Vjesnik: 12. 09. 2002.

Suce u redakcije?

VLADO RAJIĆ

Nešto škripi u državi pravosudnoj. Za krađu 100 milijuna dolara osumnjičeni diler riječke banke Eduard Nodilo zbog isteka roka za pritvor bez optužnice - pušten je na slobodu. Jer, nema dokaza za ozbiljnu tužbu.

Za brojne sumnjive radnje, pa čak i jedno naručeno ubojstvo, osumnjičeni poduzetnik Hrvoje Petrač nakon dugog izbivanja vraća se u Hrvatsku, obavlja razgovor u policiji i odlazi u šetnju. Jer, ni protiv njega nema ozbiljnijih dokaza za optužbe zbog kojih je navodno i pobjegao iz zemlje.

I tako redom. Što se to zapravo događa? Zar su novine triput brže od pravosuđa, pa o svim tim i takvim ljudima i njihovim poslovima donose »presude« za koje tužitelji i sudovi i dalje nemaju dokaza? Je li moguće da su na novinskim stranicama ispisane samo laži o nevinima? Ako jest, onda bi sudnice valjalo napuniti novinarima crnih kronika. Jer, trećeg nema.

To što je Hrvatska narodna banka ispitala tek trećinu transakcija dilera Nodila znači da je i riječki tužitelj za šest mjeseci njegova boravka u pritvoru mogao napisati barem trećinu buduće optužnice. To što je Petrač napravio sporazum s policijom, a ova ga s granice privela na saslušanje, samo je dio razloga za svojedobno izdavanje tjeralice.

Tjeralica je valjda raspisana zbog nečeg čvršćeg od pukog razgovaranja policijskog inspektora i poduzetnika. Sve je to dio razloga zbog kojih je škripa iz pravosudnog stroja sve glasnija. A ništa se bitno ne mijenja u stotinama već javno opisanih slučajeva u kojima je toliko kriminala, pucanja po ulicama, krađa, dilanja tuđim novcem i životima.

Prije ijednog slova o nastavku pravosudne reforme i djelovanju pravne države, valjalo bi javnosti reći o čemu je riječ. Lijenost ili nesposobnost pravosuđa, lažne optužbe, licemjerje sustava... Ili, ako sve to nije točno, predlažemo rješenje - suce u redakcije! Jer, medijski rokovi daleko su kraći od onih pravosudnih. Počine se neke pogreške, neke se ljude optuži na pravdi Boga, ali većina sporova o kojima se danas i javno i pravosudno razgovara odavno je požutjela na novinskim stranicama. To može značiti samo jedno: da će uskoro izvještaji o donesenim presudama biti objavljivani u godišnjim almanasima. Zajedno s podacima o 1,2 milijuna još neriješenih predmeta.