Vjesnik: 02. 09. 2002.

»Zašto Mijalić nastoji otjerati PIK Vrbovec u stečaj«

ZAGREB, 1. rujna – »U svom stalnom nastojanju da otjera PIK Vrbovec u stečaj Jadranko Mijalić, saborski zastupnik i vijećnik u Gradskom vijeću Vrbovca, dezinformira javnost, tendencioznim i netočnim podacima, rečeno je Vjesniku u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva.

Nije točno, tvrde u Ministarstvu, da je »sanacija« PIK-a Vrbovec teška četiri milijarde kuna, odnosno da nema pozitivnih pomaka u poslovanju PIK-a, kako tvrdi Mijalić. Obveze PIK-a Vrbovec na dan 30. lipnja 2002., iznosile su, uzvraćaju, 974 milijuna kuna, dakle četiri puta manje. Što se tiče poslovnih rezultata PIK-a, u Ministarstvu kažu da je gubitak kombinata u 2000. iznosio 411 milijuna kuna, dok je u 2001. s dolaskom novog menadžmenta iznosio 83 milijuna kuna, tj. pet puta manje.

Za prvih šest mjeseci ove godine ukupan prihod PIK-a povećan je za 21 posto, a gubitak je smanjen za 77 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Do svibnja ove godine u postupku nagodbe otpisano je 20 posto duga, 22 posto je reprogramirano, a 58 posto duga je dokapitalizirano.

Država je postala gotovo stopostotni vlasnik PIK-a, nakon što je preuzela hipoteku nad imovinom od Zagrebačke banke, i imat će odlučujuću ulogu i poziciju u postupku privatizacije kombinata.

U Ministarstvu napominju da Uprava PIK-a dovršava nagodbu s preostalim vjerovnicima, te očekuju da poduzeće koje drži 30 posto hrvatskog tržišta mesa i mesnih prerađevina u ovoj godini posluje pozitivno.

Boris Bevc, predsjednik Uprave PIK-a Vrbovec, rekao nam je da se različito tumače rezultati kriznog menadžmenta, koji je na tu dužnost došao iz PIK-ova predstavništva u New Yorku. Ističe da je proizvodnja u PIK-u povećana, iako se »u hodu« moralo i promijeniti dobavljače i povratiti povjerenje potrošača.U Sindikatu zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji Hrvatske (PPDIV) kažu da taj sindikat već godinu-dvije podmeće leđa kako bi se provela konsolidacija u PIK-u. Pitaju zašto se PIK Vrbovec nije našao među četiri poljoprivredna kombinata za koje je Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) objavio natječaj da se prodaju. »Netko mora objasniti PIK-ovim radnicima, kojih je 1200 nakon što je 500 radnika završilo na cesti, koja je njihova sudbina«, napominju u Sindikatu. Osim toga, menadžment PIK-a koji broji četiri člana prima mjesečnu naknadu od 80.000 dolara, a ne godišnju, kako to tvrdi Mijalić, podvlače u PPDIV-u.

Marinko Petković