Večernji list: 02. 09. 2002.

BROJNI OGORČENI ZAGREPČANI ŽALILI SE SINOĆ "VEČERNJEM LISTU"

Jeftinija struja nije potekla u 22 sata

Od dežurnoga dispečera doznali smo kako je naputak o uvođenju tarife od Uprave stigao tek tijekom večeri, u njemu je navedeno kako ljetno jeftinije obračunavanje struje počinje u 23, a ne u 22 sata

Uvođenje novog tarifnog sustava za obračun struje, koji se počeo primjenjivati jučer, kod potrošača je izazavalo burne reakcije. Iako je HEP posljednjih dana građane putem radija pozivao da sami popišu stanje na brojilu zbog novog obračuna i poskupljenja struje u prosjeku devet posto, naši čitatelji tvrde kako im HEP jučer nije na vrijeme omogućio jeftiniju noćnu električnu energiju.

Brojni građani koji su oko 22 sata zvali u našu redakciju bili su zbunjeni i ljutiti na HEP, u čijim dežurnim službama nisu dobili konkretnije objašnjenje. Iako ni mi od HEP-a jučer nismo dobili službeno očitovanje o početku primjene nove tarife, od dežurnoga dispečera doznali smo kako je naputak o uvođenju tarife od Uprave stigao tek tijekom večeri. U njemu je navedeno kako ljetno jeftinije obračunavanje struje počinje u 23, a ne u 22 sata.

Nakon nedoumica koliko će kome struja uopće poskupjeti te valja li koristiti jednotarifno ili dvotarifno brojilo, nemogućnost korištenja jeftinije struje šokirala je građane. Nažalost, to za njih nije i jedini šok jer od jučer je plin poskupio 20 posto, a Zagrepčanima je oko 10 posto skuplji javni prijevoz. Brojni proizvođači još kalkuliraju koliko će povisiti cijene, pa je očito kako će ovaj tjedan kućne blagajne potresti brojni financijski udari.

S. Lauš-Mrvelj, K. Lewis

"PRIZMINO" ISTRAŽIVANJE O POSKUPLJENJIMA

Dvije trećine građana za prosvjede

Najavljene sindikalne prosvjede koji bi bili usmjereni protiv Vladine politike cijena, tj. skupljih režija, podržat će čak 70 posto hrvatskih građana. Proizlazi to iz najnovijeg istraživanja agencije "Prizma", koja se bavi ispitivanjem javnog mišljenja i medija te istraživanjem tržišta. U istraživanju se, međutim, došlo i do zanimljivih rezultata glede strukture stanovništva koje je sklono prosvjedovanju u ovom trenutku: riječ je o građanstvu čiji su mjesečni prihodi po članu kućanstva od 500 do 3000 kuna. Drugim riječima, sindikalne akcije neće odveć podržati oni s više od 3000 kuna po članu (58 posto), niti oni s manje od 500 kuna, dakle najbogatiji i najsiromašniji.

Pučanstvo se također opredijelilo prema socijalnoj osjetljivosti Vlade. Budući da gotovo 90 posto ljudi drži da će najnovija poskupljenja više ili manje poremetiti njihov životni standard, 32 posto ispitanih daje Vladi negativnu ocjenu, a tolik broj i dvojku. Agencija je pritom ponudila ocjene od 1 do 5, s tim da jedinica znači da se Vlada uopće ne brine za socijalno ugroženo stanovništvo, a petica da se jako brine. Zanimljivo je uz to da najlošije ocjene Račanova ekipa dobiva od umirovljenika, nezaposlenih, honorarno zaposlenih i kućanica. Najniže ocjene dolaze od onih koji su stariji od 65 godina. (J. R.)