Slobodna Dalmacija: 01. 09. 2002.

AMERIKA NE ODUSTAJE OD SVOJE "NEMORALNE PONUDE" HRVATSKOJ

Washingtonu sada dobar i ugovor sa Srbijom iz 1901.!

Amerika je 1901. s Kraljevinom Srbijom potpisala ugovor o izručivanju optuženih za kaznena djela, a taj ugovor navodno su u svoje zakonodavstvo preuzele obje Jugoslavije, Kraljevina Jugoslavija te SFRJ, pa bi ga trebala poštovati i Hrvatska

ZAGREB - Sjedinjene Američke Države ne odustaju tako lako od lobiranja za bilateralne ugovore s nizom svjetskih zemalja o neizručivanju svojih državljana Međunarodnom kaznenom sudu (ICC). Nakon što su u prvim reakcijama hrvatski stručnjaci i političari mahom odbili prvobitni nacrt prijedloga, Amerika je prije nekoliko dana izvukla novi adut. State Department otpuhnuo je prašinu s ugovora SAD i Kraljevine Srbije o međusobnom izručenju državljana okrivljenih za izvršenje kaznenih djela sklopljenog davne 1901. godine.

Službeni prijedlog SAD-a s tom argumentacijom još uvijek nije dostavljen hrvatskim državnim institucijama, ali u prvim reakcijama pravnih stručnjaka koji još nisu dobili cjelovit uvid u sadržaj tog puno stoljeće starog ugovora ističe se kako je pozivanje na taj sporazum vrlo sporno. Naime, početkom prošlog stoljeća još uvijek nije bila definirana kategorija ratnog zločina, već je ona ustanovljena tek nakon Drugoga svjetskog rata.

Amerika je tada s Kraljevinom Srbijom potpisala ugovor o izručivanju optuženih za kaznena djela, a ne za djela ratnih zločina.

Taj ugovor iz 1901. godine navodno su u svoje zakonodavstvo preuzele obje Jugoslavije, Kraljevina Jugoslavija te SFRJ. Budući da nakon osamostaljenja Hrvatske još nije pokrenut postupak sukcesije međunarodnih ugovora, Amerika smatra da su svi sporazumi postignuti s bivšom Jugoslavijom još na snazi. Pa tako i onaj s Kraljevinom Srbijom.

Nova američka argumentacija do kraja ovog tjedna još nije bila dostavljena hrvatskim državnim institucijama. Ured predsjednika Republike ističe kako su s američkom argumentacijom upoznati tek putem medija, dok nikakav službeni dopis još nije stigao na Pantovčak. Ako dođe, bit će automatski upućen na pravnu analizu, baš kao i nedavni prijedlog bilateralnog ugovora SAD i Hrvatske o neizručivanju američkih državljana ICC-u.

Njegovi se rezultati još uvijek očekuju, premda se u neslužbenim kontaktima može čuti da pravno tumačenje nije bilo daleko od prvih reakcija predsjednika Mesića i drugih hrvatskih političara koji su uglavnom odbili taj prijedlog.

Do kraja vikenda očekuje se i prva službena reakcija Europske unije u vezi s tim američkim prijedlogom. Ministri vanjskih poslova EU-a na neformalnom će sastanku u Danskoj raspravljati i o tom američkom zahtjevu, iako su već osudili potez Rumunjske koja je navodno brzopleto potpisala bilateralni ugovor sa Sjedinjenim Državama.

Hrvatskoj je u diplomatskim kontaktima s veleposlanicima EU-a savjetovano da se zasad suzdrži od iznošenja bilo kakvog službenog stava u vezi s američkim prijedlogom, odnosno da pričeka službeni stav EU-a.

Tomislav KLAUŠKI

WASHINGTON USPIO U NAUMU DA PODIJELI EUROPLJANE

"Pukao" EU - Britanija i Italija za sporazum sa SAD-om

ELSINORE - Velika Britanija i Italija razbile su u subotu redove Europske unije glede pitanja novoga Međunarodnog suda za ratne zločine (ICC), dajući do znanja da bi bile spremne sa SAD-om potpisati bilateralne sporazume o imunitetu za američke vojnike. Glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova je rekao da će njegova zemlja čekati na jedinstveno stajalište EU-a o tom pitanju, ali da spomenuti zasebni bilateralni sporazumi nisu u suprotnosti s poveljom ICC-a.

"Nećemo odlučivati o britanskom stajalištu sve dok ne saznamo europsko, ako ga uopće bude. Ali ta vrsta sporazuma nije nespojiva s poveljom ICC-a", rekao je glasnogovornik. Diplomati također javljaju da se i talijanski premijer Silvio Berlusconi sprema s Washingtonom sklopiti sporazum kojim bi američki državljani bili izuzeti od suđenja pred ICC-om za genocid, ratne zločine i druge oblike kršenja ljudskih prava, nakon što su kontroverzne sporazume već sklopile Rumunjska, Izrael i Istočni Timor. Talijanski izvori, međutim, navode da se Rim nećka i također čeka jedinstveno stajalište EU-a. ICC bi trebao početi s radom u Haagu početkom iduće godine.