Jutarnji list: 12. 09. 2002.

Predsjednik Kluba Hrvatskog bloka, Tomislav Jelić iz HDZ-a, odlazi u Pašalićevu stranku

Puca ‘osovina’ Jelić - Gagulić

S Jelićem u novu stranku odlazi Radoslav Dumančić, HDZ ovac iz Sesveta, a najavljuje se prelazak još jednog gradskog zastupnika

Piše: Tomislav Krasnec

"Osovina" Jelić - Gagulić formirana unutar gradskoga HDZ-a još u vrijeme dok su se ta dvojica, gradskih zastupnika borila protiv tadašnjega Predsjednika Gradske skupštine Zlatka Canjuge i nekih članova poglavarstva Marine Matulović-Dropulić, ovih se dana raspada. Tomislav Jelić zasigurno izlazi iz HDZ-a i prelazi u novu stranku Ivića Pašalića.

Prema neslužbenim informacijama, na putu u novu stranku Jelić neće biti "usamljeni jahač". Za formiranje kluba u Gradskoj skupštini prema zakonu je potrebno troje gradskih zastupnika, a jedina izjava koja se uoči subotnjeg formiranja Pašalićeve stranke može čuti od Jelića jest: - Nova će stranka za početak zasigurno imati klub gradskih zastupnika.

Pretpostavlja se da će s njim u novu stranku prijeći i Radoslav Dumančić, HDZ-ovac iz Sesveta, a tko bi mogao biti treći čovjek još nije sigurno. Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a, Pavo Gagulić, ne želi promijeniti stranku, iako ga se prije izbora novog predsjednika HDZ-a držalo sklonijim Pašaliću nego Sanaderu.

- Uvjeren sam da treba ostati u stranci, a Tomo više ne vidi smisla u tome. Osobno mi to teško pada i nije dobro kad nam odlaze takvi ljudi. Drugo je kad ode Canjuga, a drugo je kad ide jedan od utemeljitelja, HDZ-ovac od 1989. godine, koji u stranku nije ušao zbog profita ili osobne promocije, nego iz uvjerenja. Međutim, to je život - komentirao je Gagulić. Jelić, barem zasad, nerado govori o razlazu.

- Nije to razlaz s Gagulićem. Taktika je sastavni dio politike smatra ratni veteran.

Tomislav Jelić i Pavo Gagulić bili su svojevrsna oporba unutar gradskog HDZ-a u vrijeme dok je u njemu šefovao Zlatko Canjuga. U naporima da sruše Canjugu i smijene neke članove HDZ-ova poglavarstva, u čijim su se uredima odvijali sumnjivi poslovi, Jelić i Gagulić bili su na neki način "ujedinjeni" s tadašnjom oporbom, pa i s predvodnikom gradskog SDP-a Milanom Bandićem. No, s Bandićevim dolaskom na vlast postali su još žešći kritičari rada Poglavarstva. Nakon odlaska Tomislava Jelića HDZ će morati izabrati novog predsjednika Kluba zastupnika Hrvatskog bloka (koji uz HDZ čine HSP i HKDU). Prema neslužbenim informacijama, to bi trebao biti Kažimir Varda.