Vjesnik: 02. 09. 2002.

Amnesty poziva NATO da uhiti Karadžića

SARAJEVO, 1. rujna - Organizacija Amnesty International zatražila je u nedjelju od SFOR-a da prekine »s vježbama komunikacije« i da konačno uhiti Radovana Karadžića i ostale ratne zločince.

»Nakon godinu dana prakticiranja odnosa s javnošću, vrijeme je da se prijeđe na konkretne akcije«, ističe se u priopćenju Amnesty Internationala, objavljenom u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba. Pripadnici SFOR-a ove godine dvaput su izveli neuspjele akcije uhićenja Radovana Karadžića.

Tužiteljica Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije Carla del Ponte nedavno je izjavila kako bi snage NATO-a u BiH trebale prestati prakticirati »odnose s javnošću«, već se usredotočiti na uhićenje bivšeg srpskog političkog čelnika u BiH.

»Unatoč napretku postignutom kad je riječ o ekshumacijama i identifikaciji nestalih, neznatan napredak postignut je prilikom uhićenja osumnjičenih za ratne zločine i kršenja ljudskih prava«, kaže se u priopćenju Amnestyja. Zamjetan je, ističe se, nedostatak političke volje, posebno među pripadnicima srpskog entiteta u BiH. (H)