrli, odgovarat će pred Ustavom i zakonima buduće pravne države Republike Hrvatske!”

URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

G. Jurišić