Slobodna Dalmacija: 10. 09. 2002.

UVODNIČAR "WASHINGTON TIMESA" OŠTRO NAPAO GLAVNU HAAŠKU TUŽITELJICU

"Carla del Ponte pokušava uspostaviti ravnotežu krivnje"

SAD bi sljedeće godine vetom u Vijeću sigurnosti UN-a trebao spriječiti produljenje mandata glavne tužiteljice Haaškog suda Carle del Ponte, konstatira u uvodniku dnevnika "Washington Timesa" pomoćnik urednika Jeffrey Kuhner

SAD bi sljedeće godine vetom u Vijeću sigurnosti UN-a trebao spriječiti produljenje mandata glavne tužiteljice Haaškog suda Carle del Ponte. Washington mora držati odgovornim Haag za njegove postupke, jer tko će drugi, konstatira u uvodniku dnevnika "Washington Timesa" pomoćnik urednika Jeffrey Kuhner. Od drevne Grčke, tvrdi komentator, središnje pitanje u zapadnom političkom životu je: Tko čuva čuvare?

Haaški sud, koji je Vijeće sigurnosti osnovalo za procesuiranje ratnih zločina na području bivše Jugoslavije, veliko je razočaranje, stoji u istom tekstu, jer tužiteljstvo je zlorabilo ovlasti i podizalo manjkave optužnice koje ugrožavaju nacionalne interese SAD-a. Jedan od primjera je i postupak protiv srbijanskog "moćnika" Slobodana Miloševića u kojem tužiteljstvo dosad nije uspjelo dokumentirati brojne zločine uključujući razaranje Vukovara, pokolj više od 7000 civila u Srebrenici, divljačko granatiranje Sarajeva i ubojstva nebrojenih Albanaca, tvrdi Kuhner.

Del Ponte pokušava uspostaviti ravnotežu krivnje pa je podigla optužnicu protiv Ante Gotovine pripisujući mu zapovjednu odgovornost za zbivanja tijekom operacije Oluja i naglašava kako je teorija zapovjedne odgovornosti protivna temeljnom načelu osobne odgovornosti za njegove postupke. Hrvatski general Gotovina nije optužen za individualno počinjenje ili naređivanje zločina; on je jednostavno kriv što je bio zapovjednik u vrijeme kad su navodni ratni zločini počinjeni, piše u komentaru.

Kuhner ocjenjuje kako zadnji "gol" te optužnice nije samo kazniti Hrvate što su iskoristili svoje legitimno pravo na samoobranu, već i učiniti to da i sam rat postane zločin.

Carla del Ponte odbija spoznati da naročito Milošević, a generalno Srbi, snose odgovornost za ratne zločine počinjene na Balkanu, piše u "Wasington Timesu" kao i to da operacija Oluja nije samo reintegrirala područja u Hrvatsku, već je i utrla put daytonskom mirovnom sporazumu koji je okončao rat u susjednoj Bosni i Hercegovini. Sjedinjene Američke Države podržavale su ofenzivu jer su ispravno zaključile kako je Hrvatska "centralni igrač" za strateški balans snaga na Balkanu.

Jeffrey Kuhner tvrdi da ICTY pomišlja optužiti i neke bivše američke dužnosnike i dodaje da stoga State Department nastoji postupke protiv hrvatskih časnika prenijeti na hrvatske sudove. Kuhner podsjeća da Del Ponte želi produljenje mandata do završetka suđenja Miloševiću, na što bi američka vlada trebala uzvratiti zahtjevom za neovisnom istragom ureda tužiteljice ili u najmanju ruku iskoristiti veto u Vijeću sigurnosti da zaustavi njezin reizbor.

N. PAVELIĆ