Vjesnik: 03. 09. 2002.

Račan pod »opsadom«?!

Uz sve nezadovoljnije građane, na Račanovu krhku vladu »vrebaju« i politički suparnici, kojima je kriza sa Slovenijom itekako pomogla u »naletu« na sadašnju vlast te sa svih strana traže premijerovu ostavku. Situacija će se za njega dodatno zakomplicirati već na prvom zasjedanju Sabora

ANDREJA LATINOVIĆ

Odmori su uglavnom završeni, a nakon relativne ljetne bezbrižnosti život se vraća u uobičajenu kolotečinu. Vruća politička jesen (kako je svi vole nazivati) je pred vratima. Poslije iscrpljujućeg razdoblja nakon pada stare i sastavljanja nove vlade, zadnjih se mjesec dana u zemlji bavimo isključivo Piranskim zaljevom i zaoštrenijim odnosima sa Slovencima.

U međuvremenu je na snagu stupio novi tarifni sustav za obračun struje, a građani strahuju da će to poskupljenje - iako se iz Vlade kunu da mali potrošači to neće osjetiti - izazvati lančanu reakciju poskupljenja.

Jedno ispitivanje javnog mnijenja pokazuje da će najavljene sindikalne prosvjede protiv Vladine politike poskupljenja režija podržati čak 70 posto građana! Iako vlast poručuje da se trendovi gospodarskog rasta ipak kreću uzlaznom putanjom, narod im (prema ispitivanju čak 90 posto njih) ne vjeruje i s pravom strahuje od još lošijeg života.

Za novu školsku godinu djeci valja kupiti knjige, novu odjeću, uskoro će početi stizati viši računi za struju, plin i grijanje, a kupovna moć prosječnoga građana i dalje pada. Zbog silnog osjeća nemoći i »vrtnje« u krug te prilično neuspješnih Vladinih poteza, građane više nitko ne može uvjeriti u to da ih bolji život čeka negdje iza ugla.

Uz nezadovoljne građane, na Račanovu krhku vladu »vrebaju« i politički suparnici, kojima je kriza sa Slovenijom itekako pomogla u »naletu« na sadašnju vlast te sa svih strana traže premijerovu ostavku. Situacija će se za njega dodatno zakomplicirati već na prvom zasjedanju Sabora, sredinom rujna, jer će tad - prema svemu sudeći - HDZ, DC, a vjerojatno i HSLS i HSP, zatražiti izglasavanje nepovjerenja Vladi. Međutim, unatoč ljutnji velikog broja građana na samog Račana, zbog njegova samovoljnog dogovaranja sa slovenskim kolegom Drnovšekom o Piranskom zaljevu, istraživanje je pokazalo da je više od 51 posto građana ipak protiv njegove ostavke.

U političkim se krugovima, i to onima SDP-ovim, ovo ljeto - upravo u vrijeme izbijanja afere sa Slovenijom - glasno šaputalo da Račan neće izdržati taj udarac i da je vrlo vjerojatno da će podnijeti ostavku. I u kuloarima drugih političkih stranaka sve se češće govori da bi izbori doista mogli biti za nekoliko mjeseci, najkasnije u rano proljeće.

HDZ-ovci su posebno sretni zbog toga, jer njihova predsjednika Ivu Sanadera nitko živ ne može uvjeriti da neće na izborima i pobijediti. Dapače, on je siguran u to da je povratak HDZ-a na vlast normalan i logičan nastavak fijaska ove vlade koja, kako on to voli reći, »već dvije godine eksperimentira«. Iako mjesecima govori da će HDZ na izbore izaći samostalno, a kasnije sklapati postizborne koalicije, javna je tajna da bi on i neki njegovi suradnici tu novoosvojenu vlast najradije podijelili između sebe samih. Ili, što bi narod rekao, »neka sve ostane u obitelji«.

Unatoč tome što Sanaderova samouvjerenost mnogima djeluje goropadno i arogantno, istine radi valja podsjetiti da je prije svega nekoliko mjeseci »počistio« velikom metlom i sam HDZ, izbacujući i politički eutanazirajući sve za koje je smatrao da ruše ugled stranke. I, gle čuda, od donedavno sotoniziranog HDZ-a, mnogima se - čak uglavnom onima koji za njega nikad nisu ni glasali!- taj nekakav »novi« HDZ počeo činiti prihvatljivom varijantom. Iako je teško povjerovati da je »novi« HDZ puno drukčiji od »starog«.

No, tvrdnje o mogućoj koaliciji SDP-a i HDZ-a ipak su u sferi znanstvene fantastike. Politika je istina fleksibilna, kao što je i točno da postoje i neka pitanja o kojima ljevica i desnica mogu imati približno slične stavove (pitanja od tzv. nacionalnog konsenzusa). Ali, zajednička vladavina Račana i Sanadera? Ma hajte, molim Vas, rekao bi premijer!

Pa kako bi to prihvatili najprije članovi tih dviju stranaka, a potom birači?! Unatoč tezama da su SDP i HDZ praktično sestrinske stranke, sklapanje takve »nemoguće misije« bio bi uistinu Sizifov posao. A već bi se i pri dogovoru tko će biti Sizif čelnici razišli...

Dok se u nekim političkim krojačnicama možda i kroje takve bajke, istraživanje još jedne agencije mnoge je ipak zaprepastilo. Naime, čak 36,8 posto ispitanika izjasnilo se da bi na mjestu premijera najradije vidjeli - Matu Granića! Predsjednik malog DC-a »potukao« je u tom ispitivanju za čak 10 posto Račana. Pa je tako Granić, nekadašnji ministar vanjskih poslova s velikim iskustvom, ipak preskočio Sanadera, kojega bi na mjestu premijera voljelo vidjeti malo više od 26 posto građana. Međutim, narodu je manje-više svejedno tko će biti premijer. Neka to bude onaj koji će konačno umjesto demagoških fraza i politikantstva iz rukava izvući kvalitetne stručnjake, početi ostvarivati vidljive rezultate i vratiti ljudima nadu. Gospodo političari, prepoznaje li se itko u navedenom opisu?