Novi list: 11. 09. 2002.

JUČER ODRŽANO ROČIŠTE U SLUČAJU DOBROSLAVA PARAGE PROTIV HRVATSKE

Bivši šef Lepoglave danas upravitelj na Bilicama

ZAGREB – Dobroslav Paraga svjedočio je jučer na ročištu na Općinskom sudu u Zagrebu o zlostavljanjima što ih je pretrpio dok je bio u kaznionicama bivše Jugoslavije. Čelnik HSP-a 1861 još prije 16 godina pokrenuo je kazneni postupak protiv tadašnje vlasti zbog naknade za torture što je preživljavao u zatvorima u Zagrebu, Lepoglavi i na Golom otoku. Kako se ta država raspala, Paraga je nastavio postupak protiv pravne nasljednice Jugoslavije, Republike Hrvatske.

Na današnjem ročištu Paraga je dao iskaz o zlostavljanjima i torturama preživljenima najprije u Istražnom zatvoru u Zagrebu, a zatim i na Golom otoku i KPD-u Lepoglava. Sudac Ivica Veselić čak je zatražio da Paraga pokaže ožiljke što su mu do danas ostali od batinanja na Golom otoku. Represivan je bio i režim posjeta, jer je, kako je izjavio, imao pravo samo na jednu 20-minutnu posjetu mjesečno.

– Premda su u Lepoglavi stražari bili uglavnom Hrvati, postupci nisu bili ništa bolji, budući da su se oni htjeli pokazati tadašnjoj vlasti. Tužno je da je tadašnji načelnik osiguranja Lepoglave, Mirko Bistrović, nedavno imenovan upraviteljem zatvora Bilice u Splitu. To je jako loše za hrvatski kazneni sustav, napomenuo je Paraga.

Zanimljivo je da je Dobroslav Paraga već 1987. pravomoćno izgubio spor, tada sa SFR Jugoslavijom. Taj je postupak tada vodio sudac Ranko Marijan, koji je danas sudac na Županijskom sudu u Zagrebu. Čelnik HSP 1861 dodao je da niti protekla vlast u Hrvatskoj, ona HDZ-ova, nije učinila mnogo za njega. Ročišta su se intenzivirala tek otkad je njegov spis došao do suca Veselića. Sljedeće ročište zakazano je, međutim, tek za siječanj iduće godine.

D. RADALJAC