Slobodna Dalmacija: 09. 09. 2002.

SVJEDOCI NA SUĐENJU GOSPIĆKOJ SKUPINI PODVRGNUTI DUGOTRAJNIM ISPITIVANJIMA

Orešković "pakira" Norcu i štiti Grandića

RIJEKA — Važniji svjedoci na suđenju gospićkoj skupini, optuženoj za ratni zločin, podvrgnuti su dugotrajnom ispitivanju koje počinje osoba koja ih je i pozvala na raspravu. Najviše od oko 130 pozvanih došlo je na zahtjev optužbe, odnosno zamjenika županijskog državnog odvjetnika Dorisa Hrasta, a tek u posljednje vrijeme pojavljuju se svjedoci obrane Tihomira Oreškovića i Mirka Norca.

Kako su obojica optuženika vrlo aktivni u postupku, ne prepuštajući sav posao svojim odvjetnicima, iako ih Orešković ima troje, a Norac dvojicu, svojim svjedocima postavljaju čitav niz pitanja. Orešković, koji bez obzira na to je li svjedok samo njegov, što je do sada bilo dosta rijetko, pomno prati odgovore, a onda kreće sa serijom pitanja, jasno pokazujući u kojem će smjeru ići njegova konačna obrana. Pitanja su jasna, kratka, uporno se vraća na ono što želi čuti, navodeći svjedoka na to da baš to i kaže, a izviještio se i u postavljanju pitanja, koja su u stvari tvrdnje, da bi tako osvježio svjedokovo pamćenje.

U pravilu, od svjedoka čuje sve što je htio, a ako to ipak ne uspije, onda u primjedbi na svjedokov iskaz sam doda ono što nedostaje. Njegovi odvjetnici snimaju tijek cijele rasprave, tek rijetko isključujući aparaturu na Oreškovićev zahtjev. Rado koristi svaku priliku da bi obezvrijedio ulogu Riječana u obrani Like i Gospića, premda je nekoliko svjedoka izjavilo da je prava i sustavna obrana počela tek s dolaskom riječkih policijskih i vojnih postrojbi te da je njihov doprinos obrani bio iznimno velik.

Oreškovića je iz takta svojim odgovorima izbacio samo Smiljan Reljić, kojemu je rekao da je idiot i da laže, a uvrede je začinio i psovkama. Drugooptuženi Ivica Rožić nekoliko je puta uvredljivo komentirao izjave članova obitelji žrtava, sutkinja Šarić zabranila mu je par puta pitanja, a najviše mu se sviđaju ona za koja drži da su prilog bez kojega se neće moći napisati vjerodostojna povijest ličkoga ratišta. Nerijetko zbog toga izazove zgražanje ili smijeh u sudnici, a njegov odvjetnik Mirko Ružić pokušava povremeno umanjiti štetu.

U posljednje vrijeme Rožić se više ne oglašava, već sve prepušta svome odvjetniku. Stjepan Grandić najemotivnije reagira na iskaze svjedoka, ali kontrolira svoje istupe, pa unatoč tome uspijeva mirnim glasom postavljati pitanja i primjedbe. Kako je proteklih tjedana obrana Mirka Norca pozvala veći broj svjedoka kojima Norac postavlja uvijek ista pitanja o ustroju vojske, svome ponašanju i zapovjednoj odgovornosti, Grandić se osjeća ugroženim izjavama da je perušićka postrojba, kojom je on zapovijedao, bila samostalna u odlučivanju u akcijama.

Teško prihvaća indirektne optužbe na svoj račun, koje proizlaze iz vrlo opširnih, zamršenih i sugestivnih pitanja Norca o toj temi, stalno odbijajući odgovornost za djela koja mu se stavljaju na teret. Najoriginalniji u odnosu sa svjedocima je Norac, koji se koristi svim teoretskim znanjem stečenim naknadno o vojnim vještinama, pa postavlja svojim suborcima pitanja na koja mogu otprilike odgovoriti samo oni koji imaju vojnu naobrazbu.

I on povremeno modulacijom glasa i nepravilnim izgovaranjem stranih riječi unese malo veselja u sudnicu, ali sutkinja to brzo prekida, usmjeravajući ga na postavljanje kratkih i jasnih pitanja. Osokoljen nedovoljnom stručnošću sugovornika u vojno-teoretskim temama, jednom je i sutkinju nadmoćno upozorio da se u postavljanju pitanja koristi stručnim i preciznim terminima iako ni raspoloživa dokumentacija nije ujednačena u korištenju izraza za pojedine postrojbe.

Iz načina na koji postavljaju pitanja proizlazi da Orešković, štiteći Grandića, nastoji "napakirati" Norcu, što ovaj bespoštedno uzvraća obojici.

Samo petooptuženi Milan Čanić Bićo, koji se jedini brani sa slobode, nije do sada imao gotovo ni jedno pitanje ili primjedbu, a svjedoci koji su ga i spomenuli učinili su to samo da bi pohvalili njegov doprinos obrani grada. Nejasna je ipak njegova uloga u nekim od inkriminiranih situacija, pa će se tek vidjeti hoće li status kakav ima sada uspjeti zadržati u daljnjem tijeku postupka.

Ivančica CELEVSKA