Slobodna Dalmacija: 10. 09. 2002.

NOVA SVJEDOČENJA U NASTAVKU SUĐENJA GOSPIĆKOJ SKUPINI

Norac: Protiv mene je stvorena urota, u čemu pomažu i novine

RIJEKA — Početkom rujna 1991. godine jučerašnji svjedok na suđenju gospićkoj skupini optuženoj za ratni zločin Davor Škara stigao je u Gospić zajedno sa svojim bratom Brankom, Mirom Lacom i Mirkom Norcem iz Antiterorističke jedinice Lučko gdje je dobio otkaz odnosno premještaj na ličko ratište. Prema njegovoj priči, odmah su se javili Anti Kariću u Operativni stožer za Liku i on je predložio da Norac postane zapovjednik brigade, a ostala trojica članovi Zapovjedništva obrane grada. "Norac se usprotivio i objasnio da se ne osjeća sposobnim zapovijedati na tako velikom terenu, ali je Karić odbio njegov protest jer nije imao drugog rješenja. Taj je izbor podržao i Antonio Lekić koji je došao s nama u Gospić," rekao je svjedok nastavivši opisivati svaku pojedinačnu akciju ustrajavši u tome da ih je sve redom naređivao Karić.

Na njegove odgovore na Norčeva pitanja najviše je primjedaba imao Stjepan Grandić pojasnivši da se suprotstavio najprije Karićevoj, a potom i Norčevoj zapovjedi za napad na Ljubovo jer njegova postrojba nije bila za to osposobljena. Kada je akcija doživjela fijasko Norac je, prema Grandićevim riječima, njega pozvao na odgovornost jer se postrojba povukla s položaja što dokazuje da mu je Norac bio nadređen. "On je u rujnu i listopadu 1991. godine bio borac, ali nije imao ni znanja ni iskustva za vođenje akcija. To da sam imao pravo kada sam prekinuo napad na Ljubovo dokazano je kasnije jer ga u idućih pet godina nisu uspjele osvojiti tri profesionalne brigade. Da nisam odustao svi bismo izginuli i Gospić bi pao. Po cijenu života ne želim biti Ademi broj 2", rekao je Grandić, a njegove je riječi potvrdio i Orešković.

Odgovarajući Grandiću Norac je rekao da ne želi polemizirati jer nije svadljiv čovjek, a osim toga novinari to onda prikazuju kao sukob. U prilog tome da nije zapovijedao Grandiću rekao je da ga nije smijenio poslije Ljubova, što bi bio učinio da mu je bio zapovjednik. "U ovom je postupku stvorena urota protiv mene, sada mi se imputiraju mnoge stvari pa i dovođenje leševa iz Paulin dvora, a sve je počelo još ranije i ne samo ovdje nego i šire, s tim da u pripremi sudjeluju i novine. Na sve je to teško odgovoriti argumentima, ali mi je sada mnogo toga jasnije", ustvrdio je Norac.

Grandić je na to odgovorio da se njemu uvijek podvaljivalo i da on nikada nije odbio ni jednu Norčevu zapovijed. "Mene je htio maknuti jer nismo imali isto mišljenje, a i kasnije nisam dobio čin pukovnika premda me zbog mojih zasluga u kasnijim godinama predložio brigadir Krsnik iz Rijeke, ali je Norac to odbio. Od prvoga sam dana bio spreman zajedno s njim progutati vrući krumpir, ali od kada se on odrekao 2. perušićke bojne i odlučio svu odgovornost baciti na mene kao zapovjednika, ja moram sve reći kako je bilo", zaključio je Grandić.

U odgovorima na ostala pitanja svjedok Škara je ostao pri tvrdnji da je Karić svime zapovijedao i da vojska nije surađivala ni s MORH-om ni Operativnom zonom Karlovac, premda im Karić to nije zabranio. "Nije bilo suradnje ni s Glavnim stožerom HV-a," istaknuo je Škara te rekao da on nije znao ni za zatvaranje ni odvođenje civila, a da bi za likvidacije sigurno znao da je u njima sudjelovala vojska.

I.CELEVSKA