Novi list: 13. 09. 2002.

DAMIR KAJIN TVRDI DA SU JOSIP BOLJKOVAC I JANEZ JANŠA PREGOVARALI O ZAMJENI SAVUDRIJSKE VALE ZA SLOVENSKO ORUŽJE

Tuđman za oružje Slovencima nudio cijelu Savudrijsku valu

ZAGREB – Franjo Tuđman početkom devedesetih ponudio je Sloveniji cijelu Savudrijsku valu u zamjenu za oružje. O tom su prijedlogu početkom rata, 1991. ili 1992. godine u jednoj istarskoj gostionici tajno pregovarali hrvatski ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac, slovenski ministar obrane Janez Janša i današnji počasni konzul Hrvatske u Kopru Božo Dimnik. Tvrdi to saborski zastupnik Damir Kajin, a informaciju nam je jučer potvrdio i Dimnik, ne želeći iznositi pojedinosti, »dok se ne konzultira s Boljkovcem«.

Po Kajinovim riječima, nisu to bili tek nabačaji, nego ozbiljni pregovori: hrvatski je pregovarač navodno čak donio i karte s ucrtanim razgraničenjem. »Bio je to vrlo ozbiljan prijedlog«, tvrdi Kajin i dodaje kako valja imati na umu da je to bilo vrijeme životne opasnosti za Hrvatsku, kada se radilo o biti ili ne biti.

Slovenija, međutim, taj prijedlog nije prihvatila. »Na svu sreću – jer da jest, danas bi takvo rješenje vjerojatno već bilo ratificirano i konačno«, ocjenjuje Kajin. Umjesto trgovine »teritorij za oružje«, Slovenci su se odlučili za običnu prodaju.

Informaciju o pregovorima jučer nam je potvrdio i jedan od trojice sudionika, današnji počasni konzul Hrvatske u Kopru i predsjednik Društva hrvatsko-slovenskog prijateljstva Božo Dimnik. Ipak, detalje pregovora nije želio iznositi. »Najprije bih se morao konzultirati s Boljkovcem«, kazao nam je Dimnik.

Podatak o Tuđmanovoj ponudi Kajin tumači kao važan detalj u podsjećanju da »problemi sa Slovenijom nisu od 3. siječnja, kako to sada pokušava predstaviti hrvatska desnica«. Uostalom, tvrdi Kajin, svi HDZ-ovi ministri vanjskih poslova o Savudrijskoj su vali pregovarali na platformi »jedna trećina, ili čak jedna četvrtina, Hrvatskoj, a ostatak Sloveniji«. Ipak, po Kajinu, »Račan je u parafiranome sporazumu poklonio još i više«. Zbog svega toga, tvrdi Kajin, desnica nema moralno pravo predbacivati sadašnjoj vlasti nesposobnost u rješavanju problema sa Slovenijom. »Ni Savudrijska vala, ni Ljubljanska banka, ni Krško, ni Sveta Gera nisu od 3. siječnja, nego od 1991. Ali Tuđman mlađi i njegovi HIP-ovci svejedno danas arlauču po Istri«, kaže Kajin, koji u cijeloj zbrci oko Savudrijske vale jednu stvar vidi kao neprijepornu: »Jedno je posve sigurno: Istri treba mir«.

Boljkovac: »Bio je to prijateljski gablec s kavom«

Sastanak o kojemu govorite bio je neslužbeni prijateljski gablec s kavom na kojemu ni zapisnik nismo vodili, niti razgovarali o Piranskom zaljevu. Božo Dimnik se zabunio. Sve je to malo prejudicirana zabuna, kazao nam je jučer Josip Boljkovac. Istina je, kaže, da su na jednome sastanku on, Janša i Dimnik razgovarali nad kartama, ali bila je riječ o »teritoriju iznad Metlike«, a ne o Savudrijskoj vali; nije se razgovaralo o zamjeni teritorija, nego o razgraničenju; sastanak nije održan u Istri, »nego na sjeveru«. »Razgovarali smo samo o avnojskim granicama. Piran je možda bio nabačen, ali niti smo imali mandat, niti se o tome ozbiljno govorilo«, kaže Boljkovac dodajući: »Uostalom, u Piranskom zaljevu granica nije ni postojala«.

B. PAVELIĆ