Slobodna Dalmacija: 09. 09. 2002.

EUROPSKO "SAD ILI NIKADA" ZA NAŠU ZEMLJU BIT ĆE U PROSINCU:

Hrvatska u Danskoj mora čekirati EU karte

RIM — Sada ili nikada? Je li to dilema koja stoji pred Hrvatskom? Hoće li u prosincu u Danskoj na odlučujućem sastanku šefova država i zemalja petnaestorice za proširenje Europske unije biti spomenuta i Hrvatska kao buduća članica velike europske države? Jer, ako ne bude spomenuta, moglo bi se dogoditi da ostane izvan te nove zajednice, odnosno da bude u onom pojasu zemalja izvan europskih institucija, ali u zajedničkom tržištu. Jer, to je perspektiva koja se stvara za Stari kontinent. S jedne strane Europska unija s najvjerojatnije 25 zemalja, a s druge pojas zemalja prijatelja EU-a koje će surađivati sa 25-oricom, trgovati, itd., ali neće biti u institucijama — u Europskom parlamentu i Europskom povjerenstvu.

Predsjednik Europskog povjerenstva Romano Prodi je zapravo oslikao buduću Europu koja će nastati od 2004. godine, kada će se EU širiti na istok, a zasigurno u Uniju neće ući Rusija i Ukrajina.

— S tim zemljama se može stvoriti prsten zemalja-prijatelja, zajedničko tržište, djelovati na području energetike, kulture i ostaloga, ali nećemo nikada moći imati zajedničke institucije — objasnio je Prodi, i to iz vrlo jednostavnih razloga. Ako bi Rusija ušla u EU, onda bi polovica europarlamentaraca bili Rusi, isto kao i polovica povjerenika, ministara u budućoj europskoj vladi, te bismo imali praktički dva glavna grada takvog EU-a. Osim Bruxellesa, dakle, bila bi tu i Moskva.

— Rusija je prevelika za nas, a mi smo preveliki za Rusiju — objašnjava Prodi — ali to ne znači da se neće stvoriti zajedničko tržište na kojem će se trgovati eurom i koje neće imati carinske granice, itd. Budućnost kontinenta nije u stvaranju "europske države", već jedne federacije država — objašnjava Prodi i kaže kako novi EU neće biti jedna superdržava i zajamčio je onim zemljama kandidatima koje se pribojavaju da će izgubiti dio svoga suvereniteta kako to neće biti baš tako. Zemlje kandidati koje su poslije dugog vremena režima limitiranog suvereniteta osvojile vlastiti suverenitet, bojažljivo gledaju na ulazak u Europsku uniju jer se pribojavaju gubitka dijela suvereniteta. No, to tako neće biti.

Prodi je najavio i mogućnost prijevremenog napuštanja položaja predsjednika Europskog povjerenstva, kao i prijevremeno zaključenje mandata cijelog Povjerenstva, kako bi se omogućilo nakon proširenja EU-a stvaranje novog parlamenta i nove Europske komisije. Inače, Prodiju mandat istječe u prosincu 2004. godine, ali je spreman napustiti položaj nekoliko mjeseci ranije kako ne bi došlo do institucionalne gužve.

Glede američkog prijedloga o pretvaranju G-8 u G-2, odnosno SAD i Europa, Prodi drži da to baš nije moguće. Možda bi i bilo moguće ako "Amerikanci ne bi uvijek kuhali, a da nama ostane samo da peremo posuđe". Dakle, u cijeloj toj golemoj avanturi stvaranja nove Europe i Hrvatska si treba osigurati mjesto u njoj jer u suprotnom će ostati u onom pojasu u kojem će dominirati Rusija. Na Hrvatskoj je da izabere s koje strane Europe će stajati.

Silvije TOMAŠEVIĆ