Slobodna Dalmacija: 13. 09. 2002.

ZA SUBOTU NAJAVLJENA OSNIVAČKA SKUPŠTINA NOVE STRANKE

Pašalićev Hrvatski blok imat će klub zastupnika u Saboru

ZAGREB - Tko će biti u vodstvu nove stranke Ivića Pašalića neće se znati ni nakon subotnje osnivačke skupštine, jer se tada neće birati stranačko čelništvo. Najmanje stotinu utemeljitelja stranke u subotu će se u Novinarskom domu pojaviti s domovnicama, kako bi svojim potpisom udarili temelje novoj stranci i objavili njezino službeno ime, ali neće birati čelništvo prije stranačkog sabora u listopadu.

Nova politička snaga na hrvatskoj političkoj sceni zvat će se Hrvatski blok, a odmah po osnivanju dobit će i svoj klub zastupnika u Saboru u kojemu će uz Pašalića biti Milan Kovač, Ivo Baica, Ivica Tafra, Zdravka Bušić i Krunoslav Gašparić. Ne treba očekivati da će biti masovnih prelazaka gradskih i županijskih organizacija HDZ-a na terenu, jer će velik broj Pašalićevih istomišljenika - "spavača" ostati u HDZ-a, kako na terenu ne bi izgubili vlast. Takav je slučaj sa Splitsko-dalmatinskom županijom, dok se iz Šibensko-kninske i one u Slavonskom Brodu očekuje masovniji prelazak u Pašalićeve redove.

Zanimljivo je da uz već proklimirane HDZ-ovce kao što su Božidar Kalmeta, Ivan Šuker i Dario Vukić koji su Pašaliću okrenuli leđa i koje ne možemo svrstati niti u njegove "spavače" u matici, u Pašalićevu stranku neće ući ni bivši glavni tajnik HDZ-a Joso Škara. Škara - kojemu je Sanader uručio otkaz, kao i nekolicini zaposlenih u Glavnom tajništvu stranke i kojega je Branimir Glavaš optužio da je produžena ruka Ivića Pašalića - i dalje će ostati u zagrebačkom odboru HDZ-a. Kako nam je kazao u četvrtak, bivši HDZ-ov ministar rada i socijalne skrbi ipak neće završiti na burzi rada i pomoći za nezaposlene, već će se okušati u privatnom biznisu.

Pašalić, iako optimistično najavljuje da će njegova stranka najkasnije za dvije ili tri godine postati najjača u zemlji te očekuje da pozivanjem na povratak idejama što ih je utjelovljavao dr. Franjo Tuđman može privući velik broj hrvatskih birača, u HDZ-u nije dočekan ni približno kako je očekivao. Većina njegovih istomišljenika ipak ne želi ući u neizvjesnu budućnost koju donosi nova stranka, posebice kad HDZ sve bolje kotira među biračkim tijelom. Pašalić će u subotu predstaviti novu stranku pod geslom "Program, ideje i ljudi" te će najaviti da je njihov cilj skidanje sadašnje koalicije s vlasti.

A.B. KRILE