Vjesnik: 01. 09. 2002.

Proračun za 2003. veći za desetak milijardi kuna

U Vladi računaju da proračun može biti desetak milijardi veći od ovogodišnjeg jer će BDP narasti pet posto. Još nije odlučeno kada će se i na koje tržište - domaće ili inozemno - plasirati državne obveznice koje su po planu trebale biti izdane potkraj ove ili početkom sljedeće godine, za koje vlada veliko zanimanje i na domaćem i na stranim tržištima

ZAGREB, 31. kolovoza - Državni proračun za sljedeću godinu iznosit će između 80 i 83 milijarde kuna, dakle bit će desetak milijardi kuna veći nego ovogodišnji, a to se povećanje temelji na procjeni da će bruto domaći proizvod u 2003. porasti pet posto, pa će udio državnog proračuna u BDP-u biti manji nego u ovoj godini, tvrdi Vjesnikov izvor u Vladi. Najveći dio predviđenog rasta trebao bi biti posljedica državnog investicijskog zamaha na infrastrukturnim objektima i tvrtkama - cestama, željeznici, plinovodima, riječnim lukama i plovnim putovima...

Prema informacijama iz Banskih dvora, proračun za 2003. bit će po strukturi sličan ovogodišnjem, a dva razvojna fonda i dogodine bi trebala biti izvan proračuna. No, iz Ministarstva financija se proteklog tjedna moglo čuti da će ti fondovi u 2003. ući u proračun. To bi sigurno olakšalo pregovore o novom aranžmanu s MMF-om čija će misija u Hrvatsku na pregovore doći potkraj godine, ali će se o aranžmanu sasvim sigurno razgovarati i u Washingtonu potkraj rujna, na zasjedanju Svjetske banke, gdje će hrvatsku delegaciju voditi potpredsjednik Vlade Slavko Linić.

Inače, državni financijski oci računaju da bi se zbog sve bolje naplate doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, mogao nešto smanjiti udio koji se od skupljenih poreza do sada morao uplaćivati u te fondove. Procjenjuje se, na primjer, da je za normalno funkcioniranje zdravstvenog sustava potrebno oko 14 milijardi kuna.

Još nije odlučeno kad će se i na koje tržište - domaće ili inozemno - plasirati državne obveznice koje su po planu trebale biti izdane potkraj ove ili početkom sljedeće godine. S jedne strane, hrvatsko financijsko tržište, pogotovo nakon utemeljenja drugog mirovinskog stupa, vapi za takvom financijskom injekcijom, a toga je svjesna i Vlada. Stoga analitičari procjenjuju da će veći dio tih obveznica sigurno biti plasiran na domaće tržište. S druge strane, saznajemo, Vlada se ne želi udaljiti ni od svjetskih tržišta, na kojima su hrvatske državne obveznice u posljednje vrijeme imale vrlo dobru prođu. U vladi inače tvrde da ni posljednja kriza vlade ni sukobi sa socijalnim partnerima nisu ugrozili dobar rejting Hrvatske među ulagačima, i to ne samo financijskim nego i ulagačima u realnu ekonomiju koji, navodno, sve više od svojih banaka koje rade u Hrvatskoj traže informacije o mogućnostima ulaganja.

Upravo zbog mogućnosti dobrog plasmana državnih papira Vlada razmišlja da se uz njihovu pomoć olakša plaćanje dugova, koje će još godinu ili dvije značajno opterećivati državni proračun, a ako se rate budu vratile novcem skupljenim od prodaje obveznica, koje su za Hrvatsku jeftinije od prije uzetih kredita, to bi značajno olakšalo i na dulje razdoblje s povoljnijim uvjetima otplate rasporedilo taj težak teret.

Sanja Kapetanić