Vjesnik: 09. 09. 2002.

Schengen kao izgovor

BRUNO LOPANDIĆ

Posebni koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Europu Erhard Busek u Dubrovniku je teško optužio Sloveniju, ustvrdivši da uopće ne razumije logiku europskog proširenja. Busek je izjavio da je, naime, vrlo dobro upoznat s tendencijom Slovenije da zagovora tezu kako nakon 2004. proširenje EU-a treba zaustaviti. Osim toga, koordinator Pakta o stabilnosti također je ustvrdio da je upoznat sa slovenskim prijetnjama vetom hrvatskom ulasku u EU.

Busekove izjave trebale bi zapravo zabrinuti sve. Pokaže li se da su njegove tvrdnje točne, tad bi značilo da se Slovenija ponaša suprotno od usvojene političke platforme EU-a na najvišoj razini, kad je - još za španjolskog predsjedavanja - odlučeno da će se Unija širiti i dalje. To bi nadalje značilo da je Slovenija odustala od onoga što su ministri vanjskih poslova Rupel i Picula dogovorili nedavno u Bežancu - zajedničku strategiju približavanja Europskoj uniji.

Nadalje, hrvatsko-slovenska sitna natezanja, kako posljednje zaoštravanje percipira službeni Bruxelles, neće rezultirati odgađanjem slovenskog učlanjenja u EU, niti će umanjiti izglede Hrvatske da se približi Uniji. Za posljednjeg posjeta Zagrebu, visoki dužnosnik Europske komisije Legras je izjavio da je nazamislivo da zemlja ulazi u EU, a da istodobno ima nerazriješene granične probleme sa susjedima. EU će dakle samo požurivati obje zemlje da odnose riješe. Hrvatsku u njenu približavanju Europskoj uniji može usporiti ili pak zaustaviti jedino neispunjavanje pravila i zakona koja unutar EU-a vrijede za sve.

Napokon, prijetnje s jedne i strahovi s druge strane, zbog uspostave schengenskoga graničnog režima nemaju nikakve osnove. Uvođenje schengenskog režima ne znači gradnju zida na vanjskim granicama EU-a, nego - pojednostavljeno rečeno - uspostavljanje zajedničke sustavne kompjutorske kontrole prelazaka i određivanje službenih graničnih prijelaza. Taj proces podrazumijeva obučavanje ljudi i nabavu potrebne opreme, što je skupo. Stoga uspostava Schengena za Hrvatsku i Sloveniju nije ništa loše ni dobro, nego je jednostavna činjenica. Ta činjenica ne može ništa poboljšati ni pogoršati. Ma što netko mislio o tome. Budu li pak odnosi Hrvatske i Slovenije i dalje loši, za to će biti ponajmanje kriv EU i schengenska granica. Unija kao izgovor jednostavno neće proći.