Vjesnik: 11. 09. 2002.

Rožić i Orešković izlaze iz pritvora?

U utorak je suđenje »gospićkoj skupini« odgođeno jer je optuženi Grandić dobio napad bubrežnoga kamenca

RIJEKA, 10. rujna - Drugooptuženi u procesu »gospićkoj skupini« Ivica Rožić, u srijedu bi trebao biti pušten da se brani sa slobode, jer mu tada ističe dvogodišnji zakonski pritvor. Dan kasnije, u četvrtak, zbog istog razloga iz pritvora riječkog zatvora trebao bi izaći prvooptuženi Tihomir Orešković. Kako Vjesnik neslužbeno doznaje, izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Rijeci u srijedu bi u podne trebalo odlučiti o (ne)puštanju Ivice Rožića i Tihomira Oreškovića.

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika Doris Hrast potvrdio je da će Rožić izaći iz pritvora, vjerojatno u večernjim satima. Njegov izlazak iz pritvora moglo bi spriječiti samo utvrđivanje nekih novih činjenica u drugoj istrazi koja se vodi na Županijskom sudu u Gospiću. Riječ je o ubojstvima eksplozivnim napravama na širem gospićkom području nakon Domovinskog rata te o ubojstvu Milana Levara. Kao mogući počinitelj u toj istrazi spominje se Ivica Rožić.

Rožićev branitelj Mirko Ružić napominje da taj postupak ne ovisi o ovome u Rijeci i da nema zakonskih prepreka za Rožićev izlazak iz pritvora.

Budući da bi i optuženi Stjepan Grandić trebao izići iz pritvora potkraj 2002. godine, od cijele »gospićke skupine« u riječkom bi zatvoru ostao jedino Mirko Norac, kojemu pritvor istječe u veljači 2003. godine. Prema očekivanjima, do tada bi trebala biti izrečena i presuda Norcu, Oreškoviću, Rožiću, Grandiću i Čaniću.

U utorak je suđenje »gospićkoj skupini« odgođeno zbog zdravstvenih tegoba (bubrežnoga kamenca) optuženog Stjepana Grandića, kojemu je u ponedjeljak navečer i utorak ujutro pružena liječnička pomoć u riječkom KBC-u. Sutkinja Ika Šarić napomenula je da će o rezultatima liječničkog pregleda ovisiti hoće li Grandić biti prebačen u bolnicu za osobe lišene slobode u Zagrebu. Suđenje neće biti nastavljeno dok ga Grandić ne bude sposoban pratiti.

Damir Herceg