Vjesnik: 10. 09. 2002.

Nodilo pušten iz pritvora, HNB i MUP još prikupljaju dokaze

Riječko županijsko državno odvjetništvo zbog nedostatka dokaza nije ni šest mjeseci nakon Nodilova uhićenja podiglo optužnicu/ Štokić i dalje na intenzivnoj njezi riječkog KBC-a/ HNB i MUP još uvijek nisu uspjeli rekonstruirati sve transakcije deviznog sektora Riječke banke

RIJEKA/ZAGREB, 9. rujna - Eduard Nodilo, bivši diler Riječke banke, pušten je u ponedjeljak u sedam sati iz pritvora.

On je u riječkom okružnom zatvoru proveo punih šest mjeseci, a pušten je nakon što je istekao maksimalni zakonski rok za njegovo zadržavanje u pritvoru bez podizanja optužnice. Nakon izlaska iz pritvora Nodilo nije želio davati nikakve izjave.

Nodila se, inače, sumnjiči da je nezakonitim deviznim transakcijama Riječkoj banci nanio izravnu materijalnu štetu u iznosu od 98 milijuna dolara.

U ponedjeljak su na riječkom Županijskom sudu, ovaj put kao osumnjičenici, saslušani i bivši direktor Direkcije sektora deviznog poslovanja Riječke banke Milojko Tankosić i bivši član Uprave Riječke banke Borislav Perožić koji su privedeni još u petak. Istražna sutkinja Sajonara Čulina tri je sata saslušavala Tankosića te nešto kraće Perožića.

Bivši predsjednik Uprave Riječke banke Ivan Štokić, za kojega je također izdan nalog za privođenje, još se uvijek nalazi u riječkoj Kliničkoj bolnici.

Svu trojicu sumnjiči se za zloporabu položaja i ovlasti, te stjecanje znatne imovinske koristi. Bivšem vodstvu Riječke banke stavlja se na teret da su znali za sva zbivanja i gubitke u poslovanju deviznog sektora Riječke banke, te su navodno svjesno lažno iskazivali dobit Riječke banke da bi realizirali ugovorene menadžerske nagrade i pritom višekratno ignorirali anonimna pisma i upozorenja središnje banke o mogućim nepravilnostima u poslovanju bančina deviznog sektora.

Štokić je na ime stimulacija i nagrade (kao postotak iskazane dobiti Riječke banke) proteklih godina osim plaće dobio više od 2,1 milijun kuna, dok je, primjerice, Perožić za »uspješno vođenje Banke« istodobno nagrađen s 1,4 milijuna kuna. Samo u 2000., uz plaću, Štokić je primio 837.000 kuna nagrade za »uspješno vođenje Banke«.

Štokić se zbog erozije želučane sluznice i dalje nalazi na intenzivnoj njezi Odjela gastroenterologije riječkog KBC-a. Kod prijama u bolnicu mu je, laički rečeno, dijagnosticiran gastritis, uz sumnju puknuća čira na želucu.

Pomoćnik ravnatelja bolnice, prof. dr. Željko Mavrić u ponedjeljak nam je kazao da je njegovo zdravstveno stanje stabilno i da će, ako ono takvo i ostane, u utorak biti otpušten iz bolnice.

Štokić je nedostupan za novinare, a njegovu sobu i samu bolnicu čuva policija. To znači da će Štokić iz bolnice biti prepraćen u pritvor ili, ako njegovo liječenje potraje, premješten u Bolnicu za osobe lišene slobode u Zagreb.

Štokiću, kao i ostalim bivšim članovima Uprave, uključujući i Nodila, osim zatvorske kazne, dokaže li im se krivnja, prijeti i oduzimanje nezakonito stečene imovine.

Upravo Štokić, kojemu se zamjera i podizanje djela devizne ušteđevine s računa u Riječkoj banci, ima od spomenutih osumnjičenika najveći broj nekretnina. Štokić, naime, ima obiteljsku kuću u Svetom Jurju kod Senja, vikendicu na Rabu, stan i polovicu kuće u Rijeci te praktično dovršenu veliku obiteljsku kuću sa zasebnim parkiralištem u Kostreni.

Županijski državni odvjetnik, Drago Marincel izjavio je da zasad nije prikupljeno dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv Nodila, pa će se on u nastavku istražnog postupka braniti sa slobode. Financijsko-knjigovodstvenim vještačenjem obrađen je, naime, tek manji dio inkriminiranoga razdoblja u Riječkoj banci.

Marincel pojašnjava da optužnica nije podignuta, jer Hrvatska narodna banka još nije dovršila vještačenje poslovanja u Riječkoj banci. Do sada je, kaže, obrađeno samo razdoblje do 1998. godine.

Rezultati istrage Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatske narodne banke o pljački u Riječkoj banci u razdoblju od 1998. do 2002. godine još uvijek nisu poznati. Kako doznajemo, ni MUP ni HNB uistinu nisu dosad uspjeli u cijelosti rekonstruirati poslovanje deviznog sektora Riječke banke, tako da o rezultatima istrage još nisu izvijestili Županijsko državno odvjetništvo i Županijski sud u Rijeci.

Nezavisni sudski vještak uspio je, međutim, rekonstruirati poslovanje Riječke banke u 1997. i 1998. godini kada su se u Riječkoj banci i počeli gomilati gubici koji su u konačnici dosegnuli, prema procjenama HNB-a, čak 98 milijuna dolara. U prvoj analiziranoj godini ti su gubici dosegnuli navodno 35 milijuna dolara. Izvješće nezavisnog sudskog vještaka, kako doznajemo, neposredan je povod proširenju kruga osumnjičenika u slučaju Riječke banke. U Državnom odvjetništvu se nadaju da će netko od triju novih osumnjičenika, članova bivšeg vodstva Riječke banke, pomoći u rekonstruiranju poslovanja u deviznom sektoru Riječke banke i eventualno svojim priznanjem olakšati dovršetak istražnog postupka, koji je očito zapeo.

MUP-ova, ali i HNB-ova istraga, naime, zapinje upravo na rekonstrukciji pojedinih transakcija Riječke banke s inozemnim bankama, o čemu praktično ne postoji nikakav pisani trag. Devizni sektor Riječke banke od 1998. do 2002. godine napravio je tisuće pojedinačnih transakcija i dok MUP, kako saznajemo, pokušava rekonstruirati tek neke od njih, čime bi se stekla djelomična slika o Nodilovu poslovanju, stručnjaci središnje banke orijentirali su se na rekonstrukciju cjelokupnog poslovanja deviznog sektora Riječke banke.

Riječ je o dugotrajnom i mučnom postupku koji ovisi i o spremnosti na suradnju drugih inozemnih banaka koje su održavale korespondentske odnose s Riječkom bankom i od kojih sada HNB traži da dostave ispise svih transakcija koje su imale s riječkom novčarskom kućom. Većina inozemnih banaka, iako nerado, pristaje na takav način suradnje, no za cjelokupnu rekonstrukciju trebat će još mjeseci.

Usluge inozemnih forenzičkih stručnjaka, o čijem se angažmanu također razmišljalo u HNB-u, su preskupe, tako da od njihova angažiranja zasad neće biti ništa.

U pritvoru su nakon Nodilova izlaska ostale i još dvije bivše djelatnice te banke, Snježana Podobnik, bivša voditeljica »back officea«, i Mirta Vlah, bivša voditeljica Odjela deviznih sredstava Riječke banke. Obje su osumnjičene za ista kaznena djela kao i glavni diler Nodilo.

Kako neslužbeno saznajemo, optužnica protiv Nodila mogla bi biti podignuta tek krajem ove ili početkom iduće godine.

Štokićevim pritvaranjem proširuje se krug bivših bankara koji su zbog zloporaba u poslovanju na kraće ili dulje vrijeme završili u pritvoru - Neven Barać (Dubrovačka banka), Ljerka Ercegović (Hrvatska poštanska banka), Antun Novalić (Gradska banka Osijek), Josip Šoić (Komercijalna banka) i Marko Marčinko (Glumina banka). Od svih njih jedino je Marčinko zasad nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora.

Ljiljana Pandža, Darko Markušić