Vjesnik: 11. 09. 2002.

Mesić još nije primio poziv da svjedoči protiv Miloševića

LIPIK, 10. rujna - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić rekao je u utorak da još nije primio službeni poziv za svjedočenje pred Haaškim sudom u postupku protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića. No, poziv mu je najavljen.

Odgovarajući tijekom posjeta Lipiku na pitanja o svom svjedočenju, istaknuo je da će govoriti o okolnostima koje su mu poznate iz vremena kad je bio član i predsjednik Predsjedništva bivše Jugoslavije, što uključuje i njegove spoznaje o Miloševićevoj namjeri stvaranja etnički čiste velike Srbije na račun teritorija drugih republika bivše države.

Kosovski dio suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku završit će u srijedu, a nakon dvotjedne stanke 26. rujna haaški tužitelji trebali bi početi izvoditi dokaze za zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH.

U predraspravnom podnesku za Hrvatsku i BiH objavljenom prije ljeta, tužitelji navode da će svjedok pod brojem B-1230 opisati i kako je srpski blok u Predsjedništvu SFRJ spriječio da Stjepan Mesić preuzme 15. svibnja 1991. dužnost predsjednika Predsjedništva SFRJ. Navedeno je i da će svjedok govoriti o tome kako su, nakon što je Mesić preuzeo tu dužnost, tadašnji ministar obrane Veljko Kadijević i drugi visoki zapovjednici JNA nastavili ignorirati njegove zapovijedi.

U predraspravnom podnesku za Hrvatsku i BiH, za razliku od onog za Kosovo, tužiteljstvo nije navelo ime nijednog svjedoka već su svi dobili brojčane oznake.

Svjedok B-1230, što je oznaka koja se očito odnosi na hrvatskog predsjednika, opisat će kako je opstruiran Mesićev rad, među ostalim i tako što je onemogućavan njegov siguran dolazak na sjednice Predsjedništva u Beograd.

Trebao bi opisati i kako je krnje predsjedništvo uzurpiralo ovlasti cijelog predsjedništva SFRJ te kako je tadašnji potpredsjednik Predsjedništva Branko Kostić uzurpirao Mesićeve ovlasti, dok je istodobno JNA odbijala provesti Mesićeve naredbe unatoč tomu što je bio legalno imenovan na dužnost predsjednika saveznog predsjedništva.

Mesić bi trebao opisati i kako je Milošević preko srpskog bloka kontrolirao savezno predsjedništvo i kako se od članova Predsjedništva pokušalo iznuditi proglašenje izvanrednog stanja u zemlji u ožujku 1991. te o kasnijem korištenju JNA u agresiji na Hrvatsku.

Milošević je optužen za ratne zločine počinjene tijekom agresije na Hrvatsku te za genocid u BiH. (H)