Novi list: 10. 09. 2002.

IZVOR BLIZAK DRŽAVNOM VRHU:

Stižu optužnice protiv Bobetka i Norca?

ZAGREB – Haaški sud optužio je generale Janka Bobetka i Mirka Norca za ratne zločine počinjene 1993. u Medačkom džepu, a optužnice će u Hrvatsku stići »vrlo brzo«, doznaje naš list od pouzdanog izvora bliskog državnom vrhu.

Službeni izvori u Vladi tu informaciju nisu željeli potvrditi. Ipak, na naše izravno pitanje u Vladi odgovaraju kako »čekaju optužnice«. »Nije tajna da Haaški sud već neko vrijeme provodi istragu zbog ratnih zločina u Hrvatskoj. Jesu li, međutim, optužnice napisane i potvrđene, te tko je eventualno optužen, Vlada niti zna niti želi spekulirati«, kazao je naš izvor u Vladi.

Da Haaški sud provodi istrage za ratne zločine koje je počinila Hrvatska vojska, proteklih su mjeseci potvrdili i premijer Račan i potpredsjednik Vlade Goran Granić.

Tjednik Nacional pak, u broju od 28. kolovoza, objavio je da je Haaški sud »nedavno završio istragu« protiv generala Bobetka i Norca, te da »će već u rujnu, a najkasnije do kraja listopada« obojica biti optuženi.

Istražitelji Haaškoga suda »utvrdili su Bobetkovu i Norčevu nesumnjivu odgovornost u navodnim likvidacijama srpskih civila 9. i 10. rujna 1993.«, napisao je Nacional. Pretpostavlja se da će Bobetko i Norac biti optuženi za bezrazložne likvidacije 38 srpskih civila.

B. Pa.