Vjesnik: 09. 09. 2002.

Hrvat iz Australije kazneno goni bivšeg hrvatskog konzula Vukasa

ZAGREB, 8. rujna – Na općinskom je sudu Darko Sabo, australski državljanin, preuzimajući kazneni progon nakon što je zagrebački Županijski sud obustavio postupak, podignuo optužnicu protiv Jerka Vukasa, nekadašnjeg generalnog konzula RH u Australiji i Jadranke Tomljenović.

Naime, u optužnici se navodi, kako su njih dvoje u travnju 1998. iskoristili to što Darko Sabo slabo govori i ne zna čitati hrvatski i predali mu na potpis Ugovor o darovanju kojim Sabo daruje dvije trećine stana od 130 metara četvornih u Martićevoj ulici. Naime, tom su mu prilikom prešutjeli da je riječ o darovanju, te mu neistinito predočili da će Vukas pomoći Sabi vratiti tri stana u Martićevoj ulici, premda u njima stanuju zaštićeni stanari. Za tu bi mu uslugu prema Ugovoru Sabo platio trećinom svih nekretnina u novcu, ili bi mu predao jedan od stanova. Vjerujući Vukasu Sabo je potpisao ugovor.

Drugom točkom optužnice tereti ih se da su uvjerili Darka Sabu da generalna punomoć kojom on raspolaže imovinom djeda Stjepana Sabe ne vrijedi u Hrvatskoj, te nabavili krivotvorenu u kojoj je Stjepan Sabo opunomoćio Vukasa za raspolaganje imovinom. Tako je u travnju 1998. godine Vukas, kao navodni opunomoćenik sklopio kupoprodajni ugovor kojim trosobni stan prodaje zaštićenoj stanarki, te od nje kao predujam potražuje 50.000 njemačkih maraka, kojih nije predao Sabi nego zadržao za sebe.

Trećom točkom optužnice se tereti J. Tomljenović da je 9. travnja 1998. godine u stanu Darka Sabe u Martićevoj, u trenutku dok je Sabo spavao, ukrala mu 140.000 njemačkih maraka.

Mladen Bokulić