Vjesnik: 12. 09. 2002.

Suđenje Miloševiću: 26. rujna počinje dokazni postupak za Hrvatsku i BiH

HAAG/ZAGREB, 11. rujna - Svjedočenjem ekspertnog svjedoka za vojna pitanja Philipa Cooa haaško je tužiteljstvo u srijedu završilo s dokaznim postupkom u kosovskom dijelu suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.

Za dva tjedna, 26. rujna, započinje dokazni dio postupka za zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i ratnih prava i običaja u Hrvatskoj te za genocid u BiH. Tijekom stanke Milošević i tužitelji pripremit će uvodne riječi za hrvatski i bosanski dokazni postupak.

Tužitelji očekuju da će glavninu dokaza za zločine počinjene u Hrvatskoj izvesti do konca godine. Do božićnih i novogodišnjih blagdana namjeravaju izvesti oko 60 svjedoka i time pokriti veći dio hrvatskog dokaznog postupka.

Sudsko vijeće u srpnju je ograničilo ukupan broj svjedoka tužiteljstva na 177, među kojima 71 za Hrvatsku. Vijeće je dopustilo tužiteljstvu da uvede kao dokaz i pisane iskaze određenog broja dodatnih svjedoka, uglavnom žrtava zločina. Odlukom suda, tužiteljski dio dokaznog postupka mora završiti do 16. svibnja 2003., a zatim slijedi Miloševićeva obrana.

Suđenje Miloševiću započelo je 12. veljače ove godine. Tužiteljstvo je u kosovskom dijelu suđenja izvelo 124 svjedoka. No, na tom dijelu suđenja nisu svjedočili Zoran Lilić, te dvojica američkih dužnosnika - tvorac Daytonskog sporazuma Richard Holbrooke i bivši zapovjednik NATO-a Wesley Clark.

U hrvatskom dijelu optužnice Miloševića se tereti za pokolje na Ovčari, u Voćinu, Škabrnji, Ćelijama, Nadinu, Dalju, Lovasu i Erdutu te za bombardiranje Dubrovnika. Tužiteljstvo drži da je prognano 170.000 Hrvata i drugih nesrba, uključivši deportaciju u Srbiju 5000 stanovnika Iloka, 20.000 iz Vukovara i progon 2500 stanovnika Erduta na druge lokacije u Hrvatskoj. (H)