Vjesnik: 13. 09. 2002.

Orešković pušten iz pritvora

Prvooptuženom u sudskom procesu »gospićkoj skupini« istekao dvogodišnji pritvor / Izvanraspravno vijeće odbilo mjere opreza za Oreškovića koje je tražio tužitelj / Drugooptuženog Ivicu Rožića, koji je iz pritvora izišao u srijedu navečer, u petak bi trebao saslušati istražni sudac u Gospiću

RIJEKA, 12. rujna - Prvooptuženi u sudskom procesu »gospićkoj skupini« Tihomir Orešković izašao je iz zatvora u Rijeci u četvrtak u podne nakon što mu je istekao dvogodišnji zakonski pritvor. »Dan je lijep«, jedino je što je Orešković izjavio novinarima okupljenim ispred zatvora.

»Imamo indicija da bi odluku izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Rijeci o puštanju Tihomira Oreškovića iz pritvora mogao poništiti Vrhovni sud Hrvatske na prijedlog Županijskog državnog odvjetništva iz Rijeke«, rekao je Oreškovićev branitelj Bosiljko Mišetić.

Izvanraspravno vijeće odbilo je mjere opreza za Oreškovića koje je predložio Doris Hrast, zamjenik županijskog državnog odvjetnika. Hrast je tražio da se prvooptuženik redovito javlja nadležnim državnim institucijama, da ne napušta mjesto boravišta te da ne smije dolaziti u kontakt s osobama uključenim u sudski postupak »gospićkoj skupini«. Vijeće je obrazložilo svoju odluku time da se ispunjenjem uvjeta za puštanje iz pritvora gube i razlozi za mjere opreza.

Drugooptuženog Ivicu Rožića, koji je iz pritvora pušten u srijedu navečer, u petak u osam sati trebao bi saslušati istražni sudac u Gospiću u vezi s podmetanjem eksplozivnih naprava na gospićkom području 1998. i 1999. godine.

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci u srijedu rano popodne poslalo je u Gospić zahtjev za proširenje istrage protiv Rožića zbog sumnje da je u rujnu 1998. na osobito podmukao način ubio jednu ženu.

Nakon što je Orešković pušten iz pritvora, u riječkom Okružnom zatvoru od petorice koji su optuženi da su na gospićkom području u jesen 1991. počinili ratne zločine nad civilima ostaju Mirko Norac i Stjepan Grandić. No, Grandić je trenutačno u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu zbog napada bubrežnog kamenca.

Milan Čanić pušten je iz pritvora da se brani sa slobode jer ga nitko od dotadašnjih svjedoka nije teretio za djela iz optužnice. Orešković i Rožić pušteni su pak zbog proteka najdužeg zakonskog roka za boravak u pritvoru. Dvogodišnji pritvor Grandiću istječe u prosincu, a Norcu u veljači sljedeće godine.

Damir Herceg