Slobodna Dalmacija: 01. 09. 2002.

Ajme ženama

Siniša PAVIĆ

Pranje rublja noću može polučiti još bolje efekte od peglanja", predsjednik Uprave HEP-a Ivo Čović.

U četvrtak je Vlada ponovno pogledala HEP-ov novi tarifni model te odlučila kako će nam struja od 1. rujna biti skuplja. U petak ga je prvi čovjek HEP-a Ivo Čović pokušao objasniti na poučku pegla i perilice. Poučak za perilicu i peglo kaže - perilica koja radi sat vremena danju potroši oko 1,80 kuna, ona koja radi noću 0,90 kuna, pa je razvidno da nema uštede od noćnoga peglanja, koliko je ima od noćnoga pranja šporkih mudanata!

Jednostavno, zar ne, baš kako je "jednostavan" i novi način izračuna struje. Dovoljno je očitati broj kilovatsati na jednotarifnome mjerilu ili zbrojiti dva reda brojeva na dvotarifnom brojilu, to pomnožiti s cijenom kilovatsata te tome dodati 15 kuna mjesečne naknade!?

Napokon je u subotu sve i opet bilo na potrošačima, teret važna odlučivanja prije svega. Jednotarifno ili dvotarifno brojilo? Peglati ili prati? Grijati bojler jednom tjedno ili dva? Tuširati se u četiri ure ujutro? Usisavati ili ne? Hamlet i njegove dileme naspram dilema prosječnog Hrvata nisu vrijedne ni spomena, a što god odabrali, računica je, poglavito za one na dvotarifnom, jasna - ako vam je do manjeg računa, sve radite noću! Pojednostavnjeno rečeno, majka Muju šišat će na struju ili noću ili nikako!

A kako u nas, na žalost, još uvijek stoji da je žena prvoklasna trudbenica i da muško nije onaj koji košulje pegla, jasno je tko će od od 22 do 7 sata ljeti te od 22 do 6 sati zimi bdjeti - žene! Hipotetski, zaposlene će ujutro na posao, po povratku će podgrijati ručak skuhan koji dan prije tamo negdje oko ponoći, zatim će oštro upozoriti ostatka familije da do 22 sata ni u ludilu nište ne pale osim možda televizije o Dnevniku, da bi u 22 sata svi aparati podivljali.

Nakon što se muškići i djeca "izdivljaju" na televiziji, brijaćim aparatima i play stationima, otići će u krpe, a ona će u duhu one carpe diem iskoristi noć, ne za spavanje, ne za izmjenu nježnosti sa svojim partnerom, nego za uporno ponavljanje Čovićeva poučka o peglu i perilici!

Jadranka Kosor upozorila je da će poskupljenje struje ozbiljno pogoršati ionako loš položaj žene u našem društvu. I hoće, makar su joj se neki smijuljili, no, gore je što će nova rupica na kaišu još mizernijom učiniti kvalitetu življenja tzv. prosječne hrvatske obitelji. Nešto naizgled tako banalno kao muško gledanje televizije dok žena oko ponoći pegla robu udaljit će nas, učiniti apatičnijima i štufijima.

Činit će nas na koncu i umornima toliko da za eventualno davanje doprinosa povećanju nataliteta u Hrvata ne da nećemo imati interesa, nego neće biti force. Inače, najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku kažu kako je lani rođeno 2753 djece manje, broj umrlih osoba bio je za 8559 veći od broja živorođenih, dok je broj rastava brakova porastao.

Hrvata je sve manje. Koliko su Čović, premijer i struja za to krivi pitanje je, no ne bi li bilo zgodno na čelo HEP-a na koju godinu staviti ženu, tek da se vidi koji bi bio njezin poučak i u koje bi to doba struja šibala po jeftinijoj tarifi. Noću? Nema šanse!