Slobodna Dalmacija: 12. 09. 2002.

NESLUŽBENO DOZNAJEMO

DOK NAJPOZNATIJI HRVATSKI GINEKOLOG TUŽI NOVINARE

Policija puni dosje Kurjak

Policija je otkrila pacijentice za koje postoji sumnja da su rodile ili pokušale roditi tuđom jajnom stanicom. Međutim, jedna od njih se odbila podvrgnuti DNA analizi

U srijedu je održano prvo ročište po tužbi koju je najpoznatiji hrvatski ginekolog Asim Kurjak podnio protiv tjednika "Globus" zbog napisa objavljenih u ožujku, a u kojima ga se tereti da je na nezakonit način i bez znanja pacijentica uzimao njihove jajne stanice za oplodnju drugih žena, te za brojne operacije nepostojećih materničnih pregrada. Kurjak i njegova liječnička ekipa zbog nanošenja duševnih boli i klevete traže odštetu u visini od 500.000 kuna, iako se zbog istih tih optužbi protiv ovih liječnika više mjeseci vodi ozbiljna kriminalistička obrada u PU zagrebačkoj.

Posjetimo, nakon medijskih napisa i otvaranja afere Kurjak, osnovana je koordinacija Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i PU zagrebačke radi ispitivanja istinitosti navoda objavljenih u novinama, kao i dokumentacije koja je u posjedu policije i redakcija "Globusa" i "Slobodne". Radi se o povijestima bolesti Kurjakovih pacijentica liječenih u Modernom medicinskom centru u Crikvenici i Zagrebu na kojima je u fusnotama napisano da su pacijentice ili davatelji ili primatelji jajne stanice u postupku medicinski potpomognute oplodnje. Riječ je o postupku koji u Hrvatskoj nije zakonski reguliran, odnosno legaliziran, a neki su izvori svjedočili da su se u MMC-u takvi zahvati naplaćivali po šest tisuća njemačkih maraka. Ipak, najružnijim dijelom optužbe na Kurjakov račun drži se mogućnost da su se jajne stanice uzimale bez znanja pacijentica. Odnosno da žene u ovoj državi imaju djecu za koju ne znaju. Priznanjem da je u Hrvatskoj bilo donacija jajnih stanica, ovo je na presici u povodu afere neizravno potvrdio i predsjednik Nacionalnog bioetičkog povjerenstva prof. dr. Slobodan Vukičević.

Iako policija još čuva sve podatke o dosadašnjem tijeku istrage i spremna je reći tek to da će možda koncem rujna biti gotova s predmetom koji zatim ide na procjenu Županijskom družavnom odvjetništvu, neslužbeno doznajemo da PU raspolaže značajnim otkrićima i svjedočenjima u ovom slučaju. Prvo, policija je otkrila pacijentice za koje raspolaže sumnjama i svjedočenjima da su rodile ili pokušale roditi tuđom jajnom stanicom. Doznajemo da se jedna od Kurjakovih pacijentica koja je, prema svim spoznajama, rodila dijete začeto na tuđoj jajnoj stanici odbila podvrgnuti DNA analizi kako bi odagnala sumnje da je sudjelovala u takvom dogovoru, te da policija i Državno odvjetništvo u ovom trenutku konačnu odluku u ovom predmetu vrte upravo oko te žene — kako je pravno privoljeti na DNA analizu.

Ovo je to čudnije što u Kaznenom zakonu postoji članak koji točno definira pod kojim uvjetima se sa svjedoka može uzeti biološki trag bez njegove privole, a to je u slučaju opravdane smunje da je na njemu ključan dokaz izvršenja nekog kaznenog djela. Kriminalisti PU zagrebačke, pak, raspolažu nedvojbenim svjedočenjima ginekologa o ovom konkretnom slučaju. Neslužbeno doznajemo da se neodlučnost policije i Odvjetništva vrti i oko etičkih pitanja — zaštite prava ovim načinom rodjenog djeteta, kao i same majke.

U dijelu istrage oko operacija materničnih pregrada policiji su dostavljeni dokazi — uplatnice i uputnice — koji među ostalim govore da je prof. Kurjak naplaćivao operacije septuma u MMC-u, a operirao u državnoj bolnici "Sv. Duh" gdje je do izbijanja ove afere i slučaja Dragice Ivankić bio predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo. Na taj je način oštetio vlastitu bolnicu, pa se pretpostavlja da će se istraga proširiti i na provjeru plaćanja poreza u privatnom biznisu obitelji Kurjak. Doznajemo da su se policiji s medicinskom dokumentacijom javile i četiri pacijentice s recidivom maternične pregrade što je, po izjavama ginekologa s kojima smo se konzultirali, čak i teoretski nemoguće. U cijelom je slučaju osobito važno i to što su kriminalisti zaključili da je medicinska dukumentacija kojom raspolaže i naša redakcija — autentična.

Zašto ova afera još uvijek zapinje na predistražnom postupku teško je reći — spekulira se s utjecajem moćnih prijatelja prof. Kurjaka u političkom vrhu, nedostatkom tehničkih znanja samih istražitelja i kvalificiranih vještaka, te pravnom, medicinskom i kriminalističkom delikatnošću cijele priče. Ovo posljednje je izvjesno — kao što u povijesti nije bilo ovakve medijske afere u sektoru hrvatskoga zdravstva, tako ni hrvatsko pravosuđe nije dobilo ovako složen i sofisticiran slučaj u kojemu je optužen liječnik. Prema dosadašnjim iskustvima koja govore da hrvatsko pravosuđe nije po službenoj dužnosti riješilo ni jednu kriminalističku istragu o liječniku ili zdravstvenoj ustanovi, nego je i činjenica da su ovako zagrizli u aferu zapravo — čudo.

Nataša ŠKARIČIĆ