Vjesnik: 10. 09. 2002.

Hrvoje Petrač priveden u ponedjeljak na obavijesni razgovor

Prema podacima PU krapinsko-zagorske, u ponedjeljak oko 10 sati na graničnom prijelazu Macelj uhićen je H. P. (47) iz Zagreba i sproveden u Zagreb na obavijesni razgovor / Petračev odvjetnik Marijan Pedišić - koji se s Petračem pojavio na Macelju - tvrdi da njegov klijent nije uhićen, nego se dobrovoljno javio policiji / Navodno su Državno odvjetništvo i policija već nekoliko dana znali da se Petrač namjerava vratiti u Hrvatsku / Za Petračem je policija raspisala internu tjeralicu lani u travnju, jer se nije odazivao na rasprave na novomarofskom Općinskom sudu, gdje se protiv njega i Trpimira Jandreka vodi kazneni postupak za iznudu

ZAGREB/ZABOK, 9. rujna – Zagrebački poduzetnik Hrvoje Petrač, za kojim se tragalo više od godinu dana, u ponedjeljak je priveden na obavijesni razgovor u Policijsku upravu zagrebačku.

Informaciju su potvrdili privremena ravnateljica Uskoka Marinka Orlić i glasnogovornica PU zagrebačke Stanka Saraja.

Saraja je također u izjavi za Vjesnik rekla da je Petrač u zagrebačkoj policiji u pratnji svojeg odvjetnika Marijana Pedišića, koji je s njim bio i na Macelju.

Marinka Orlić kazala je da ne zna pod kojim je okolnostima Petrač došao u sjedište zagrebačke kriminalističke policije u Heinzelovoj ulici i da joj nije poznato »je li uhićen na granici ili se dobrovoljno odazvao policiji«.

Međutim, prema podacima PU krapinsko-zagorske, u ponedjeljak oko 10 sati na graničnom prijelazu Macelj uhićen je H. P. (47) iz Zagreba (objavljeni su samo inicijali) i sproveden u Zagreb na obavijesni razgovor.

Petračev odvjetnik Marijan Pedišić tvrdi da njegov klijent nije uhićen nego da se dobrovoljno javio policiji.

Prema njegovim riječima, on nije bio s Petračem u policiji, jer je riječ o »razgovoru s građaninom, a ne s okrivljenikom i odvjetnikova nazočnost nije potrebna«.

Za Petračem je zagrebačka policija raspisala internu tjeralicu u travnju prošle godine, jer se nije odazivao na rasprave na novomarofskom Općinskom sudu. Tamo se, naime, protiv Hrvoja Petrača i Trpimira Jandreka vodi kazneni postupak za iznudu.

Većina rasprava dosad je odgođena zbog Petračevih nedolazaka, a opravdavao se uglavnom medicinskom dokumentacijom i to iz bolnice u – Istanbulu. U Turskoj se nalazio od prošle godine, a dijagnosticirane su mu akutna upala žučnog mjehura i »kriptička angina popraćena tjelesnom temperaturom i oteklinom zglobova«. Uvijek mu je bilo preporučeno 15 dana bolovanja ili mirovanja.

Smatrajući da Petrač izbjegava doći na rasprave, varaždinsko je Općinsko državno odvjetništvo zatražilo da mu se odredi pritvor, no Izvanraspravno vijeće novomarofskog suda to je odbilo zbog Petračeve medicinske dokumentacije kojom je opravdao nedolaske.

Na tu se odluku Izvanraspravnog vijeća odvjetništvo žalilo, pa se o pritvoru odlučivalo i drugi put, a u ponovljenom postupku saslušan je liječnik kardiolog. On je potvrdio da je priroda Petračevih bolesti bila takva da nije mogao putovati na rasprave, pa je zahtjev za pritvorom ponovno odbijen. Nova rasprava u tom postupku zakazana je za 12. rujna, a na sudu smo doznali da je dostava poziva za Petrača bila uredna.

Petrač se, osim toga, nije odazivao ni na obavijesne razgovore u vezi s ubojstvom Vjeke Sliška, navodnog vođe jedne od zagrebačkih mafija, te na razgovore kojima bi objasnio sadržaj transkripata koji su prije nekoliko mjeseci objavljeni u beogradskom tjedniku Nedeljni telegraf.

Upravo zbog tih transkripata za razgovor s Petračem zainteresiran je i Uskok, te će, kako je rekla Marinka Orlić, privremena šefica tog ureda, »do njega vjerojatno i doći«.

»Zasad Uskok nema dokaza protiv njega, jer dosad iz tih transkripata ništa nije potvrđeno. Sve je još u međunarodnoj provjeri«, rekla je Orlić.

Hrvoje Petrač je, osim svega toga, »na zubu« Državnog odvjetništva još od početka postupka protiv »zločinačke organizacije«, kojoj se već dvije godine sudi u Remetincu. Iako Petrač nije optužen, nekoliko ga je svjedoka prozvalo kao pokrovitelja i stvarnog vođu zagrebačkog podzemlja.

Kako se čulo na procesu u povodu Sliškova ubojstva u ožujku prošle godine, Petrač je nekoliko dana prije ubojstva legitimiran u automobilu zajedno s Markom Nikolićem, koji je optužen kao neposredni organizator ubojstva, a trenutno je u bijegu. Riječ je o suđenju na Županijskom sudu koji se vodi protiv Ivice Bertića, Sliškova tjelohranitelja, i Samira.

U procesu »maloj zločinačkoj organizaciji«, koja je izdvojena iz »velike« optužnice suđenja u Remetincu, Nikica Jelavić oslobođen je optužbe da je prijetio ženi koja je Petrača tužila zbog utvrđivanja očinstva.

Prošli je tjedan, svjedočeći u Remetincu, Petračev prijatelj Žarko Peša potvrdio autentičnost transkripata razgovora objavljenih u beogradskom Nedeljnom telegrafu. Tada je i tužitelj pokušao pitati Pešu gdje je njegov prijatelj Petrač, ali je sudac Šćekić pitanje zabranio. Odgovor smo ipak doznali u ponedjeljak.

Navodno su državno odvjetništvo i policija već nekoliko dana znali da se Hrvoje Petrač namjerava vratiti u Hrvatsku.

Darko Goluban, Jasminka Ivančić, Mihaela Zagoršćak

Dosad je bilo: »Da niste Hrvoje Petrač, već biste bili u zatvoru!«

Privatni poduzetnik zbog kojeg se hitno saziva Odbor za nacionalnu sigurnost uhićen na graničnom prijelazu Macelj

ZAGREB, 9. rujna – Je li Hrvoje Petrač doista samo uspješan poduzetnik kojega, kako je više puta istaknuo, mnogi nepravedno optužuju ili međunarodni kriminalac imidža grubog momka zbog kojeg se saziva sastanak Odbora za nacionalnu sigurnost, uskoro će utvrditi policija koja je Petrača uhitili na graničnom prijelazu Macelj.

Karijera tajkuna s Hršakovog Brega nedaleko od Krapinskih Toplica krenula je uzbrdo krajem osamdesetih kada je, nezadovoljan položajem u »Ferimportu«, gdje su mu stalno obećavali posao u stranom predstavništvu, dao otkaz i prešao u »Plamen« u Oroslavju, gdje je postao šef skladišta. Razvijeni posao sa skladištem nakratko je prekinula policija optužbom kako je naplaćivao marže veće nego što to zakon nalaže.

Nakon što ga je sud oslobodio optužbi, Petrač se dao na nov posao i počinje ravnati limove u zagorskom selu Valentinovu.

Time se ne zadovoljava, pa 1990. kreće u veliku financijsku akciju odvoza jugodinara kamionima u dijelove unutar još uvijek postojeće federacije i mijenja ih u devize. Mnogo kasnije, nakon uspješno obavljene financijske operacije »spašavanje Hrvatske od financijske katastrofe koju je pripremala Srbija«, Petrač je jedini koji je priznao umiješanost u taj posao.

Omiljen zbog svoje poslovne sposobnosti i spretnosti, Petrač zatim postaje ortak Tuđmanova unuka Dejana Košutića u »Kaptol banci«, što je kasnije proglasio svojom najvećom pogreškom, kao i odlazak na sprovod mafijaškom kumu Zlatku Bagariću. Iako je u više navrata objašnjavao kako svoj poslovni uspjeh temelji na »zapadnim iskustvima i pravilima«, uskoro se ispostavilo kako je Petrač samo dobro iskoristio raspad bivše države i uključio se u zahuktalu privatizaciju po principu »snađi se, druže«.

To se pravilo najviše očitalo u Petračevu poslu s otkupljivanjem dionica, koje su se zatim stavljale u polog za dobivanje kredita, što su kasnije apsolvirali mnogi tajkuni. »Novac ne poznaje granica«, izjavio je svojedobno Petrač u brojnim intervjuima u kojima je demantirao svoje veze s podzemljem, poznanstvima u obavještajnim krugovima i zaštitom obitelji Tuđman.

Petraču su i vrata crkvenih krugova bila širom otvorena kada mu je povjereno prikupljanje novca i organizacija dolaska Svetog Oca u rujnu 1994. godine. Tada je, navodno, prikupljeno 900 tisuća DEM-a.

Poslovni potezi Petraču otvorili vrata Crkve, a donijeli sukobe unutar podzemlja

Porasloga apetita, Petrač je krenuo u autoindustriju i postao zastupnik »volva« i skupocjenih motocikala »ducati«. Zbog negativnih napisa o njemu, Petrač je nedavno izgubio zastupstvo tih prestižnih tvrtki, ali su mu ostali kafići »Downtown« i restoran »Cantinetta«. Tamo su redovito zalazili pripadnici »zločinačke organizacije« kojom je, navodno, i zapovijedao, što mu je »osiguralo« sukob s Vjekom Sliškom.

Osim stalnog spominjanja Petračeva imena tijekom suđenja u Remetincu te na suđenju zbog Sliškova ubojstva, Petrač se našao na sudu samo dva puta, i to zbog »nokautiranja« kućepaziteljice zgrade u kojoj se nalazi njegov restoran te zbog iznude u Novom Marofu. U oba slučaja Petrač je kažnjen samo uvjetno.

Ipak, u javnosti je pravu medijsku bombu izazvalo objavljivanje stenograma Petračevih razgovora u jugoslavenskom listu Nedeljni telegraf koji su označeni kao državna tajna. Transkripti telefonskih razgovora koje je policija duže vrijeme prisluškivala otkrili su Petračevu umiješanost u međunarodni šverc cigaretama i drogom koju spominje kao »deterdžent«, veze u obavještajnim strukturama za vrijeme HDZ–a, sukob sa Sliškom i pojačan poslovni apetit koji se odnosio na vojnu industriju.

Koliko je objavljivanje transkripata uzdrmalo državni vrh, svjedoči i hitno sazivanje sastanka Odbora za nacionalnu sigurnost. Za Petračevo neprocesuiranje međusobno su se optuživali policija i Državno odvjetništvo. Neki su pak tvrdili kako je stenograme »dilao« Radovan Ortynski nezadovoljan svojom smjenom na mjestu državnog odvjetnika.

Petrač je prije »gužve« napustio zemlju i ostao u Turskoj, gdje je navodno hitno hospitaliziran zbog akutne upale žučnog mjehura.

Koliko je uistinu Petrač »jak igrač«, možda najviše oslikava izjava suca zagrebačkoga Općinskog suda Marka Benčića, koji je nakon oslobađajuće presude u neformalnom razgovoru kazao Petraču: »Da niste Hrvoje Petrač, već biste bili u zatvoru!«

Vanja Majetić