Novi list: 11. 09. 2002.

Fuj, nacijo!

Piše: Jelena Lovrić

Bruxelles je ponovo Hrvatskoj lupio opomenu zbog zakona o nacionalnim manjinama. Njegovo donošenje stoji kao obaveza već nekoliko godina, još od prijema Hrvatske u Vijeće Europe. Packa dolazi baš u pravo vrijeme. Jer nacija je ovih dana ponovo manifestirala svoju netrpeljivost prema manjinama. Čak je početak školske godine iskoristila da mladima o tome dade odvratnu lekciju.

Hrvatska je netolerantna, primitivna i okrutna. Ovoga puta pokazala je to na djeci. Ne, nisu samo političari drski, a svi drugi pitomi, čestiti i plemeniti, kako se javnost često uvjerava. Kanibalizam je opće stanje duha. Nacija se skandalizira nad tajkunskim i političkim grabežljivcima, ali kad sama stane pred ogledalo – vidi strašilo.

Kraj Čakovca mali su Romi istjerani iz škole i prije nego su u nju stupili. Hrvati su zaključali zgradu jer odbijaju da njihova djeca sjede u istim razredima i klupama s četom garavih glavica. Tvrde da ovi ne znaju hrvatski, nemaju radne i higijenske navike. Može biti. Ali mališani sami tome nisu krivi. Roditelji zabrinuti za napredak vlastite djece nisu se sjetili poduzeti nešto da i sa svoje strane pomognu klincima koji ne rastu u sretnim prilikama. Njihovo je jedino rješenje segregacija Roma, vječni progon u neravnopravnu poziciju. Svoj naum utjeruju s toliko vike i zapjenjenih strasti, kao da su veterani Ku-Klux-Klana.

Jednako je tragična situacija s malom Elom, HIV pozitivnom djevojčicom koja je krenula u prvi razred u Kaštelima. Dočekao ju je kor bijesnih roditelja, koji obilježenoj klinki nisu dozvolili da sjedne u razred s njihovom, navodno, zdravom djecom. Opiru se čak i tome da pohađa nastavu u izolaciji školske knjižnice, sama, bez drugarica. Ni jedno im rješenje nije prihvatljivo, oni bi najradije da Ele nema. Ta su raspoloženja demonstrirali i pred svojom djecom, grubo napuštajući prigodni program na početku školske godine. Lijepim su ih primjerom poučili.

Obnevidjeli u strahu od zaraze, ali i zaslijepljeni nekom iracionalnom mržnjom prema svemu što je drugačije, bijesni se roditelji nisu upitali jesu li sigurni u zdravlje, svoje i svoje djece. Nisu se to pitali ni Zagrepčani koji ih nisu htjeli u svome susjedstvu. Što bi bilo kad bi se svi oni morali testirati na HIV i na neke druge boleštine i ovisnosti? Kakva bi se neugodna iznenađenja mogla dogoditi? Za malu Elu se zna da su joj roditelji umrli od opake bolesti, ali koliki još nose zarazu, tu ili neku drugu, a da za nju, zasad, ne znaju? Najžučniji su uvijek lažni moralisti.

Hrvatska je okrutna sredina. Vučja su vremena pa se ljudi tako i ponašaju. Nitko ih ne potiče na međusobno razumijevanje i solidarnost, tolerantnost i pomaganje. Takvu vrstu insuficijencije ne može rješavati samo država, iako bi i njene institucije mogle učiniti mnogo više. Što rade i zašto šute stranke koje se inače, programski, pozivaju na liberalna načela i civilizacijske vrijednosti? Gdje su nevladine organizacije, civilno društvo? Ponajviše, gdje je Crkva, koja inače za sebe svojata ulogu moralnog putokaza? Je li župnik u Kaštelima s oltara pozvao vjernike da se prema Eli ponašaju kršćanski, što svećenici u Međimurju čine da Romi budu prihvaćeni kao jednakovrijedni građani? Nema bolje teme za prakticiranje Evanđelja.

Hrvatsko se društvo opako brutalizira. Već se djeca uče zvjerinjoj naravi. Taj se proces spontano neće zaustaviti. Nužan je ozbiljan program općeg humaniziranja Hrvatske.