Večernji list: 03. 09. 2002.

UNATOČ JEDNOGODIŠNJEM PRIPREMANJU NOVOGA TARIFNOG SUSTAVA, PROMJENE IZ HEP-a ZBUNILE POTROŠAČE

Elektrin šok za građane

Za ljetnog računanja vremena jeftinija se struja obračunava od 23 do 7 sati, a za zimskog od 22 do 6 sati

Uvođenje novoga tarifnog sustava zbunio je i ogorčio brojne građane kojima nisu jasne novosti iz Hrvatske elektroprivrede. Vrijeme otkad se primjenjuje jeftiniji noćni obračun struje, tko treba odčitati stanje na brojilu, prijeći ili ne na jednotarifno brojilo te je li moguće da se oni koji imaju limitatore priključe na jeftiniji obračun - samo su neke nedoumice potrošača. Zbog toga od nedjelje navečer opsjedaju dežurne telefone HEP-a, ali i Večernjeg lista, i traže savjet što im je činiti.

Zbrka je počela 1. rujna - poslije 22 sata kućanstvima nije potekla jeftinija struja, jer su mnogi, želeći očito da što manje osjete poskupljenje struje, već tada odlučili glačanje i pranje rublja pomaknuti na noćne sate. Premda su dežurni dispečeri kazali kako je noćna ljetna tarifa sa 22 sata pomaknuta na 23 sata internim naputkom koji je uprava HEP-a izdala u nedjelju, jučer smo dobili drukčije objašnjenje. U HEP-u su, naime, ustvrdili kako nije riječ ni o kakvom internom aktu, nego o primjeni članka 23 tarifnog sustava.

- Za ljetnog računanja vremena skuplja se struja obračunava od 7 do 23 sata, a za zimskog od 6 do 22 sata. Uklopni satovi dvotarifnih brojila stalno su postavljeni po srednjoeuropskom vremenu i na prijelazu na ljetno računanje vremena ne pomiču se za sat naprijed - objasio je voditelj Odjela za odnose s javnošću HEP-a Mihovil Matković i napomenuo kako ovo nije novost novog tarifnog sustava jer su se i dosad razdoblja tarifa pomicala jedan sat ovisno o sezonskom računanju vremena.

Govorni automat za tjedan dana

Osim vremena kad počinje teći jeftinija struja, građanima nije jasno niti trebaju li sami odčitavati brojila, na što ih HEP već nekoliko dana poziva putem radija, i što će se dogoditi ako to ne učine. U HEP-u navode da su na tom poslu njihovi radnici angažirani od 1. rujna, a stanje odčitavaju svakim radnim danom od 8 do 19 sati te nedjeljom od 9 do 19 sati. Ističu kako građani to mogu i sami učiniti te stanje dojaviti dežurnom operateru na besplatni telefon 9820, no samo u distribucijskim područjima gdje ta mogućnost postoji. Za tjedan dana, ističu u HEP-u, bit će uveden govorni automat, o čemu će potrošače obavijestiti putem medija.

Premda se iz prijašnjih istupa HEP-ovih čelnika dalo zaključiti kako se kućanstvima preporučuje prelazak na jednotarifna brojila, sada naglašavaju kako je ipak bolje pričekati.

Ne žuriti se s promjenom brojila

- Potrošačima preporučamo da neko vrijeme prate svoju potrošnju i da nakon toga donesu odluku o eventualnoj promjeni. Naime, svim kupcima koji više od 12,5 posto potrošnje ostvaruju za vrijeme niže, noćne tarife, isplati se zadržavanje dvotarifnog sustava - ustvrdili su iz HEP-a.

Unatoč gotovo jednogodišnjem pripremanju novosti, HEP je, očito, svojim kupcima dao premalo objašnjenja i preporuka kako se najbolje prilagoditi promjenama u obračunu struje. Jedino što je jasno jest da će kućanstvima računi za potrošnju u rujnu stići znatno uvećani, ali koliko, teško je reći. HEP navodi u prosjeku 9-postotno poskupljenje, a stručnjaci ističu kako će nekima računi biti uvećani i 50 posto.

S. Lauš-Mrvelj

GRAĐANI OGORČENI JER JEFTINIJA STRUJA NIJE POTEKLA U 22 SATA

Zimska tarifa krajem listopada

ZAGREB - Uvođenje novog tarifnog sustava, u sklopu kojega je najavljeno pojeftinjenje struje od 22 sata, izazvalo je burne reakcije Zagrepčana. U redovima na šalterima HEP-a, stvorenim zbog popisivanja stanja na brojilu, čekalo se više od pola sata. Mnogi nisu znali kamo će s papirićima na kojima su ispisali stanje brojila. Najviše pritužaba ipak je bilo na najavljeno uvođenje ljetne tarife.

- Čekala sam uključenje jeftinije struje u 22 sata, ali uključili su je tek u 23.06 sati. Nekada je ljetno vrijeme jeftinije struje počinjalo u 22, a zimsko u 21 sat. I tih je šest minuta krađa - ogorčeno je rekla Sanda Fideršeg, umirovljena glumica. S njom se složila i Ankica Gorčić.

- Čekala sam 22 sata da bih uključila perilicu rublja, ali od jeftinije struje ništa. Zar očekuju da ja dežuram pokraj perilice cijelu noć? - upitala je ogorčeno A. Gorčić.

Gužve na šalterima zbog popisivanja stanja na brojilu dodatno su razljutile građane.

- Red je dugačak oko šest metara. Mnogi su i odustali zbog gužvi - kazao je Filip Martić.

Dodatni šok doživjeli su građani koji imaju jednotarifno brojilo jer nemaju pravo na ljetne i zimske tarife, odnosno na obračunavanje jeftinije struje. Oni koji su imali limitator više neće plaćati struju preko njega, već će, kako kažu u HEP-u, plaćati 18,30 kuna osnovice i utrošenu električnu energiju.

- Odčitala sam stanje na brojilu. Nekada sam plaćala limitiranje, a sad plaćam koliko potrošim. Ne znam kako će se to odraziti na moj kućni budžet - kaže Janja Brkić, umirovljenica.

O zbrci koja se ovih dana u HEP-u stvorila više je rekao Željko Šimek, rukovoditelj ureda dispečerskog područja Zagreba.

- Nismo imali većih pritužaba. Zbrka se stvorila upravo zbog uvođenja ljetne tarife, koja jučer nije ni mogla poteći. Ljetna tarifa obračunavanja jeftinije struje trajat će do zadnje subote u listopadu, kada počinje zimska tarifa. Tek tada struja će biti jeftinija od 22 sata - rekao je Ž. Šimek.

T. Jokić