Večernji list: 13. 09. 2002.

TKO ĆE IZ BOSNE I HERCEGOVINE O RATNIM DOGAĐAJIMA SVJEDOČITI U SUDSKOM PROCESU PROTIV SLOBODANA MILOŠEVIĆA

Među haaškim svjedocima Izetbegović, Silajdžić i Kljujić

Bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik stranke SDA Alija Izetbegović pojavit će se do kraja godine, vjerojatno u ulozi svjedoka, i pred Haaškim sudom u procesu koji će se od idućeg mjeseca voditi protiv Slobodana Miloševića, optuženog za genocid tijekom rata u BiH i Hrvatskoj. Kako tvrdi sarajevski izvor, u vezi sa svjedočenjem Izetbegovića protiv Slobodana Miloševića obavljeno je više sastanaka s haaškim tužiteljstvom.

Uz njega na sudu kao svjedoci mogli bi se pojaviti i neki viskorangirani dužnosnici BiH. Spominje se ime Harisa Silajdžića, bivšeg ministra vanjskih poslova BiH, generala Jovana Divjaka, koji je u svojstvu zapovjednika bio zapovjednikom obrane Sarajeva. Govori se i o generalu Stjepanu Šiberu, koji je u vrijeme rata pregovarao o potpisivanju primirija s tadašnjim srpskim političkim i vojnim vođama - Ratkom Mladićem i Radovanom Karadžićem.

Iskaz haaškim sucima dat će i Naser Orić, zapovjednik obrane Srebrenice, čije se ime više puta u sarajevskim medijima vezivalo uz nezakonite detalje, koji ni dan-danas nisu posve razjašnjeni. Trebali bi se pojaviti i neki bošnjački predstavnici iz Bijeljine, koja se među prvim općinama u BiH našla na udaru Arkanovih "Tigrova". Od političkih predstavnika Hrvata iz BiH, čije su se općine, primjerice, Ravno iznad Dubrovnika, prve našle na udaru granata JNA, svjedočit će nekolicina vojnih i političkih dužnosnika iz nekadašnje Hrvatske zajednice Hreceg Bosne. Kao svjedok spominje se bivši predsjednik HDZ-a BiH Stjepan Kljujić, koji je svojedobno, prema nalogu iz Zagreba, bio skinut s te dužnosti.

Kad je posrijedi Izetbegivićevo pojavljivanje, on je prije nekoliko mjeseci izjavio da će se odazvati pozivu Haaškog sudu. Kako je riječ o čovjeku poodmakle životne dobi i pogoršana zdravstvenog stanja, naš izvor ističe kako će se naknadno odrediti hoće li Izetbegović svoj iskaz dati u Sarajevu ili će iz glavnog grada BiH preko videolinka svjedočiti pred Haaškim sudom.

SARAJEVO Zdenko Jurilj

IZJAVE V. KOŠTUNICE I NJEGOVIH SURADNIKA POSVE ZAOŠTRILE ODNOSE SARAJEVA I BEOGRADA

Reflektira li ipak Srbija na Republiku Srpsku?

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova BiH Amer Kapetanović osudio je jučer izjavu šefa izbornog stožera Vojislava Koštunice Dragana Maršićanina, koji je ustvrdio da je dugoročan interes srpskog naroda spajanje Srbije i Republike Srpske.

- To je kao neki cilj, neka ideja, nešto čemu se teži, kao što su nekad Istočna i Zapadna Njemačka težile da se ujedine. Dakle, to je nešto što je dugoročno povijesni interes srpskoga naroda. Hoće li ikad biti realiziran, to je posve drugo pitanje, ovisno od okolnostima, političkim prilikama, odnosu snaga - kazao je Maršićanin, a prenijeli srbijanski mediji.

Kapetanović je na brifingu za novinare u Sarajevu izjavio kako je ta izjava Marišćanina novi udarac, "prst u oko" odnosima BiH i SR Jugoslavije. Nakon prošlotjedne izjave Vojislava Koštunice u Malom Zvorniku da na Republiku Srpsku gleda kao na "dio obitelji koji je privremeno odvojen", mnogi političari u BiH oštro su reagirali. Kapetanović je potvrdio kako iz jugoslavenskog ministarstva vanjskih poslova i ureda jugoslavenskog predsjednika još nije upućen nikakav odgovor na prosvjednu notu Ministarstva vanjskih poslova BiH.

- Umjesto odgovora, dobili smo izjavu Dragana Marišćanina. Ostaje gorak okus dvosmislenosti izjava predstavnika SRJ koji, vjerujemo nesvjesno, pogoršavaju odnose između dvije zemlje i ni u kojem slučaju ne pridonose normaliziranju bilateralnih odnosa - kazao je Kapetanović.

On je potvrdio da će ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, koji je otputovao na zasjedanje Generalne skupštine UN-a, u New Yorku imati bilateralni susret s ministrom vanjskih poslova SRJ Goranom Svilanovićem, te da će tijekom toga susreta biti riječi i o posljednjim izjavama predsjednika Koštunice i njegovih najbližih suradnika.

Kapetanović nije mogao kazati koje će mjere BiH poduzeti ako u službenom odgovoru iz Beograda bude potvrđena autentičnost Koštuničine izjave, koju su prenijeli mediji.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown izjavio je da je riječ ili o lapsusu ili o pogrešnoj interpretaciji izjave jugoslavenskog predsjednika.

Iako to u Sarajevu nitko ne želi službeno potvrditi, sasvim je sigurno da će zbog najnovijih izjava jugoslavenskog predsjednika doći u pitanje i potpisivanje niza bilateralnih sporazuma između BiH i SRJ, uključujući dugo vremena pripreman Sporazum o dvojnom državljanstvu.

SARAJEVO Dejan Jazvić