Vjesnik: 03. 09. 2002.

Raskol između Powella i »jastrebova« ili još jedna washingtonska igra?

Američki državni tajnik Colin Powell sve otvorenije pokazuje svoje neslaganje s ratobornom politikom predsjednika Busha i »jastrebova« u američkoj administraciji prema Iraku / On traži da se svi »raspoloživi obavještajni podaci o Iraku predoče svijetu kako bi svatko o tom pitanju mogao donijeti vlastiti sud«

ZAGREB, 2. rujna - Dok se u svjetskim prijestolnicama i medijima vodi rasprava o tome treba li (te kako i kada) poduzeti vojnu operaciju protiv Iraka, svojim se umjerenim stajalištem oglasio američki državni tajnik Collin Powell. On se u nedjeljnome intervjuu za BBC založio za povratak inspektora UN–a za nadzor oružja u Irak prije eventualnog napada na tu zemlju. Također je zatražio da se svi »raspoloživi obavještajni podaci o Iraku predoče svijetu kako bi svatko o tom pitanju mogao donijeti vlastiti sud«.To očito neslaganje sa stajalištima o »svrgavanju Saddama Husseina« (kojega SAD optužuju da namjerava upotrijebiti oružje za masovno uništenje), što su ga prošlih dana iznosili predsjednik George W. Bush, potpredsjednik Dick Cheney, savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezze Rice te ministar obrane Donald Rumsfeld, podudarilo se s objavljivanjem vijesti da se Powell namjerava povući s dužnosti nakon isteka sadašnjega Bushova manadata 2005. Tu je informaciju u broju od ponedjeljka objavio ugledni američki tjednik Time, pozivajući se na izvor blizak Powellu, koji navodno tvrdi da da će Powell »odraditi cijeli mandat čak i ako SAD napadnu Irak, čemu se on protivi«.

Iz tih su formulacija neki politički analitičari zaključili da su »jastrebovi« u američkoj administraciji (poput Cheneya i Rumsfelda) iscrpili strpljenje umjerenoga šefa State Departmenta pa je, preko navodno sebi »bliskih izvora«, odlučio najaviti svoj odlazak. Prema tim izvorima, »golub« Powell frustriran je u ratobornom okruženju predsjednikovih najbližih suradnika te već planira napustiti Bushov kabinet, ali - tek kad se završi njegov mandat. Čemu onda najava o povlačenju u ovome trenutku i kome je, zapravo, upućena, pitaju se neki.

Osobito zato što uz nju ide i objašnjenje: ako Bush osvoji i drugi mandat, Powell će ponovo razmotriti tu svoju odluku, ali samo ako se postigne diplomatsko rješenje za Irak. Powell bi se, tvrde neki izvori, povukao već sada, ali ga u tome sprječava »izraziti osjećaj dužnosti«. Prema Timeu, čak i ako SAD poduzme ofenzivu protiv Iraka, s kojom se Powell ne slaže, on će ostati na svom položaju i pokušati »spasiti obraz« Bushovoj administraciji.

Premda je glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher već zanijekao mogućnost da Powell napusti svoj položaj, rekavši kako je njegov šef na »na raspolaganju predsjedniku«, svjetski su se mediji odmah počeli baviti mogućim raskolom u Bushovoj vladi u kojoj su »ultrakonzervativci stjerali u kut predstavnika umjerene struje Powella«. A takav bi raskol, nagađa se, mogao naškoditi predsjedniku Bushu na sljedećim izborima.

Oprezniji pak promatrači upozoravaju da su predsjednički izbori još previše daleko da bi neizravna najava mogućega povlačenja šefa diplomacije mogla utjecati na njihov ishod, te da je prije možda riječ o taktiziranju u Washingtonu.

Gordana Tintor